Suora

 • Rytmisen MM, joukkueiden välinefinaalit
 • Tanssin Grand Slam, lattarit
 • Painin MM, vapaapaini
 • Rytmisen MM, joukkueiden 5 pallon sekä 3 vanteen/2 keilojen loppukilpailut
 • Painin MM: Vapaapaini
 • Urheilukierros
 • Urheiluruutu
 • Huoliteltu puhe
 • Ysäriä ja rillausta
 • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
 • Urheiluruutu

Heli, 50, on uskomaton voimanpesä – maatilan emäntä hurahti leuanvetoon ja takoo nyt lypsyjen lomassa Suomen ennätyksiä

Heli Heikkisen mies Timo Kiuru virnistelee vieressä. Hän ei halua sen kummemmin kommentoida vaimonsa touhuja, mutta myöntää pilke silmäkulmassa, että ”hullun hommiahan tuo on”.

Tarinat ja ilmiöt
Heli Heikkinen vetää leukoja lehmien vieressä.

ASIKKALA. Heli Heikkinen ei ole kuin kuka tahansa maitotilan emäntä. Aamulypsyn jälkeen hän suuntaa kotisalille tai navetan vintille treenaamaan. Teräksiseltä viiskymppiseltä nousevat leuat kevyesti, jopa lisäpainoilla, ja hänellä on hallussaan Suomen ennätys niin toisto- kuin lisäpainoleuanvedossa.

Harvassa ovat ne naiset, jotka pystyvät vetämään leukoja. Puhumattakaan naisista, jotka vetäisivät niitä kymmeniä yhteen putkeen ja vieläpä myötäotteella eli kämmenet poispäin kasvoista, kuten Heikkinen tekee.

Heli Heikkinen lehmien kanssa
Milla Vahtila

Heikkinen onkin ensimmäinen nainen, joka on kotimaan kilpailuissa vetänyt 40 leukaa putkeen. Uusi Suomen ennätys tuli kolme viikkoa sitten Huittisissa käydyssä toistoleuanvedon Suomen cupissa.

- Onhan se tilastollisesti paras saavutukseni, Heikkinen kommentoi vaatimattomana.

Aamulla herään kuudelta ja syön aamupalan. Siitä suuntaan aamulypsylle ja maatilan töihin.

Heli Heikkinen

Lisäpainoleuanvedossa hänellä on niin ikään hallussaan alle 50-kiloisten naisten Suomen ennätys, jonka hän teki viime toukokuun lisäpainoleuanvedon SM:eissä.

- Silloin vedin leuan 43 kilon lisäpainoilla, Heikkinen tarkentaa.

Siinä missä toistoleuanvetokilpailuissa vedetään mahdollisimman monta leukaa putkeen omalla kehonpainolla, lisäpainoleuanvedossa on tarkoitus vetää yksittäinen leuka niin, että lanteilta roikkuu mahdollisimman paljon rautaa.

Hämmästys on suuri, kun Heikkinen toteaa, ettei pidä itseään edes niin kauhean vahvana luonnostaan, vaikka jotain ominaisuuksia sitä toki pohjalla täytyy olla.

- Pelasin nuorempana jalkapalloa SM-tasolla ja haaveilin ammattilaisurasta. Kestävyyspohja on minulla siis hyvä, ja lisäksi olen pysynyt terveenä. Voimaharjoittelupuolella olen kuitenkin saanut työskennellä paljon kehittymisen eteen.

Heli Heikkinen vetää leukoja
Milla Vahtila

Oma treenisali navetan vintillä

Heikkinen uskoo, että hänen huikeat leuanvetotulokset ovatkin sinnikkään treenaamisen ansiota.

- Harjoittelen leuanvetoa kolmesti viikossa. Lisäksi olen kiitollinen isännän myötämielisyydestä tätä harrastustani kohtaan, hän lisää naureskellen.

Heikkisen mies Timo Kiuru virnistelee vieressä. Hän ei halua sen kummemmin kommentoida vaimonsa touhuja, mutta myöntää pilke silmäkulmassa, että ”hullun hommiahan tuo on”. Mies on kuitenkin antanut kaiken tukensa puolisolleen ja esimerkiksi rakentanut tälle upean treenisalin navetan vintille. Siellä Heli treenaa kesäisin ja talvella taas maatilan päärakennuksen kotisalillaan.

