Eeva Karppinen uuden tilanteen edessä – lähtee rohkealla taktiikalla haastamaan maailman huippuja

Eeva Karppinen osallistuu Floridassa käytäviin MM-kilpailuihin ensimmäistä kertaa yksikkösoutajana.

Soutaja Eeva Karppinen uuden tilanteen edessä
Soutaja Eeva Karppinen uuden tilanteen edessä

Eeva Karppinen on rutinoitunut arvokisasoutaja, mutta silti hänellä on edessään uusi tilanne. Tähän asti hän soutanut arvokisoissa kaksikossa, mutta kun hänen parinsa Ulla Varvio lopetti soudun kansainvälisellä tasolla, Karppinen jäi ilman paria ja edessä oli siirtyminen yksikkösoutajaksi.

– Oikeastaan hyppäys kaksikosta yksikköön on aika pieni. Soutumatka pysyy samana, mutta kahden kilometrin soutuu menee hieman enemmän aikaa. Siirtyminen yksiköihin on itseasiassa ihan tervetullut vaihto. Tuntuu jotenkin luonnollisesta soutaa pitkän kaksikkovaiheen jälkeen yksikköä ja saada sitä kautta uusi haaste soutu-uralle, Karppinen avasi yksikkösoutajaksi siirtymisensä taustoja Yle Urheilulle.

Karppinen koki viime kaudella suuren pettymyksen, kun hän jäi Varvion kanssa ensimmäisenä venekuntana ilman Rion olympiapaikkaa. Tämä on nyt työnnetty taka-alalle ja katse on jo suunnattu Tokion olympiavuoteen 2020. Suomessa ei välttämättä tiedosteta sitä, kuinka kovaa kilpailusoudussa kansainvälisellä huipulla todella mennään. Tällä kaudella Karppinen on ollut maailmancupeissa kärkikymmenikön tuntumassa ja alkukaudesta pidetyissä EM-kisoissa hän oli kahdestoista.

– Kausi on ollut hyvin nousujohteinen. Kevään EM-kisoissa soutu oli vielä hakemista, mutta Poznanin maailmancupissa rytmi alkoi jo löytyä. Harmi, että vatsatauti laski suorituksen tasoa Luzernin maailmancupissa. Viimeistelyharjoitukset ovat sujuneet hyvin. Soutukilometrejä on kertynyt mukavasti. Muutamat pikkumuutokset tekniikassa ovat tuoneet lisää vauhtia. Itseluottamukseni on MM-regatan aattona hyvällä tasolla, joten lähden hakemaan Floridassa nappisoutua, Karppinen analysoi alkukauden suorituksiaan.

Nappisoutua Karppinen todella tarvitsee, mikäli mielii taistella kärkisijoituksista. Paikka kuuden parhaan joukkoon eli A-finaaliin on kiven alla, sillä naisten yksikkökilpailussa mukana on 21 soutajaa eli soutajia 21 eri maasta.

Pertti-isältä taktisia vinkkejä

Eeva Karppisen MM-menestys ei ainakaan jää kiinni taustajoukkojen asiantuntevien vinkkien puutteesta, sillä Pertti-isä on yksikkösoudun kolminkertainen olympiavoittaja ja useampikertainen maailmanmestari. Isän vinkit kannattaa varmasti ottaa vakavasti, sillä soutu on myös pitkälti taktiikkalaji, jossa oikeanlainen vauhdinjako on iso asia.

– Olen ollut sellainen diesel-tyyppi, joka lämpenee vasta siellä matkan loppupuoliskolla. Nyt soutuuni on haettu lisää tasaisuutta ja rohkeutta aloittaa kisa reippaammin. Viimeiset sadat metrit ovat aina olleet minulla vahvoja. Uudenlaisessa vauhdinjaossa onkin harjoituksissa onnistettu hyvin – kiitos kesänaikana kertyneiden runsaiden soutukilometrien.

Olosuhteet MM-regatassa Yhdysvalloissa, Floridassa ovat hakalat, sillä lämpötila on korkea ja soutupaikka tiedetään erityisen tuuliseksi.

– Olemme varmistautuneet olosuhteisiin jo ennalta. Olemme pyrkineet sopeutumaan kuumuuteen esimerkiksi saunomalla paljon ja harjoittelemalla lämpimässä. Tuuli ei ole minulle ongelma. Olen Turussa tottunut harjoittelemaan kovissa tuulissa enkä pelkää myrskyjä, joten olosuhteet ovat minulle keskittymisessä sivuosassa, Karppinen vakuutti. 

**Lue myös: **