Koe uusi yle.fi

Suora

  • Kalevan kisat
  • Kalevan kisat
  • Jalkapallon U19 EM UKR - ENG
  • X Games Minneapolis: Rullalautailun street ja BMX dirt
  • Jalkapallon U19 EM TUR - FRA
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon EM U19 TUR - FRA
  • X Games Minneapolis: Rullalautailun street ja park
  • X Games Minneapolis: BMX street ja BMX park
  • X Games Minneapolis: Moto X ja BMX

Perhostelu altaassa vaihtui hevosteluun hiekalla – Emilia Bottas kilpailee Horse Show’ssa

Entisenä kilpauimarina Emilia Bottas tietää, kuinka paljon harjoitustunteja tarvitaan, jotta uudessa lajissa pääsee kilpatasolle.

ratsastus
Emilia Bottas
Emilia BottasInka Henelius / Yle

Uinti-uransa päättänyt olympiauimari Emilia Bottas, 25, on kiertänyt tänä kesänä ahkerasti kilpakenttiä uudessa lajissaan esteratsastuksessa. Kansallisella tasolla 110 ja 120 sentin luokkia hypännyt Bottas pääsee nyt kauden päätteeksi kokemaan sen, millaista esteratsastus on isolla sisäareenalla, kun hänet nähdään mukana perinteikkäässä Helsinki Horse Show’ssa.

– Täytyy myöntää, että kyllä jännittää. Mutta kun tämä mahdollisuus nyt tuli eteen, niin täytyyhän se kokea, Bottas kertoo tunnelmistaan kolme viikkoa ennen h-hetkeä.

Bottas kilpailee Lucky Winners -luokassa, jossa estekorkeus on 120 sentin luokkaa. Nousu alle metrin luokista isompiin estekorkeuksiin on ollut Bottaksen kohdalla nopeaa.

Bottas on toki harrastanut hevosia pienestä pitäen. Naapurissa oli suomenhevosia, joiden parissa hän vietti mielellään aikaa. Hevosharrastus sai kuitenkin jäädä, kun Bottas alkoi jo nuorella iällä pärjätä uinnissa. Ratsastusharrastus olisi ollut vanhempien sekä uintivalmentajien mielestä liian vaarallista.

– Minulla oli pari vuotta sitten uinnissa vähän vaikeaa sairastelun takia. Kaipasin silloin muuta ajateltavaa, joten aloin jälleen ratsastaa. Siitä pikkaisen vahingossa ostin aika nopeasti oman hevosen, jonka myötä hurahdin lajiin ihan täysillä.

"Adrenaliini ja onnistumisen tunteet ovat samat"

Bottaksen nopeaa kehitystä on auttanut olympiatason kehonhallinta, mutta ennen kaikkea myös ammattimaisuus. Nuori nainen tietää, kuinka paljon treenitunteja vaaditaan, jos mielii lajissa kuin lajissa kilpatasolle. Uintiurallaan Bottas kävi kolmet olympiakisat ja saavutti niin EM-mitaleja, Suomen mestaruuksia kuin Suomen ennätyksiäkin.

– Kyllä minulla on aika kova kilpailuvietti ja uinti-uran lopettamisen tuskaan auttoi tosi paljon se, että pääsin taas kilpailemaan. Vaikka kyseessä on kaksi tosi eri lajia, niin adrenaliini ja onnistumisen tunteet ovat samat, Bottas kokee.

Bottaksella on tällä hetkellä kolme omaa hevosta, ja yksi kokeneempi lainahevonen niin sanotusti opetusmestarina. Valmentajana toimii Suomen mestari Mikael Wahlman.

– Olen tosi alkutaipaleella tällä uudella uralla, mutta totta kai tähtään kehitykseen. Aika sitten näyttää, mihin rahkeet riittävät. Tavoitteenani olisi käydä jossain vaiheessa ulkomailla treenaamassa ainakin lyhyempiä jaksoja, mutta toistaiseksi tehtävää on niin paljon, että Suomikin riittää vielä hyvin, Bottas nauraa.

Kiire Bottaksella ei todellakaan ole, sillä ratsastuksessa voi kisata huipputasolla jopa seitsemänkymppiseksi asti. Sen todisti Japanin Hiroshi Hoketsu, joka ratsasti Lontoon olympiakisoissa 71-vuotiaana. Toki kouluratsastuksen puolella.

Esteratsastuksesta muistuu mieleen esimerkiksi Itävallan Hugo Simon, joka juhli EM-hopeaa vielä 55-vuotiaana. Bottasta auttanee uralla eteenpäin myös se, että hyvien kisahevosten hankinta ei toivottavasti tyssää rahaan.

Pääluokissa tähtiloistoa

Horse Shown pääluokissa, 150 sentin Grand Prix’ssa ja 160 sentin maailmancupissa, nähdään enemmän tähtiloistoa kuin aiempina vuosina. Maailman top 10 -huippuratsastajasta mukana on peräti yhdeksän. Suurimpina tähtinä Rion olympiahopeamitalisti ja tänä kesänä EM-kultaa voittanut Ruotsin Peder Fredricson sekä maailmanlistalla ykkösenä keikkuva Lorenzo De Luca Italiasta.

Suomen värejä maailmancupin kilpailussa edustaa Juulia Jyläs, joka oli EM-kisoissa paras suomalainen sijalla 40.

– Tavoitteeni on päästä tällä kaudella napsimaan maailmancupin pisteitä. Mikä sen hienompaa, jos se onnistuisi heti Helsingissä, Hollannissa asuva Jyläs mietiskeli.

Horse Show tarjoaa tälläkin kertaa huippu-urheilun lisäksi myös paljon show’ta. Perjantaina areenalla nähdään muun muassa 1 000 keppihevosharrastajaa. Hiekalla vipeltää myös niin ikään nelijalkaisia pikkuponeja eli shettisiä sekä agilitykoiria.

Helsinki International Horse Show Ylen Urheiluviikonlopussa 21.-22.10

Suosittelemme

Tuoreimmat