Urheilujohtaja on lähes äiti pelaajilleen – Elisa Hakanen vahtii korisjoukkuetta kuin omia poikiaan

Tampereen Pyrinnön urheilutoimenjohtaja Elisa Hakanen on mielissään, että urheilun johtotehtävissä nähdään yhä enemmän naisia.

Korisliiga
Elisa Hakanen
Yle

*TAMPERE. *Jos Pyrinnön miesten korisliigajoukkue pelaa tällä kaudella omilla kasvateilla, seuran oma kasvatti pitää löytyä myös toimintaa pyörittävältä Pyrintö-toimistolta. Elisa Hakanen on sananmukaisesti kasvanut pyrintöläiseksi.

Tätä nykyä urheilutoimenjohtajana työskentelevä Hakanen ei edes muista aikaa, jolloin hän ei olisi kulkenut tamperelaisissa urheilutapahtumissa mukana.

- Verenperintönä olen saanut paljon, kyllä oma isä on esikuvana tärkeä, sieltä se on lähtenyt, Hakanen arvostaa Jarmo-isänsä merkitystä.

- En edes muista, mistä lähtien olen urheilukentillä pyörinyt, Hakanen yrittää nauraen laskea.

Hakasen rooli Pyrinnön korisliigajoukkueen kanssa on melkoinen monitoimitehtävä. Yle Urheilu oli seuraamassa Pyrinnön pelaajien promokuvauksia ja pelkästään yhden kuvaussession aikana Hakanen ehti huolehtia kännykkä kädessä tuhat asiaa korispaitojen asettelusta tuomarikoulutuksesta muistuttamiseen.

- Koko ajan on pakko pitää langat käsissä, että esimerkiksi pojat malttaa pysyä aulassa eivätkä lähde häröilemään mihinkään väärään suuntaan, Hakanen nauraa, jenkkipelaajan kännykkäkamera korvassaan.

- Ollaan puhuttu paljon siitä, että ollaan yhtä suurta perhettä ja hienosti ovat uudet amerikkalaisvahvistuksetkin löytäneet paikkansa, Hakanen jatkaa hätistellen pilailevaa kuvaajaa kauemmas.

Kuvaukset jatkuvat pelleilyn säestämänä, naamat ovat enemmän leveässä virneessä kuin tiukalla nutturalla. Hakanen kuvailee porukan touhujen heijastavan pyrintöläistä henkeä.

Yhtä harvinainen kuin on Pyrinnön omien kasvattien suomalaiskuusikko alkavan kauden korisliigassa, on myös urheilutoimesta vastaava Hakanen alallaan. Naisjohtajat ovat edelleen vähissä huippu-urheilussa, eikä kollegoita kävele Hakasta vastaan utj-tapaamisissa tai kansainvälisillä kentillä.

Joukkueenjohtaja-aikoina Hakanen törmäsi usein siihen, että ulkomaalaispelaaja kohtasi ensimmäisen kerran naisen kyseissä tehtävässä.

- Ei se ole helppo paikka, mutta olen aina halunnut, että omat teot näyttelevät omaa arvostusta, että on oikeasti ansainnut paikkansa. En tykkää kiintiönaispaikka-ajattelusta, Hakanen korostaa.

- En hirveän montaa kollegaa tapaa, kun vieraspeleissäkin kierrän mutta olen kyllä iloinen, että enemmän ja enemmän urheilun johtotehtäviin on tullut naisia. Euroopassa alkaa kyllä olla yleistä jo, että naiset pyörittävät joukkueita.

Joonas Caven Pyrinnön paidassa.
Pyrinnön Joonas Cavén Korisliiga-ottelussa.AOP / Matti Raivio

Pienestä pitäen

Pyrintöläisten pelaajien näkökulmasta tuttu tekijä toimistolla on tärkeä tekijä. Hakanen on tuntenut tämän kauden suomalaiskuusikonkin pikkujunnuista alkaen, siksi on luontevaa, että hän käy nostamassa pelipaitaa kuvauksiin sopivaan mittaan tai asettelee kaulahuivia tuttavallisesti pelaajan kaulalle. Toisaalta pelaajille Hakanen on osa porukkaa, hänen kuullensa läppä lentää ihan yhtä ronskina kuin miesten kesken.

- Esimerkiksi Lassi Kilpiselle, meidän 1993 syntyneelle pelaajalle, olen joskus ollut lapsenvahtina, joten aika pienestä olen hänetkin tuntenut. Kaikkien heidän junnupelejä olen käynyt katsomassa, Hakanen muistelee historiaansa korisliigalaisten kanssa.

- Kyllä tässä vähän sellaista äidillistä roolia saa aina ottaa. Toisaalta se on kiva, että luottamus on pelaajien kanssa hyvä ja he uskaltavat lähestyä asiassa kuin asiassa ja he varmaan tietävät, että asiat hoituvat ja heistä pidetään täällä huolta. Tälle kaudelle palaset sattumalta loksahtivat näin, urheilutoimenjohtaja Hakanen muistuttaa.

Valmennusjohdolla Sami Toiviaisesta alkaen on sanansa sanottavana joukkueen kokoonpanossa mutta Hakanen myöntää, että hän naisena tai pelaajille tuttuna liiderinä voi olla yksi syy siihen, miksi joukkueen kokoonpano on niin pyrintöläinen.

- Varmasti tuttujen kanssa on helpompi tehdä yhteistyötä mutta en mitenkään halua, että ollaan sisäpiirin porukka, että tänne eivät voisi ulkopuoliset tulla, Hakanen painottaa.

Pyrinnön tulevaisuutta mietittäessä kaupungin tarjoamissa mahdollisuuksissa on vielä selvästi enemmän ulosmitattavaa. Kaupungissa vilisee nuorta väkeä, ja seuratoiminnassa on aina tilaa uusille tekijöille.

- Meidän pitäisi hyödyntää Tamperetta hyvänä opiskelukaupunkina enemmän, että tänne tulisi myös opiskelijoita ja sitä kautta heitä saataisiin seuran toimintaan mukaan, Elisa Hakanen miettii.

Ja mitä tuleviin tekijöihin tulee, niitä Hakanen seuraa tarkalla silmällä. Korisliigan avauksen aikoihin edessä on reissu Hampuriin seuran junnujoukkueen kanssa. Kuka ties vuosien päästä Hakanen pääsee muistelemaan, miten tähtipelaajan turnaus aikoinaan sujui.

Lue myös

Mummotyylillä heittävä ydinfyysikko on koripalloilija, jollaista ei ole Suomessa ennen nähty – "Alkuun se on heille superoutoa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat