Koe uusi yle.fi

Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Liisa Lilja paratriathlonin maailmanmestariksi!

Liisa Lilja nousi juoksuosuudella kilpailun kärkeen ja piti kärkipaikkansa loppuun asti.

urheilu
Liisa Lilja.
Marko Törmänen.

Liisa Lilja on voittanut paratriathlonin PTS2-luokan maailmanmestaruuden Rotterdamissa. Lilja voitti toiseksi sijoittuneen Yhdysvaltain Allysa Seelyn 1.20 minuutin erolla. Pronssia otti britti Fran Brown.

Eilisestä laantunut tuuli ja ajoittain paistava aurinko tekivät kilpailuolosuhteista siedettävät, vaikkakin rankka sadekuuro toi juoksuosuudelle lisähaastetta. Aamun sateiden jäljiltä myös pyöräilyreitti oli vielä märkä ja erityisesti mutkat sekä risteykset olivat todella liukkaita.

Kilpailun uintiosuus käytiin ns. satama-altaassa, jossa ei juuri aallokkoa ollut. Lilja rantautui luokassaan toisena, mutta hyvän vaihdon ansiosta hän pääsi pyöräilyosuudelle kärkipaikalta. Brown lähti vajaan puolen minuutin takaa-ajoasemassa ja pahimmat kilpakumppanit, USA:n Seely ja Danz minuutin perään.

Pyöräilyosuus oli erittäin tekninen. Brown osoittautui liukkaalla radalla parhaaksi pyöräilijäksi. Hän tuli juoksuosuuden vaihtoon reilun minuutin ennen Liljaa. USA:n kaksikko oli sen sijaan jäänyt lähes kaksi minuuttia lisää, joten juoksuosuudelle lähdettäessä toiveet voitosta alkoivat nousta.

Juoksuosuudella Lilja ohitti Brownin noin kahden kilometrin kohdalla, ja kun ero muihin takana tuleviin oli lähes kolme minuuttia, mitalin kultainen väri alkoi varmistua ensimmäisen 2,5 kilometrin kierroksen jälkeen. Liljan upea suoritus sai lopulta onnellisen päätöksen ja maalilinjan jälkeen kaikkensa antanut urheilija palkittiin historiallisella MM-voitolla.

- Oli todella kova kisa, josta viileä ja sateinen keli teki vielä normaalia kovemman. Aamun sade aiheutti lisäjännitystä, mutta onneksi sade loppui juuri ennen kisaa. Tein aivan kokonaan oman suorituksen ja päätin, että nyt taistellaan loppuun saakka, tapahtuisi mitä tahansa. Viimeinen kilometri tuntui loputtoman pitkältä ja ajattelin jo, etten maaliin pääse. Mutta aivan mahtava tunne ja kokonaisuutena erinomainen suoritus, kommentoi onnellinen Liisa Lilja suoritustaan tiedotteessa.

Suosittelemme

Tuoreimmat