Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Ovet auki maailmaan

Harjoittelu kansainvälisessä valmennuksessa ei ole epäluottamuslause kotimaiselle valmennusosaamiselle, kirjoittaa Jere Nurminen.

taitoluistelu
Taitoluistelun MM-loppunäytöksen tunnelmia
Tomi Hänninen

Kolmoissalchoweita hiotaan samanlaisella päättäväisyydellä niin Etelä-Afrikassa, Intiassa, Brasiliassa kuin Yhdistyneissä arabiemiirikunnissakin. Taitoluistelu on yksi talviolympialaisten kilpailluimmista lajeista ja levinnyt ympäri maailmaa. Jäsenmaita kansainvälisessä liitossa on lähes sata.

Kansainväliselle huipulle nousee yhä useammin luistelijoita eksoottisistakin luistelumaista. Pyeongchangissa Julian Zhi Jie Yeestä tulee Malesian ensimmäinen talviolympiaurheilija. Javier Fernandez on ponnistanut muutaman jäähallin Espanjasta moninkertaiseksi maailmanmestariksi. Yhteinen nimittäjä pienistä luistelumaista nouseville lahjakkuuksille on harjoittelu kansainvälisessä huippuvalmennuksessa. Yee aloitti luistelun Kuala Lumpurissa ostoskeskuksessa, mutta kehittyi olympiatason luistelijaksi vasta muutettuaan Kanadaan. Fernandez ei kouliintunut arvokisavoittajaksi Madridissa, vaan Torontossa Brian Orserin opissa.

Suomalaisluistelijoita maailman valmennuskeskuksissa ei ole toistaiseksi juuri nähty. Kiira Korpi haki muutosta valmennukseensa uransa loppuvaiheilla Kaliforniasta. Samassa paikassa Emmi Peltonen rakentaa hyppytekniikkaansa ajoittain Rafael Arutyunyanin neuvoilla. Viveca Lindfors piipahtaa silloin tällöin Pietarissa myös kesken kisakauden. Valmennuspäällikkö Satu Niittysen korostamaa kansainvälistä yhteistyötä tarvitaan lisää, jotta Suomi voi jatkossa haaveilla edes yhdestä olympiapaikasta.

Harjoittelu kansainvälisessä valmennuksessa ei ole epäluottamuslause kotimaiselle valmennusosaamiselle. Juuri laadukkaan seuravalmennuksen ansiosta kolmikko Lepistö-Korpi-Pöykiö toi Suomelle yhdeksän arvokisamitalia. Seurojen valmennustyö ja liiton luoma valmennusjärjestelmä takaavat hedelmällisen pohjan kehittyä, mutta kansainväliseen menestykseen tarvitaan muutakin. Seurojen valmennusjärjestelmät on rakennettu palvelemaan seuran kaikkia luistelijoita, ei vain muutamaa huippua. Virpi Horttana, Maaret Siromaa, Susanna Haarala ja Heidi Pöykiö valmensivat Korven, Lepistön ja Pöykiön arvokisamitalisteiksi muun valmennustyön rinnalla. Arvokisamatkojen ajaksi he järjestivät sijaisen itselleen seuravalmennukseen.

Maailman valmennuskeskuksissa toimintatapa on toinen. Valmentajilla on useita luistelijoita jäällä, mutta kaikki ovat kansainvälistä tasoa. Yleisenä tapana valmentajilla on pyhittää tietty osa jääharjoittelusta vain yhden luistelijan seuraamiseen. On aivan eri asia valmentaa kourallista eliittiluistelijoita, kuin kolmea neljää ryhmää eritasoisia sirklaajia päivittäin. Olosuhteet on huippukeskuksissa luotu palvelemaan luistelijoiden moninaisia tarpeita. Urheilijat saavat jääharjoittelun lisäksi balettiopetuksen, fysiikkaharjoittelun ja muun oheistreenin saman katon alta. Eikä sovi väheksyä kannustavan esimerkin voimaa. Kotiseuroissaan harjoitteleville suomalaisille keskinäistä kilpailua on tarjolla vain maajoukkueleireillä. Ulkomailla samalla jäällä saattaa liukua olympiavoittajia ja maailmanmestareita.

Mistä rahat? Entä koulu? Kuinka nuoret urheilijat pärjäävät ulkomailla yksin? On selvää, että pitkäkestoinen harjoittelu ulkomailla ei ole monelle mahdollista. Erityisesti koulun ja huippu-urheilun yhdistäminen vaikuttaa Suomessa olevan muuta luistelumaailmaa vaikeampi kysymys. Valmennuskuvioita pohdittaessa elämän eri osa-alueiden tulisikin olla sopivassa tasapainossa. Ikävöivästä, yksinäisestä ja onnettomasta luistelijasta ei kehity menestyjää missään olosuhteissa.

Muissa yksilölajeissa valmennuskuvioiden muutokset ovat arkipäivää, mutta taitoluistelussa valmentajan vaihdos aiheuttaa yhä kohahduksen lajipiireissä. Toivottavasti myös taitoluistelussa valmennuksen mahdollisuuksia uskalletaan katsoa yhdessä avarakatseisemmin, jos urheilijan kehitys sitä vaatii.

Lue myös:

Viveca Lindfors taisteli maapaikan kivusta huolimatta – "Hapotti, väsytti ja teki kipeetä"

Viveca Lindfors varmisti Suomelle taitoluistelun olympiapaikan!

Isä kielsi luistelun, yhteisö paheksui ja tuomarit rankaisivat hijabista – Zahra Lari murtaa jäätä arabikulttuurissa

Cecilia Törnin ja Jussiville Partasen olympiaunelma siirtyi neljällä vuodella: ”Parissa vuodessa ei pääse huipulle”

Viveca Lindfors toipui sydänvaivoista Tuhkimoksi: ”Opin pitämään itsestäni parempaa huolta”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat