Suora

  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Atalanta - Lazio
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - SPAL
  • Urheiluruutu

Oulun Lipolla kymmenien tuhansien palkkarästit – "Pelaajat ovat pelinappuloita"

Ainakin yksi pelaaja on kääntynyt palkkaturvan puoleen. Lisää hakemuksia saattaa lähteä ensi viikolla.

urheilu
Markku Hylkilä.
Ville Honkonen

Miesten superpesiksessä pelaava Oulun Lippo on jättänyt maksamatta kymmeniä tuhansia euroja pelaajapalkkioita. Seuran hallituksen puheenjohtajan Kari Helasen mukaan maksamattomien pelaajapalkkioiden bruttosumma on "alle 40 000 euroa"

Tämän kauden maksuvaikeudet ovat alkaneet jo keväällä. Palkkasaatavia on rästissä usealla pelaajalla – enimmillään jopa 6 000 euroa.

Lipossa useita kausia pelannut ja heinäkuussa joukkueen avuksi Lipottarien pelinjohtajan paikalta kutsuttu Antti Vihtkari on nähnyt ongelmat läheltä jo pitkään. Hän osasi niihin myös varautua.

– Itse pelasin pelikohtaisella sopimuksella eli seuran ulkopuolella olevat henkilöt korvasivat minun pelaamiseni. En olisi muuten edes suostunut siihen, sillä tiesin, että he eivät ole maksukykyisiä, Vihtkari kertoo.

Palkkaturva apuun

Valtaosalla pelaajista tilanne ei ole yhtä hyvä. Ouluun kesäksi 2014 palannut Matti Korhonen sai edellisen palkkansa pari kuukautta sitten.

– Silloin oltiin jo kuukausi myöhässä, Korhonen myöntää.

Korhonen on reagoinut tilanteeseen ja laittanut palkkaturvahakemuksen.

– Kyse ei ole isoista summista, tuhansista. Ennemminkin periaatehommia, jotka ovat sakanneet tässä, Korhonen sanoo.

Tähän kauteen superpesisuransa päättänyt Marko Pelkonen on odotellut palkkaansa lähes kolme kuukautta. Hän toivoo vielä kädenojennusta seuralta ennen kuin kääntyy palkkaturvan puoleen. Päätös täytyy tehdä ensi viikon aikana, sillä palkkaturva korvaa vain kolmen kuukauden saatavat.

– Odotan, mitä seura sanoo ennen kuin teen päätöksen, Pelkonen kommentoi.

Suostutko osittaiseen maksusuunnitelmaan, jos sellaista tarjotaan?

– Jos tulee järkevä ehdotelma, niin sitten. Mutta kyllähän siinä pitää olla jotain konkreettista, että kannattaa jäädä odottelemaan, Pelkonen jatkaa.

Pelkosella on palkkaturvasta kokemusta kaudelta 2010, jolloin Oulun Lippo meni konkurssiin. Sen jälkeen kaikki aloitettiin kaupungissa alusta. Sitä Pelkonen odottaa myös nyt.

– Pitäisi saada seuran johtopuolelle hyvä iso porukka eri alojen osaajia, jotka lähtisivät tekemään seuran eteen asioita. Varmaan liian paljon asioita on ollut muutamien henkilöiden niskassa, kun tässä tilanteessa ollaan, Pelkonen sanoo.

Samaa mieltä on Vihtkari.

– Niin kauan kun tietyt henkilöt siellä pyörii, niin se on sitä samaa. Kädestä suuhun ja sitten ei ihan suuhunkaan asti kaikilla tuu.

Pelaajat ovat pelinappuloita

Superpesiksen sääntöjen mukaan lisenssiä ei myönnetä, jos seuralla on maksurästejä. Vihtkari toivoo, että siitä pidetään kiinni.

– Tämä ei missään nimessä saisi jatkua. Ei millään tavalla. Pelaajat ovat pelinappuloita tässä hommassa. Se on niin väärin kuin voi olla. Jos sitä ei kytketä pois, niin se jatkuu. Lippohan ei ole ainut seura, jossa tällaista sontaa on ollut.

– Nytkin seura yrittää ylipuhua pelaajia ja vakuutella, että hommat ovat ok. Se on minun mielestäni väärin, että valehdellaan pelaajillekin. Sellaista huijaamista en ymmärrä, Oulusta sarjanousijan Kempeleen Kirin riveihin siirtynyt Vihtkari päättää.

"Seuran tavoite on hoitaa kaikki maksut mahdollisimman nopeasti"

Lipon puheenjohtajan Kari Helasen mukaan osan pelaajista kanssa asiat on jo sovittu ja osaa maksuista hoidetaan koko ajan.

- Seuran tavoitteena on hoitaa kaikki mahdollisimman nopeasti. Kuukauden parin päästä tilanne on aivan toinen. Tilanne ei ole niin paha kuin kuvitellaan, Helanen totesi.

Helanen ei usko, että Lipolla olisi vaaraa Superpesiksen lisenssin menettämisestä. Ensi kauteen on sopimukset noin puolella pelaajista. Viikonloppuna ja alkuviikosta neuvotellaan lisää sopimuksia.

Lue myös:

Superpesiksen toimitusjohtaja: "Lippo on ohittanut kuopan ja suunta on kääntynyt"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat