Hyppää sisältöön

Trumpin kommentit nostivat protestiaallon NFL:ssä – Sunnuntain kierroksesta odotetaan yhtä katsotuimmista vuosiin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehotti faneja boikotoimaan amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliigan NFL:n otteluja. Pelaajat reagoivat kommentteihin sunnuntaina.

Jacksonville Jaguars osoitti solidaarisuutta Lontoossa Kuva: AOP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehotti faneja boikotoimaan amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliigan NFL:n otteluja. Näin painostettaisiin Trumpin mielestä liigaa irtisanomaan tai erottamaan määräajaksi pelaajat, jotka eivät hänen mukaansa osoita kunnioitusta "lipulle ja isänmaalle".

Trump viittasi kiisteltyyn protestien sarjaan, jonka aloitti viime vuonna pelaaja Colin Kaepernick. Hän istui tai polvistui kansallislaulun aikana kiinnittääkseen huomiota mustien amerikkalaisten kohteluun. Kaepernickin protesti levisi myöhemmin esimerkiksi baseballin MLB-liigaan.

Trump lausui kehoituksensa perjantaina Alabamassa, jossa hän puhui kannattajilleen. Sunnuntaiaamuna hän jatkoi agendaansa Twitterissä.

– Jos NFL-fanit kieltäytyvät menemästä peleihin, kunnes pelaajat lopettavat epäkunnioittavan käytöksensä lippua ja maata kohtaan, näette muutoksen nopeasti. Antakaa potkut tai antakaa pelikieltoa! Trump twiittasi.

– NFL:n katsojaluvut ovat jyrkässä laskussa. Tylsiä pelejä kyllä, mutta moni pysyy poissa, koska he rakastavat maatamme. Liigan pitäisi tukea Yhdysvaltoja, presidentti jatkoi.

Protestiaalto nousi

NFL-pelaajat reagoivat Trumpin kommentteihin välittömästi. Parisenkymmentä pelaajaa polvistui Yhdysvaltain kansallislaulun aikana Baltimore Ravensin ja Jacksonvillen Jaguarsin välisessä  sunnuntain avausottelussa Lontoossa. Muut seisoivat käsikynkässä solidaarisuuttaan osoittaen. Pelaajaryhmään liittyi myös Jaguarsin omistaja Shad Khan.

Pelaajien oikeutta mielenilmauksiin tuki päivän aikana esimerkiksi pelaajayhdistys sekä New England Patriotsin johto.

NFL:n komissaari Roger Goodell puolestaan twiittasi, että liiga näyttää uudestaan televisiossa Super Bowl -mainoksensa, joka korostaa pelaajiensa moninaisuutta ja jaettuja arvoja.

Lisää protesteja odotettiin pitkin sunnuntaita. NFL:ssä pelataan pyhänä yhteensä 13 ottelua. Pittsburgh Steelers pysyi pukukopissa kansallislaulun ajan ennen päivän otteluaan Chicago Bearsia vastaan. Steelers-valmentaja Mike Tomlin seisoi kentän laidalla yksin.

– Emme anna ihmisiä jakavien aikojen ja yksilöiden vaikuttaa agendaamme, Tomlin sanoi ennen ottelua APT:lle. Valmentajan mielestä joukkue ei pysynyt kopissa siksi, että se olisi halveksinut kansallislaulua, vaan päästäkseen pois tilanteesta.

– Ihmisten ei pitäisi joutua valitsemaan.

Yli sata pelaajaa polvistui tai istui "The Star-Spangled Bannerin" aikana päivän otteluissa myös Yhdysvalloissa pelatuissa kamppailuissa. Jaguarsin ja Ravensin tavoin joukkueiden muut jäsenet kuuntelivat kansallislaulua tiiviissä rivissä käsikynkässä.

NFL-sunnuntaista odotetaan ei-urheilullisista syistä yhtä viime vuosien katsotuimmista.

Trumpilla vaikeat välit myös NBA:han

Trumpin välit ovat tulehtuneet myös koripallon NBA-liigan supertähtien kanssa. Presidentti veti lauantaina pois Valkoisen talon kutsunsa Golden State Warriorsille, koska pelintekijä Stephen Curry oli kieltäynyt vierailemasta Trumpin luona. Perinteisesti NBA:n mestarijoukkue käy tapaamassa presidenttiä voittoisan kautensa jälkeen.

– Olet törppö. Stephen Curry jo sanoi, ettei ole tulossa, joten sen takia kutsua ei edes ole. Vierailu Valkoisessa talossa oli kunnia ennen kuin sinä ilmestyit, James kirjoitti.

NHL-mestari Pittsburgh Penguins on sen sijaan APT:n mukaan hyväksynyt saamansa kutsun Valkoiseen taloon.

Lue myös: