Suora

 • Rytmisen MM, joukkueiden välinefinaalit
 • Tanssin Grand Slam, lattarit
 • Painin MM, vapaapaini
 • Rytmisen MM, joukkueiden 5 pallon sekä 3 vanteen/2 keilojen loppukilpailut
 • Painin MM: Vapaapaini
 • Urheilukierros
 • Urheiluruutu
 • Huoliteltu puhe
 • Ysäriä ja rillausta
 • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
 • Urheiluruutu

Kommentti: Trump haastoi supertähdet – Enää edes urheilu ei yhdistä Yhdysvaltoja

On hämmentävää, että maailman mahtavimman valtion presidentti ja koripalloilija sanailevat keskenään samalla foorumilla perustuslaillista kysymyksistä, kirjoittaa Yle Urheilun Joonas Kuisma.

Urheilupolitiikka
Donald Trump
AOP

Urheilua ja politiikkaa ei pidä sekoittaa keskenään, kuuluu usein esitetty toive. Se on illuusio. Urheilu ja politiikka ovat kulkeneet käsi kädessä läpi historian. Tuoreena esimerkkinä voi pitää Qatarin valtion toimintaa jalkapalloseura PSG:n ympärillä.

Toive on kuitenkin psykologisesti ymmärrettävä. Monelle fanille urheilu on alue, jonne paetaan monimutkaista ja usein raadollista todellisuutta. Kun pallo sujahtaa maalitolppien väliin tai korisukkaan, urheilufani tuulettaa mukavuusalueellaan.

Urheilu on yksinkertaista ja mitattavaa. Suoritus on joko hyvä tai huono. Lopulta tulos kertoo kaiken oleellisen. Lopputuloksesta voi sitten väitellä baarissa tuttujen ja tuntemattomien kanssa, jottei tarvitsisi puhua politiikasta.

Urheilussa keskeistä on toisteisuus. Baseballia pelataan Yhdysvalloissa kesällä joka ainoa päivä. Kun baseball-kausi loppuu, voi alkaa katsoa jalkapalloa tai koripalloa. Seuraavana vuonna kausi alkaa uudelleen. Se tuo turvallisuuden tunteen. Vaikka kuinka pelkäisi automatisaatiota, ilmastonmuutosta tai terrorismia, urheilun jatkumiseen voi aina luottaa.

Kaikista näistä syistä urheilu on ollut niin Suomessa kuin maailmalla suuri, yhdistävä tekijä. Nuorten leijonien maailmanmestaruus yhdisti hetkeksi vuodenvaihteessa 2016 kansan, jota talouskriisi ja poliittiset kysymykset jakoivat. Se on urheilun kenties suurin arvo.

Yhdysvallat menetti sen arvon ja urheilun mukavuusalueen viikonloppuna.

Trump haastoi kannattajansa NFL-boikottiin

– Kun joku halventaa lippuamme, eikö teistä olisi ihanaa nähdä NFL-omistajien sanovan: ”Heittäkää se paskiainen kentältä heti. Ulos! Hän sai potkut!"

Näin Yhdysvaltojen presidentti sanoi puolueensa kannattajille Alabamassa perjantaina. Hän kehotti kuulijoitaan boikotoimaan amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan otteluita.

Trump viittasi tulenarkaan protestien sarjaan, jonka aloitti viime vuonna pelinrakentaja Colin Kaepernick. Kaepernick polvistui ennen otteluja Yhdysvaltain kansallislaulun ajaksi. Hän halusi kiinnittää yleisön huomion mustien amerikkalaisten kohteluun kotimaassaan sekä poliisiväkivaltaan.

Kaepernick on tällä hetkellä vapaa agentti. On arvioitu, että NFL-seurat eivät ole halunneet palkata häntä, koska se voisi tuoda joukkueelle huonoa pr:ää. Pelinrakentajan protesti on pysynyt vuoden ajan esillä mediassa. Kaepernickille on osoitettu solidaarisuutta milloin NFL:ssä, milloin muissa ammattilaisliigoissa.

Viikonloppuun asti keskustelu ja sen jakolinjat pysyivät abstraktilla tasolla. Ydinkysymys oli, pitikö tärkeämpänä kansalaisen oikeutta perustuslain ensimmäiseen, sananvapautta koskevaan lisäykseen vai Yhdysvaltojen lipun kunniaa.

Trumpin poikkeuksellinen ulostulo teki jakolinjoista konkreettiset. Joko oli Trumpin ja hänen politiikkansa puolella tai häntä vastaan. Joko piti sanan- ja mielipiteen vapautta demokratian perusoikeutena tai sitten ei. Kaiken alla kyti vuosisatainen ihonvärin ja rasismin jännite. Trump puhui pääosin valkoiselle yleisölle haukkuen pääosin mustia pelaajia.

Urheilijat tekivät selkeän valinnan. Sunnuntain NFL-kierroksella nähtiin todellinen protestiaalto, kun yli sata urheilijaa polvistui kansallislaulun ajaksi Kaepernickin tavoin. Moni joukkue kuunteli The Star-Spangled Banneria käsikynkässä, solidaarisuuden merkkinä. Pittsburgh Steelers ei edes tullut pukukopista laulua kuuntelemaan.

Usein konservatiivisuudestaan kritisoitu NFL:kin reagoi voimakkaasti Trumpin kommentteihin pelaajiaan tukien.

– NFL ja pelaajamme ovat parhaimmillaan, kun autamme luomaan yhtenäisyyden tunteen maallemme ja kulttuurillemme, komissaari Roger Goodell sanoi.

– Kansaa jakavat kommentit osoittavat kunnioituksen puutetta NFL:ää, hienoa peliämme ja pelaajiamme kohtaan. Ne osoittavat, ettei ole onnistuttu ymmärtämään sitä valtavaa määrää hyvää, jota seurat ja pelaajat edustavat yhteisöissämme, Goodell kommentoi vastauksena Trumpille.

NFL:n lisäksi monet, Trumpia rahallisesti tukeneet seuraomistajatkin tuomitsivat presidentin kommentit.

Myös NBA nousi Trumpia vastaan

Amerikkalainen jalkapallo ei ollut viikonloppuna ainoa laji, jonka tähdet lähtivät sanasotaan presidentin kanssa. Lauantaina Trump perui perinteisen Valkoisen talon vierailun NBA:n mestarijoukkue Golden State Warriorsilta. Presidentti perusteli päätöstään sillä, että joukkueen tähtipelaaja Stephen Curry oli kieltäytynyt vierailusta.

– Olet törppö. Stephen Curry jo sanoi, ettei ole tulossa, joten sen takia kutsua ei edes ole. Vierailu Valkoisessa talossa oli kunnia ennen kuin sinä ilmestyit, koripallon supertähti LeBron James kirjoitti. Kritiikkiin yhtyi moni muukin koripalloilija, pelaajayhdistyksen edustaja Chris Paul etunenässä.

Sinällään viikonlopun tapahtumissa ei ole mitään uutta. Trump on kampanjastaan asti ollut Twitterin suuri provokaattori. Yhdysvallat on provosoitunut, ja noussut monilla elämänaloilla vastarintaan.

Sen jälkeen, kun Trump valittiin marraskuussa 2016 virkaansa maan viihdeteollisuus on politisoitunut ja polarisoitunut entisestään. Samalla sen yleisö on jakautunut. Trumpin kannattajat tuskin katsovat komediaohjelma Saturday Night Livea republikaanikarikatyyreineen. He tuskin naureskelivat Stephen Colbert’n monologin Trump-vitseille toissa viikonlopun Emmy-gaalassa.

Viimeistään kuluneena viikonloppuna poliittiset jakolinjat saavuttivat toisen suuren amerikkalaisen viihdeteollisuuden – urheilun. Viihteen, jonka ei pitänyt sekoittaa politiikkaa itseensä.

On hämmentävää, että maailman mahtavimman valtion presidentti ja koripalloilija sanailevat keskenään samalla foorumilla perustuslaillista kysymyksistä. Vielä hämmentävämpää on, että nykytilanteessa monen mielestä LeBron James on kaksikosta uskottavampi auktoriteetti. Ei ihme, että showpainija Dwayne "The Rock" Johnsonia pidetään internetin syövereissä pätevänä presidenttiehdokkaana vuodeksi 2020.

Yhdysvalloissa ei ole enää turvassa edes mukavuusalueellaan urheilukatsomossa. Edes urheilu ei enää yhdistä Yhdysvaltoja.

Lue myös:

Trumpin kommentit nostivat protestiaallon NFL:ssä – Sunnuntain kierroksesta odotetaan yhtä katsotuimmista vuosiin

Trump kehotti faneja boikotoimaan NFL:n otteluja

Trumpin urheilukommentit herättäneet vastalausemyrskyn - LeBron James: Vierailu Valkoisessa talossa oli kunnia ennen Trumpia

Presidentti Trump peruutti NBA-mestari Golden Staten kutsun Valkoiseen taloon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat