Koe uusi yle.fi

Suora

  • Ratsastuksen MM: Esteratsastus 2. päivä
  • Ratsastuksen MM: Pararatsastus 3. päivä
  • CS:GO Major: Lontoo, Pelipäivä 1
  • Urheiluruutu
  • Ratsastuksen MM: Pararatsastus 3. päivä
  • Urheiluruutu
  • Esteratsastus

Suomen MM-sankari ei halunnut luopua perheestään, vaan päätti uransa suoraan maailman huipulta – ”Nyt vasta tajuan, miten raskasta Johannalla on ollut”

Salibandyn tähtipuolustaja Tommi Aro ei ole katunut päätöstään jatkaa elämäänsä perheen ehdoilla.

salibandy
Tommi Aro, tyttärensä ja vaimonsa kanssa heittelemässä vaahteranlehtiä
Alexandra Kral-Leszczynski

*HELSINKI. *Viime kausi oli täynnä Suomen salibandymaajoukkueen vakiokalustoon vuosia kuuluneen Tommi Aron tähtihetkiä. Aro voitti Suomen paidassa maailmanmestaruuden ja hänet valittiin MM-finaalin arvokkaimmaksi pelaajaksi. Kun saldoon lisättiin Salibandyliigan hopea EräViikinkien paidassa, on helppo todeta Aron olleen elämänsä iskussa.

Elämää huippu-urheilijana ei kuitenkaan pystynyt yhdistämään normaaliin perhearkeen, joten Aro teki radikaalin ratkaisun ja luopui urheilu-urastaan. Pettyneiden joukossa olivat niin Aron seurajoukkue kuin Suomen maajoukkue, puhumattakaan lajin faneista, joiden silmissä kovaotteinen, mutta taitava Aro oli yksi lajin väriläiskistä.

Salibandyssa ammattimainen urheileminen on eri asia kuin vaikkapa jääkiekkoammattilaisuus. Toki yhtäläisyyksiäkin löytyy. Kuten se, että molempien lajian ammattilaiset harjoittelevat useita tunteja päivässä, käyvät arki-iltaisin sekä viikonloppuisin peleissä, sekä osallistuvat leireille ja usein myös ulkomaan arvokisaturnauksiin.

Suurin eri lajien pelaajia erottava asia on palkkataso. Palkkansa pelkästä pelaamisesta saavat salibandypelaajat ovat vähissä. Mikäli urheilija haluaa elättää perheensä, on kovatasoisenkin liigapelaajan on käytävä kaiken huippu-urheilun sieppaavan ajan lisäksi vielä töissä toisaalla. Näin toimi pitkään myös kesällä 2016 isäksi tullut Tommi Aro. Mutta sitten sai riittää.

– Rakastan pelaamista, mutta rakastan vielä enemmän perhettäni. Vaikka pystyin sulkemaan pelitilanteissa perheasiat pois mielestä on silti fakta, etten ollut urani aikana oikein ikinä kotona. Olen kuitenkin ensisijaisesti aviomies ja isä, toteaa Aro mietteliäänä.

Tommi Aro tyttärensä kanssa lähikuvassa
Alexandra Kral-Leszczynski

Uusi arki

Siinä missä Aron olisi vielä puoli vuotta sitten löytänyt valmistautumasta Salibandyliigan sarjapeliin, istuu hän nyt rennosti oman työpöytänsä ääressä helsinkiläisen kuljetusliikkeen konttorilla. Työ Arojen perheyrityksessä on tosin tuttua jo pelaaja-ajoilta, mutta nyt hän on pystynyt ottamaan yhä enemmän vastuuta isän aloittaman yrityksen toiminnasta. Eivätkä vuosilomatkaan pala enää pelireissuihin.

– Meillä on menossa sukupolvenvaihdos. Isä on jäämässä eläkkeelle ja me pojat otamme pikku hiljaa homman kokonaan vastuullemme, kertoo Aro tulevaisuudensuunnitelmista.

Muistot pelaajauralta eivät kuitenkaan pääse unohtumaan edes toimistolla, sillä Aron työhuonetta koristaa lahjaksi saatu valtava valokuvataulu viime kauden Suomen kultajuhlista.

– Lopettamispäätöstäni helpotti huomattavasti se, että olen ollut täällä töissä niin kauan. Tämä yritys on minulle paljon enemmän kuin joku firma vain. Kyllä tämäkin on rakas suorastaan, intoilee Aro esitellen samalla yrityksen ajoneuvokalustoa.

Rakkaimmat kaikista löytyvät kuitenkin kuljetusliikkeen sijaan kotoa. Tommin vaimo Johanna, sekä reilun vuoden ikäinen Olivia-tytär ovat tärkeintä maailmassa.