- Aamulla herään kuudelta ja syön aamupalan. Siitä suuntaan aamulypsylle ja maatilan töihin. Aamupäivällä syön toisen aamupalan ja vähän lepään. Treenaamisen aloitan siinä puoli yhdentoista aikaan ja treeneissä menee usein kahteen asti.

Heli Heikkinen kiipeää köyttä
Milla Vahtila

Perusteellinen alkulämmittely on välttämätöntä vammojen ehkäisyn kannalta etenkin, kun ikää kertyy mittariin. Heikkisellä vierähtääkin helposti tunti lämmittelyyn ennen kuin hän pääsee tositoimiin eli itse leuanvetoon. Myös kunnollinen lepo ja palautuminen ovat tärkeäitä.

- Tällä hetkellä valmistaudun marraskuun toistoleuanvedon SM-kilpailuihin. Pääpaino on siis leveiden myötäoteleukojen harjoittelussa. Harjoituksissa lämmittelyn jälkeen teen leveällä myötäotteella leukoja, perään voimapunnertelua ja vastaoteleukoja sekä yleistä kehonpainotreeniä.

Fyysisestä kunnosta on aivan älytön apu työssä jaksamiseen. Kun kroppa kestää, niin myös pää kestää paljon pitempään.

Heli Heikkinen

Voimannäytteeksi Heikkinen vetää leukoja niin voimistelurenkailla kuin trapetsilla, kiipeää köyttä pitkin ylös katonrajaan asti ja esittelee puristusvoimaansa treenisalinsa erilaisilla harjoitteluvälineillä.

- Treenin loppuun teen myös aina olkapäähuoltoa, Heikkinen lisää.

Etenkin olkapäät ovat leuanvedossa koetuksella, joten niiden vahvistaminen sekä olkapäiden liikkuvuudesta huolehtiminen on tärkeää.

Heli Heikkinen kuntoilee
Milla Vahtila

Heikkinen harjoittelee itse laatimansa treenisuunnitelman mukaan, ja marraskuussa tarkoitus on, että Suomen ennätys paukkuu taas rikki.

- En mene kuitenkaan kilpailemaan toisia vastaan, vaan omien tulosten parantaminen ja halu kehittyä on se juttu.

Leuanvetokilpailuissa Heikkinen tunnetaan taistelutahdostaan ja roikkumisvoimistaan – kun alkaa jo näyttää siltä, että yhtäkään leukaa ei enää irtoa, hän lepää hetken roikkumisasennossa ja jatkaa sitten vetämistä. ”Kuin kone”, ihmiset hämmästelevät usein yleisössä.

Leuanvedosta voimaa navettahommiinkin

Siinä missä Heikkinen nuorena harrasti palavasti jalkapalloa, niin intohimo lajia kohtaan ja halu kehittyä ajavat häntä nyt eteenpäin vuorostaan leuanvedossa. Hän kuitenkin kokee, että leuanvetoharrastuksesta on hyötyä myös arjen jaksamisessa.

- Fyysisestä kunnosta on aivan älytön apu työssä jaksamiseen. Kun kroppa kestää, niin myös pää kestää paljon pitempään; kun kroppa ei väsy, niin myös mieli pysyy paljon korkeammalla.

Heli Heikkinen kisoissa
Milla Vahtila

Leuanvedon Heikkinen nimeää yläkropan kuninkuusliikkeeksi ja sitä se kieltämättä onkin: leuanveto vahvistaa todella monipuolisesti yläkropan lihaksia, niin selkää, käsivarsia, olkapäitä kuin keskivartaloa.

Leuanveto yhdistettynä muuhun kehonpainoharjoitteluun onkin loistava tapa pitää itsensä teräskunnossa ja parasta on, että lajia voi harrastaa melkein missä ja milloin vain – vaikka siellä oman navetan vintillä maatilan töiden lomassa.

- Aloittelijalle suosittelen, että kannattaa ottaa kuminauha avuksi, Heikkinen kannustaa.

Vastuskuminauhan lisäksi myös negatiiviset leuanvedot ovat hyviä, jos tavoitteena on oppia vetämään leukoja: niissä kiivetään esimerkiksi jakkaran avulla leuanvedon ylävaiheeseen ja sieltä laskeudutaan hitaasti jarruttaen alas roikuntaan.

Heikkinen on elävä todiste siitä, ettei leuanveto ole vain lihaksikkaiden nuorten miesten harrastus, vaan voima ei katso ikää tai sukupuolta.

- On tosi palkitsevaa saada palautetta siitä, jos olen innostanut muitakin leuanvedon pariin, Heikkinen kiittelee.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat