Koe uusi yle.fi

Suora

  • Lentopallon MM: Puolivälierä BRA - RUS
  • Jääkiekkokierros ja jalkapalloa
  • Niklas Bäckström uskoo että uran paras kausi on vielä edessä

Savitaipaleen sedän kielitaidottomuus toi amerikansuomalaisen huippu-uimarin Suomeen – "Lupasin hänelle jo kauan sitten opettelevani suomea"

Amerikansuomalaisen Tanja Kylliäisen juuret ovat Savitaipaleella. Sieltä kumpuaa myös uimarin halu oppia suomea.

uinti
Tanja Kylliäinen kelluu altaassa
Alexandra Kral-Leszczynski

HELSINKI. Yhdysvalloissa syntynyt ja kasvanut uimari Tanja Kylliäinen, 24, muutti kesällä Suomeen. Uudessa kotimaassa moni asia tuntuu vielä oudolta, mutta pois hän ei aio lähteä – ei ennen kuin on saavuttanut tavoitteensa, eli oppinut suomen kielen.

Kerrostalokodin postiluukussa lukee Kylliäinen. Oven avaa nuori vaaleahiuksinen nainen, kuin elovenatyttö konsanaan. Päällään hänellä ei sentään ole Karjalan kansallispukua, vaan huippu-urheilijalle sopivammin Suomen uimaliiton t-paita ja jalassa Suomen olympiajoukkueen kollegehousut, joiden lahkeessa liehuu jättimäinen siniristilippu.

Kun olohuoneen pöydältä pilkottaa vielä muumimuki, on todella vaikea muistaa, ettei tässä kodissa puhuta lainkaan suomea. Ei ainakaan vielä.

Sattuma vei maajoukkueeseen

Vaikka Tanja Kylliäinen on nimeltään ja ulkonäöltään varsin suomalainen, on Savitaipaleella syntyneen isän ja yhdysvaltalaisen äidin tytär täysin amerikkalainen.

Yhdysvalloissa viime kesään saakka asunut Kylliäinen on kuitenkin edustanut Suomea uinnissa aina juniorivuosista saakka.

– Osallistuin 13-vuotiaana SM-kilpailuihin, jotta Suomessa asuva kummisetäni olisi voinut nähdä minut altaassa. Kisat menivät niin hyvin, että sain heti kutsun Suomen juniorimaajoukkueeseen, muistelee amerikansuomalainen ensi hetkiään sinivalkoisena edustusuimarina.

Kylliäinen on rikkonut urallaan useita Suomen ennätyksiä ja on edustanut Suomea Rion olympialaisten lisäksi lukuisissa muissa arvokilpailuissa.

– Katse on jo käännetty kohti Tokion olympialaisia ja olen valmis laittamaan kaiken likoon ollakseni siellä huippukunnossa, toteaa nyt ensi kertaa täysipainoisesti Suomen uintimaajoukkueen mukana harjoitteleva Kylliäinen määrätietoisena.

Tanja Kylliäinen kotonaan
Alexandra Kral-Leszczynski

Toiveissa kielikylpy

Kylliäisten Baltimoren-kodissa on aina puhuttu vain englantia, joten viikoittain noin 25 tuntia harjoitteleva uimari hakee uudesta kotimaastaan päivittäisten kloorikylpyjen lisäksi myös päivittäisiä kielikylpyjä.

Iso osa Kylliäisen sukulaisista asuu Etelä-Karjalan maakunnassa sijaitsevalla reilun 3500 asukkaan Savitaipaleella, missä pärjää keskimäärin mainiosti silkalla suomella. Näin ollen kommunikointi kaikkien sukulaisten kanssa ei ole aivan ongelmatonta.

– Lempisetäni ei puhu lainkaan englantia, joten meillä ei ole yhteistä kieltä. Lupasin hänelle jo kauan sitten opettelevani suomea, joten päätin vihdoin tulla pitkäksi aikaa tänne oppiakseni sitä, kertoo tuore helsinkiläinen muuttonsa taustoista.

Aivan helppoa ei suomen oppiminen kuitenkaan ole.

– On haastavaa motivoitua yrittämään sanoa jotain suomeksi, kun täällä Helsingissä kaikki puhuvat niin hyvää englantia. On vaan niin paljon helpompaa ja nopeampaa puhua englantia, toteaa usemman kerran viikossa suomen kieltä opiskeleva Kylliäinen hieman nolostellen.

Tilanteeseen on kuitenkin tulossa muutos, sillä Kylliäisen valmentajat ovat päättäneet tukea kotoutumista ja leikkimielisesti jopa uhanneet vaihtaa päivittäisen valmennuskielen englannista pian kokonaan suomeksi.

– Tavoitteeni on pystyä antamaan marraskuisten SM-kisojen yhteydessä ainakin osa haastatteluistani suomen kielellä, hän jatkaa sisukkaana.

Tanja Kylliäinen hyppää altaaseen
Alexandra Kral-Leszczynski

Arki altaalla

Vaikka suomen kielen omaksuminen olikin Tanja Kylliäisen maisemanvaihdoksen pääsyy, tekee hän toki kaikkensa kehittyäkseen Suomessa asuessaan myös uimarina.

– On upeaa, että voin vihdoin lähteä vaikka tuosta noin vain maajoukkueen viikonloppuleirille Turkuun. Valmennan myös junioreita, joten vietän hallilla 6-9 tuntia kuutena päivänä viikossa, kertoo Helsingissä uimaseura Simmikseen kuuluva Kylliäinen.

Harjoitusmäärät ovat pysyneet muuton myötä jokseenkin samoina, mutta harjoittelun sisältö on muuttunut valtavasti.

– Teemme täällä kaiken täysin eri tavalla. Yhdysvalloissa teimme aina paljon sekaisin kaikkea, täällä Suomessa taas joka harjoitteella on joku selkeä yksittäinen tavoite, hän vertailee.

– Suomessa tehdään myös paljon enemmän kehonhuoltoa ja muita oheisharjoitteita, hän jatkaa.

Suurin kummastuksen aihe ei kuitenkaan löydy itse harjoituksista, vaan niihin valmistautumisesta.

– USA:ssa ei ikinä peseydytä ennen altaaseen menoa! Suihkussa käynti ennen treenejä on minusta todella outoa ja myönnän, että se meinaa kyllä välillä unohtua, tunnustaa amerikansuomalainen ilopilleri sunnaten altaan reunalta vaivihkaa takaisin suihkutiloihin ennen illan harjoitusten alkamista.

Lue myös

Olympia-altaaseen hyppäävällä Tanja Kylliäisellä oli kiire jo syntyessään – äiti taisteli elämästään hätäsektion jälkeen

Suosittelemme

Tuoreimmat