– Kun olen perheen kanssa tajuan, että tein oikean ratkaisun, toteaa maailmanmestari-isä kaapaten tyttärensä työpäivän päätteeksi hellään syleilyyn.

Tommi Aro tekee töitä tietokoneella
Alexandra Kral-Leszczynski

Koko perheen asia

Johanna-vaimo kertoo olevansa Tommista ylpeä ja erittäin onnellinen puolisonsa urheilu-uran saavutuksista, mutta samaan hengenvetoon hän myöntää lopettamispätöksen olleen kuitenkin helpotus. Jo kymmenen vuotta yhtä pitänyt pariskunta pääsee nyt ensi kerran jakamaan yhdessä tavallista arkea. Ja heti lapsen kanssa.

– Onhan tämä tavallaan aika hurjaa, ettei meillä ole ollut ennen Tommin uran loppua ikinä normaalia yhteistä arkea, toteaa Johanna puolisonsa vierellä.

– Nyt vasta tajuan miten raskasta Johannalla on ollut vauvan kanssa kaksistaan, kun itse uuvun lastenhoidosta jo parissa tunnissa, jatkaa Tommi vaimoaan vuolaasti kehuen.

Nyt kun uutta yhteistä arkea on takana muutama kuukausi, vaikuttaa koko perhe erittäin tyytyväiseltä ratkaisuun.

– Pelihommat olen jo nähnyt, mutta tätä isähommaa en vielä ole juuri ehtinyt katsella. Kyllä nämä ovat niin hyviä tyyppejä, että uskon tämän antavan loppupeleissä enemmän sisältöä elämääni, toteaa mestari osoittaen perheenjäseniään lämpimästi hymyillen.

Myös Johanna on onnellinen.

- Tommin uran lopetus oli totta kai myös haikeaa ja oltiin koko perheenä uuden edessä. Mutta nyt meillä on vihdoin aikaa olla yhdessä, hän kiteyttää.

Tommi Aro ja perhe
Alexandra Kral-Leszczynski

Paluu pelikentille

Millä sitten Salibandyliiga pystyisi pitämään tähtensä pidempään kaukaloissa? Entisen maajoukkuetähden vastaus liittyy tietenkin rahaan ja siihen, miten salibandya voitaisiin kehittää suuntaan, jossa pelaajille voitaisiin maksaa palkkaa pelaamisesta.

– Mielestäni Salibandyliigassa on liikaa joukkueita eikä riittävän laadukkaita pelaajia riitä millään 14 joukkueeseen. Jos saisin päättää, niin joukkueiden määrä tulisi tiputtaa 12 joukkueeseen, jopa kymmeneen. Näin peli olisi laadultaan parempaa. Laadukkaampi pelin taso taas kiinnostaisi yleisöä enemmän. Suuremman yleisömäärän avulla joukkueilla on paremmat mahdollisuudet löytää hyviä yhteistyökumppaneita – aika luonnollinen ketju, Aro kuvailee.

– Kun otteluissa käy enemmän katsojia, ja joukkueilla on enemmän isompia yhteistyökumppaneita, on pelaajille mahdollista maksaa hieman suurempia korvauksia. Uskallan väittää, että tämä vaikuttaisi positiivisesti pelaajien urien pituuksiin, Aro summaa.

Tommi Aro lähdössä harjoituksiin
Alexandra Kral-Leszczynski

Vaikka pelit Salibandyliigassa ja maajoukkueessa ovat takana, ei Aro rakasta lajiaan kuitenkaan kokonaan hylkää. Hallitsevan maailmanmestarin löytää jatkossa vantaalaisen AC HaKin riveistä. Kakkosdivarissa pelaava joukkue saa Arosta taatusti aikamoisen vahvistuksen, mutta miestä itseään siirtyminen alemmalle sarjatasolle hieman jopa jännittää.

– Kyllä jännittää mennä illalla peliin, kun en oikein tiedä miten siellä kakkosessa pelataan. Että pitääkö vetää tosissaan, vai puolitosissaan vai miten. Takana on kuitenkin vasta kahdet treenit joukkueen kanssa, mietiskelee maailmanmestari samalla uutta punamustaa edustusasuaan pelikassiin sulloen.

Lue myös

Paula Tukiainen on 42-vuotias sairaanhoitaja, kolmen lapsen äiti ja maratonin Suomen mestari – "Jos tuli hälytys yöllä töihin, niin tulin aina juosten"

Heli, 50, on uskomaton voimanpesä – maatilan emäntä hurahti leuanvetoon ja takoo nyt lypsyjen lomassa Suomen ennätyksiä

Isän pelko toteutui, kun pojalla meni pää sekaisin – suomalainen huippulupaus tajusi, ettei pelkkä lahjakkuus riitä NHL:ään ja teki täyskäännöksen

Suosittelemme

Tuoreimmat