Kaikki jalkapallon MM-kisoista!
Kaikki FIFAn jalkapallon MM-kisoista!Kisasivuille

Kommentti: SM-liigan kurinpidolta kysytään nyt kanttia ja selkärankaa

Kauden kynnyksellä tehtyjen julkisten linjausten ja tekojen on pakko kohdata, pohtii Yle Urheilun Jussi Saarinen.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Pelicansin Antti Erkinjuntti jään pinnassa.
(Arkistokuva)AOP

Porin eilisillan kaltaisia tapahtumia ei haluaisi enää SM-liigakaukaloissa nähdä. Niitä on nähty nyt jo tarpeeksi, jo alkaneella kaudella.

Kun Jukurien Valtteri Hietanen yritti hoiperrella omin jaloin Ässien Matti Lambergin päähän kohdistuneen taklauksen seurauksena, ei voinut kuin pyöritellä päätään epäuskoisena: taasko?

Matti Lambergin pelityyli on tunnetusti vauhdikas, suoraan sanottuna räväkkä, mutta keskiviikko-iltana mentiin liigakaukalossa taas rajan yli. Kova vauhti, halu viedä taklaus loppuun asti muka miehekkäästi, mutta valitettavasti suoraan vastustajaa päähän. Moni jääkiekon ystävä voisi luonnehtia kovalla tunteella pelaavan Lambergin taklausta yhdellä sanalla: härski.

Vanha, mutta sitäkin tärkeä hokema vastustajan kunnioittamisesta, siis kanssapelaajan terveyden kunnioittamisesta oli tilanteessa valitettavan kaukana.

TV-kuva ei jättänyt tilanteessa mitään tulkinnan varaa. Myös Ässien päävalmentaja Jyrki Aho tuomitsi taklauksen rehdisti heti ottelun jälkeen.

Katseet ovat Lambergin taklauksen jälkeen nyt SM-liigan uudessa kurinpitoelimessä eli ns. kurinpitodelegaatiossa. Liigan kurinpitäjät linjasivat juuri kauden kynnyksellä, että juuri päähän kohdistuneissa taklauksissa pelikieltoja kovennetaan.

Kurinpitodelegaatiolla on nyt poikkeuksellisen hyvä sauma näyttää todellinen luonteensa. Jos ensimmäisissä kurinpitopäätöksissä suuret puheet ja todelliset teot eivät välttämättä kohdanneet, on sillä vielä mahdollisuus tehdä koko kautta muovaava linjaus vaarallisiin taklauksiin ja tehdä suomalaiselle jääkiekkoyhteisölle viimeistään nyt selväksi, että päähän kohdistuneille taklauksille on SM-liigassa selkeä nollatoleranssi.

Aito nollatoleranssi. Maksimaaliset pelikiellot. Signaali pelaajille siitä, että ei enää.

Nyt jos koskaan SM-liigan kurinpitodelegaatiolta kysytään jämäkkyyttä ja vahvaa johtajuutta. Kauden kynnyksellä tehtyjen julkisten linjausten ja tekojen on pakko kohdata.

Onko teillä kanttia, selkärankaa siihen? Jääkiekkoyhteisön katseet ovat nyt teissä. Alkuhapuilun jälkeen vielä ehtii.

Lue myös:

SM-liigan hallituksen puheenjohtaja alkukauden päähän kohdistuneista taklauksista: ”Yksittäistapauksia”

Ässä-valmentaja Aho Lambergin taklauksesta: Missään nimessä ei olisi pitänyt taklata

Taas taklattiin päähän! Jukurien Hietanen talutettiin kentältä

Suosittelemme

Tuoreimmat