Suora

  • Freestylen MC: Thaiwoo, parikumpareet
  • MM-kultajahdissa vastoin kaikkea todennäköisyyttä - raju tahto ja unelma revanssista tähtipakki My Kippilän hurjan paluun takana
  • Urheilustudio 15.12.
  • Alppihiihdon MC: Val d'Isère, miesten pujottelun 1. lasku
  • Val d'Isere, miesten pujottelun 1. lasku
  • Urheilustudio 15.12.
  • Naisten 10 km, Davos
  • Jääkiekon EHT Tshekki - Ruotsi
  • Ampumahiihdon MC, naisten takaa-ajokilpailu, Hochfilzen

Senaattori: Venäläiset trollit villitsivät nettikeskusteluja Trumpin ja NFL-pelaajien sanasodassa

Trollifarmien sanotaan polarisoineen keskustelun molempien osapuolten mielipiteitä.

Hybridisodankäynti
Dallas Cowboys
Dallas CowboysLehtikuva / Getty Images / AFP

Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitean jäsen, republikaanien James Lankford sanoo, että venäläiset nettitrollit löivät bensaa liekkeihin presidentti Donald Trumpin ja jalkapalloliiga NFL:n pelaajien välisessä debatissa.

– Näimme viikonlopun aikana, että venäläiset ja heidän trollifarminsa alkoivat merkitsemään viestejään #TakeAKnee ja #BoycottNFL –hashtageilla, Lankford sanoi.

Kyseisillä aihetunnisteilla on meneillään olevassa keskustelussa joko puolustettu tai vastustettu pelaajien oikeutta ilmaista mielipidettään kansallislaulun aikana ennen NFL-ottelua. Keskustelun aloitti presidentti Trump kutsumalla laulun aikana polvistuneiden pelaajien käytöstä epäkunnioittavaksi.

– Ne (trollit) kannattivat kummankin puolen mielipiteitä voimistaakseen keskustelua ja saadakseen ison asian näyttämään vieläkin isommalta, jotta jakaantuminen lisääntyisi tässä maassa, senaattori jatkoi.

Viime vuonna liikkeelle lähteneen protestien sarjan aloitti pelaaja Colin Kaepernick, joka istui tai polvistui kansallislaulun aikana kiinnittääkseen huomiota mustien amerikkalaisten kohteluun.

600 propagandatiliä?

Uutistoimisto Reutersin mukaan Lankford ei esittänyt todisteita lausumansa tueksi. Toistaalta molempien pääpuolueiden tukeman, Venäjän disinformaatiota tutkivan projektin mukaan eri puolia kannattavia tviittejä lähetettiin ainakin 600 Venäjän propagandaa aiemmin levittäneeltä Twitter-tililtä.

Kohun taustalla olevissa tviiteissään presidentti Trump kehotti NFL-faneja boikotoimaan otteluita niin pitkään, kunnes ”pelaajat lopettavat epäkunnioittavan käytöksensä lippua ja maata kohtaan.” Trump myös sanoi, että pelaaja pitäisi erottaa, jos tämä polvistuu kansallislaulun aikana. Yhtenä reaktiona presidentin lausuntoon parisenkymmentä pelaajaa polvistui laulun aikana ennen Baltimore Ravensin ja Jacksonvillen Jaguarsin välistä avausottelua Lontoossa.

Venäjä osti Facebook-mainontaa?

Facebook kertoi kuukausi sitten että epäillyt venäläiset trollit ostivat yli 100 000 dollarin arvosta mainontaa alustaltaan vuoden 2016 presidentinvaalien aikaan. Facebookin kerrotaan mainoksia koskevat tiedot viranomaisille.

Google puolestaan on kiistänyt, että yhtiön kautta olisi pyritty vaikuttamaan vaalien tulokseen. Buzzfeed-sivusto on kuitenkin raportoinut, että Googlen automaattinen mainosten kohdistusjärjestelmä on mahdollistanut sen, että mainostajat voivat suunnata esimerkiksi rasistisia mainoksia tietyille ihmisille.

Google, Facebook ja Twitter on uutistoimistojen tietojen mukaan kutsuttu todistamaan senaatin tiedustelukomitealle marraskuun alussa.

Lähteet: Reuters, STT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat