Koe uusi yle.fi

Suora

  • Pararatsastus
  • Esteratsastus
  • Ratsastuksen MM: Esteratsastus 2. päivä
  • Ratsastuksen MM: Pararatsastus 3. päivä
  • CS:GO Major: Lontoo, Pelipäivä 1
  • Urheiluruutu
  • Ratsastuksen MM: Pararatsastus 3. päivä
  • Urheiluruutu
  • Esteratsastus

Nyrkkeilylegenda Jake LaMottan raivoisa elämä päättyi

Nyrkkeilylegenda Jake LaMotta on kuollut. Hänen elämänsä on ikuistettu vuonna 1980 ilmestyneeseen Kuin raivo härkä -elokuvaan.

nyrkkeily
Jake LaMotta poseeraa nyrkit pystyssä vuonna 2015.
Jake LaMotta poseeraa nyrkit pystyssä vuonna 2015.AOP

Nyrkkeilyhistorian värikkäimpiin kuulunut taistelija Jake LaMotta nukahti viimeisen kerran 96-vuotiaana tiistaina. Bronxin härkänä tunnettu LaMotta eli kehissä ja niiden ulkopuolella raivoisan elämän, joka on ikuistettu 1980 ilmestyneessä elokuvassa Raging Bull eli Kuin raivo härkä, jossa LaMottaa esitti Oscar-palkinnon arvoisesti Robert De Niro.

Elokuva perustui LaMottan kymmenen vuotta aiemmin julkaisemaan samannimiseen omaelämäkertaan, joka on yhtä intensiivinen kuin LaMottan raivoisan hyökkäävä ottelutyyli. Kirjansa takakannessa LaMotta esittäytyi varkaaksi, raiskaajaksi ja tappajaksi.

LaMotta oli lähtöisin New Yorkin Bronxista ja vietti nuoruutensa kaduilla ja rikosten parissa. Hän aloitti ammattinyrkkeilyn 1941, mutta kieltäytyi vuosien ajan yhteistyöstä lajia hallinneen mafian kanssa eikä päässyt ottelemaan maailmanmestaruudesta.

Vasta 1947 LaMotta suostui tahallaan häviämään ottelunsa Billy Foxia vastaan ja pääsi mafian myötävaikutuksella MM-otteluun ranskalaista Marcel Cerdania vastaan. LaMotta kertoi toistakymmentä vuotta myöhemmin senaatin kuulusteluissa julkisesti tahallisesta häviöstään, joka johti vihdoin hänen himoitsemaansa MM-titteliin.

Omaelämäkerrassaan LaMotta kertoo kokeneensa kauhunsekaisia hetkiä MM-ottelun jälkeen pukuhuoneessaan. Häntä onnittelemaan ilmaantui vedonvälittäjä, jonka LaMotta oli vuosia aiemmin hakannut henkihieveriin ryöstäessään tämän rahat yöllisellä kadulla. LaMotta oli luullut tappaneensa vedonvälittäjän.

Uusintaottelu laulaja Edith Piafin rakastajana tunnettua Cerdania vastaan jäi käymättä, sillä tämä kuoli lento-onnettomuudessa ollessaan matkalla Yhdysvaltoihin ottelua varten.

Kuusi kertaa Robinsonia vastaan

LaMottan kuuluisimmat kehätaistelut olivat kuusi kamppailua monien kaikkien aikojen nyrkkeilijäksi arvostamaa Sugar Ray Robinsonia vastaan. LaMotta voitti näistä otteluista toisen ja aiheutti siinä Robinsonille tämän ensimmäisen tappion.

Kaksikon viimeinen ottelu 1951 tunnetaan nimellä St. Valentine’s Day Massacre, sillä sementtileukainen LaMotta otti vastaan hirvittävän selkäsaunan ennen kuin kehätuomari astui miesten väliin 13. erässä. Kaikkiaan LaMotta kävi 1941-1954 ammattilaisena 106 kamppailua, joista hän voitti 83.

LaMottan nyrkkeilyn jälkeinen elämä oli yhtä rajua kuin hänen taistelunsa kehissä. LaMotta sai 1950-luvun lopulla vankeustuomion avunannosta prostituutioon, ja avioliittoja hän ehti solmia kuusi.

Kuin raivo härkä -elokuvassa kuvattu avioliitto Beverly "Vikky" Thailerin kanssa oli LaMottan toinen. Omaelämäkerrassaan LaMotta kertoo, miten hän kerran pahoinpiteli vaimonsa niin pahoin, että pelkäsi tämän kuolleen.

LaMotta esitti sivuosia useissa elokuvissa ja esiintyi stand up -koomikkona. Martin Scorsesen ohjaaman Kuin raivo härkä -elokuvan menestys antoi tälle uralle ison lisäpotkun.

Vastaanottamistaan iskuista ja rajuista elämäntavoistaan huolimatta LaMotta säilyi hämmästyttävän hyväkuntoisena korkeaan ikään. Vielä 2012 hän esiintyi New Yorkissa pyörineessä kabaree-esityksessä, jossa muisteltiin hänen elämäänsä.

- Minä unohdan asioita. Taisin ottaa vastaan muutaman iskun liikaa, LaMotta sanoi tuolloin New York Timesille.

Suosittelemme

Tuoreimmat