Suora

  • Lumilautailun ja freestylen MM, lumilautailun paripujottelu
  • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
  • Naisten mäkikarsinta HS 137
  • VM på skidor, backe damer, kval (svenskt referat)
  • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
  • Naisten 10 km:n kooste
  • Urheilustudio MM-hiihdot
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ennakkotiedot pitivät paikkansa – KOK jakoi kerralla kahdet olympiakisaisännyydet

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) vahvisti vuoden 2024 ja 2028 kesäolympialaisten kisaisännät. Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsen Sari Essayah piti KOK:n tapaa valita kaksi kisajärjestäjää yhtä aikaa järkevänä.

olympialaiset
Pariisi sai vuoden 2024 kesäolympialaiset.
Pariisi sai vuoden 2024 kesäolympialaiset.EPA

KOK on myöntänyt vuoden 2024 olympiakisat Pariisille ja vuoden 2028 kisat Los Angelesille kokouksessaan Perussa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun KOK jakoi kahdet kisat samaan aikaan.

Pariisi ja Los Angeles olivat ainoat kaupungit, jotka olivat enää mukana hakuprosessissa ja molemmat halusivat järjestää vuoden 2024 kesäkisat. Heinäkuussa julkisuuteen tulleet suunnitelmat kuitenkin kertoivat, että kaupungit sekä KOK olivat päässeet yksimielisyyteen tulevien kesäolympialaisten isännyyksistä.

KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah sanoi Yle Urheilulle, että ilmapiiri Liman kongressissa tunnelma on erilainen kuin aikaisemmin.

– Tämä oli äärimmäisen järkevä päätös. Tällä tavoin vältetään näitten kalliitten hakuprosessien jatkuminen. Kuitenkin molempien kaupunkien presentaatiot ovat olleet niin hyviä, että tiedän niistä tulevan hyvät kisat, Essayah sanoi.

Olympiakisoista on tullut viime vuosikymmenien ajan yhä kalliimpia ja suurempia. Jo hakuprosessit itsessään ovat maksaneet hakijoille miljoonia ja tätä on Esaayahin mukaan syystäkin kritisoitu. Nyt olympiakisojen järjestämisessä on havaittavissa muutosten tuulten havinaa.

– Voisi sanoa, että enemmän laatua. Ei sellaista pömpöösiä ulkokuorta, vaan laatua, oikeita arvoja halutaan edistää urheilun kautta. Niihin isoihin kysymyksiin vastaamista, mihin ihmiset yhteiskunnassa tänä päivänä kohtaavat.

Myös turvallisuusasiat ovat tapetilla ja esimerkiksi Pariisin olympiahakemuksessa turvallisuusasioihin on pantu painoarvoa.

– Olympiakisojen aatteen ytimessä on se, että yhdistää erilaisia ihmisiä. Se on samalla houkutteleva paikka terroristeille. Pariisin kisajärjestäjät olivat päättäneet, ettei vaikeista asioista vaieta ja olivat ottaneet turvallisuusseikat hakemuksessa yhdeksi keskeiseksi kohdaksi, Essayah kertoi.

Lue lisää:

Kaikkien osapuolien voitto KOK:n, Pariisin ja Los Angelesin tavoitteena

Paljonko maksavat Pariisin ja Los Angelesin olympiakisat? Karu tilasto näyttää, miten kulut karkaavat käsistä

Kesäolympialaiset palaavat Yhdysvaltoihin 32 vuoden tauon jälkeen – presidentti Trump riemuissaan

Seuraavien olympiaisäntien järjestys sinettiä vaille selvä – Pariisissa luvassa satavuotisjuhlat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat