Ammattimaisuuden ja amatörismin ristitulessa - "Ammattimaisempaa otetta taustalle"

Suomalainen salibandy on kehittynyt kolmessa vuosikymmenessä vakavasti otettavaksi kilpa- ja huippu-urheiluksi. Nykyresursseilla Salibandyliiga uhkaa jäädä nuorten miesten temmellyskentäksi.

Eemeli Salin Kuva: Tomi Hänninen

Suomalainen salibandy on kehittynyt vain kolmessa vuosikymmenessä 400 000 harrastajan ja yli 65 000 lisenssipelaajan vakavasti otettavaksi kilpa- ja huippu-urheiluksi. Lisenssipelaajien määrällä mitattuna lajikentässä ajavat ohi enää jääkiekko ja jalkapallo.

Classicin vuonna 1990 perustanut Pasi Peltola on seurannut salibandyn kasvutarinaa tarkasti niin kentän laidalla kuin eri taustarooleissakin.

- Pelaajamäärät kasvavat kovaa vauhtia, mutta organisaatiot eivät ole ihan samaa tahtia kasvaneet. Seuraava askel on organisaatioiden ammattimaistuminen ja laajentuminen, Peltola sanoo.

SPV:n pitkäaikainen päävalmentaja Tommy Koponen on samoilla linjoilla.

- Me tarvitsemme entistä enemmän panostuksia ja ammattimaisempaa otetta taustalle. Väitän, että olemme pelillisesti todella paljon kovemmalla tasolla kuin salibandyn yleinen näkyvyys antaa olettaa.

Urheilullinen toiminta on monessa seurassa viritetty jo niin ammattimaiseksi kuin se amatööriurheilun kontekstissa on mahdollista. SB Welhojen päävalmentaja Janne Kainulainen on asiasta huolissaan.

- Olemme amatööriurheilua, eikä moni tästä pysty ammattia tekemään. Meilläkin tuo arki on sellaista, ettei pysty täysillä panostamaan Salibandyliigassa pelaamiseen. Pystyisimmekö seuroina, tai miksei liittokin, auttamaan jotenkin siinä, ettei parhaassa iässä olevien pelaajien tarvitsisi liian aikaisin pistää salibandyn osalta rastia seinään? hän kysyy.

Nykyresursseilla Salibandyliiga uhkaa jäädä nuorten miesten temmellyskentäksi, josta perheelliset ja työssäkäyvät pelimiehet jäävät liian aikaisin sivuun.

Lue myös: