Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 17.7.
  • Yleisurheilun GP-sarja, Lapinlahti
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Norjalaisprofessori nosti astmatutkimuksen esiin jo vuosi sitten –"Hiljaisuus on hämmästyttävää"

Norjan terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen professori Stein A. Evensen ei ole ollut vaikuttunut Norjan hiihtoliiton toiminnasta, sillä se on ollut varsin hiljaa viimeisen vuoden ajan astmalääketutkimuksesta.

hiihto
Yleiskuvaa hiihdosta

Norjan urheilukorkeakoulun (NIH) astmalääketutkimus tehtiin jo vuosina 2011–2012 ja se nousi ensimmäistä kertaa julkisuuteen vuosi sitten. Tuolloin terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eettisen komitean johdossa ollut professori Stein A. Evensen totesi VG:lle (siirryt toiseen palveluun), ettei tarvitse olla astma-asiantuntija reagoidakseen, kun terveille ja oireettomille ihmisille pyydetään lupaa antaa kolmea eri lääkettä.

Tapauksesta nousi tuolloinkin kohu, ja terveysviranomaiset päättivät tutkia asiaa. Nyt Norjan terveysviranomaiset ovat tuominneet tutkimuksen täysin ja vaatineet kaiken tutkimusmateriaalin tuhoamista.

Tämä on miellyttänyt Evenseniä, mutta Hiihtoliiton toimintaa hän sen sijaan ei ymmärrä. Professori pohtikin tiistaina NRK:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), ettei Norjan hiihtoliittoa asia ilmeisesti kiinnostanut.

– Voin vain sanoa, että tämä hiljaisuus on hämmästyttävää, Evensen totesi.

– Olen huomannut, että maastohiihdossa ei olla kiinnostuneita tästä vaikeasta ja erittäin vakavasta asiasta.

NRK:n asiantuntija, hiihtovalmentaja Fredrik Aukland pitää tapausta valitettavana etenkin norjalaishiihdon maineelle. Jo aikaisemmat kohut astmalääkkeiden kanssa ovat vaikuttaneet muiden suhtautumiseen.

– Ulkomaalaisten silmin katsottuna norjalaishiihtäjät herättävät epäluuloa, Aukland myönsi.

Norjan hiihtoliiton viestintäpäällikkö Espen Graff pitää valitettavana, että NIH on rikkonut terveyslakia.

– On tärkeää tutkia astmaa ja hengitysvaikeuksia, jotta saadaan lisää tietoa huippu-urheilijoiden terveydestä, mutta se on tehtävä lakia noudattaen, Graff kommentoi NRK:lle sähköpostitse.

Graffin mukaan tapausta täytyy nyt tutkia ja vakuuttaa, että liitto käy tarkasti terveysviranomaisten raportin läpi. Hänen mukaansa Hiihtoliitossa tiedostetaan, että norjalaishiihdon maine on saanut uuden tahran kylkeensä.

– Tämä tapaus koski ensisijaisesti sitä, että urheilukorkeakoulu on rikkonut terveyslakia, mutta se ei ole hyvä maineellemme. Norjalainen maastohiihto on osoittanut avoimmuutta [pohjoismaisen] työryhmän astmaraportin yhteydessä, mutta meidän täytyy tehdä töitä joka päivä luottamuksen palauttamiseksi, Graff kirjoitti.

Lue lisää:

Norjalaislehdeltä kohupaljastus: Hiihtoliitto halusi astmalääkettä terveille urheilijoille

Jauhojärvi kiittelee norjalaisten viranomaisten tyrmäävää tuomiota arveluttavaan astmalääketutkimukseen – uskottavuus säilyi

Norjan hiihdossa kuohuu jälleen – "Skandaali isolla S:llä"

Urheilulääkäri Norjan kohusta - "Tällainen tutkimus ei ole eettisesti kestävää"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat