Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 4. osakilpailu, Iowa

Kaisa Mäkäräinen luopui yksinäisen suden roolista – "Ei minun auta siellä itkeä, että miksi teette tällaista"

Kaisa Mäkäräinen on saanut apua ampumaharjoitteluunsa Sveitsin maajoukkueelta. Vastavuoroisesti Mäkäräinen on toiminut fysiikkaharjoituksissa sveitsiläisille veturina.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen
Kaisa MäkäräinenEPA

Kaisa Mäkäräinen on vuosikausien ajan ollut Suomen ampumahiihdon suurin tähti ja yksinäinen susi. Suomen maajoukkuetoiminta on pyörinyt pitkään hänen ympärillään eikä kiriapua harjoitteluun ole aina löytynyt. Mäkäräinen on hakenut tähän omia parannuskeinoja, ja kahtena viime kesänä apuun on tullut Sveitsin maajoukkue.

Kaikki alkoi toissatalvena pienestä bussikeskustelusta Kanadan maailmancupin ohessa ja sillä on ollut kauaskantoiset seuraukset. Tuolloin Sveitsin valmentaja Armin Auchentaller kysyi Mäkäräiseltä, mitä suunnitelmia tällä oli kesäksi ja haluaisiko hän tulla sveitsiläisten kanssa harjoittelemaan. Mäkäräisen ei tarvinnut kauaa miettiä vastaustaan.

Mäkäräisen ja Sveitsin joukkueen yhteisharjoittelu jatkui tänä kesänäkin ja tilanne on ollut voitokas molemmille osapuolille. Sveitsin ykköstykki Selina Gasparin on saanut Mäkäräisestä loistavan kirittäjän hiihtoharjoituksiin ja Mäkäräinen on saanut tehokasta ryhmäharjoittelua etenkin ampumapenkalle.

- Olen saanut kokea, että olen useimmiten porukan hitain ampuja, Mäkäräinen nauroi hersyvästi, mutta muistutti samaan hengenvetoon, ettei ampumisessa kannata aina pelkkiin sekunteihin tuijottaa.

- Sekunteja ei voi karsia liikaa, sillä taulujen täytyy kaatua. Sakkorinki on pitkä.

Kaisa Mäkäräinen
EPA

Mäkäräinen on osoittanut sveitsiläisille, millä vauhdilla pitää harjoitella, jotta pystyy tekemään kisasta toiseen kovia hiihtoaikoja.

- Olen fyysisissä harjoituksissa heille veturi ja näytän, mikä minun vauhtini on vaelluksilla, tasatyönnössä tai kun hiihdetään oikeasti kovaa. Näin he pystyvät sitten muissa harjoituksissaan vertaamaan itseään tähän tasoon.

Sveitsin joukkueen mukana olemisessa on ollut Mäkäräiselle suuri sosiaalinen merkitys. Hän huomasi jo ensimmäisen leirin jälkeen odottavansa innokkaana seuraavia leirejä. Saksan kielen taidon karttumisen lisäksi Mäkäräinen on ollut tyytyväinen siihen, että saa vaihtaa muiden urheilijoiden kanssa ajatuksia niin urheilusta kuin muistakin asioista.

Mäkäräisen mielestä toisen joukkueen kanssa harjoittelemisesta on ollut paljon psyykkistä etua. Se, että hän harjoittelee kilpakumppaniensa kanssa, potkii häntä eteenpäin aivan eri tavalla kuin yksin harjoitteleminen.

Sveitsiläisten harjoittelu on myös erilaista kuin mihin Mäkäräinen on tottunut Suomessa, mutta joensuulainen on sopeutunut uusiin harjoituksiin nopeasti.

- Jos hyppään parin viikon leirille toisen maajoukkueen matkaan, niin ei minun auta silloin siellä itkeä, että miksi te teette tällaista, ei tämä ole oikein hyvä juttu, hän hymähti.

- Olen toteuttanut heidän ohjelmaansa, ja se on ollut hyvänä oppina minulle. Olen huomannut, mitkä ovat olleet minun omassa harjoitussysteemissäni hyvät asiat ja mitä olen pystynyt poimimaan heiltä harjoitteluuni.

Kaisa Mäkäräinen
EPA

Mäkäräisen mielestä Suomen ja Sveitsin maajoukkueiden erot ovat suuret jo senkin takia, että Sveitsissä naisten ja miesten ryhmät harjoittelevat erikseen. Ryhmillä on myös omat valmentajat ja leiriohjelmat.

- Suomen maajoukkueen koko on ollut kymmenen henkeä tänä vuonna, ja siinä on naiset ja miehet samassa. Siinä on aika isoja tasoeroja, jos katsoo ihan paras mies – huonoin nainen -vertailua. Kun ryhmä vähän venyy molemmista päistä, sitä on vaikeampi hallita ja tiiviitä harjoituksia on vaikeampi tehdä, Mäkäräinen vertasi.

Kun Sveitsin joukkueessa esimerkiksi lähdetään vaeltamaan, sinne lähdetään porukalla ja kaikki etenevät samaa vauhtia. Suomessa tämä ei Mäkäräisen mukaan onnistu, joten joukkueen jäsenet menevät joko yksin tai parittain.

Mutta ollaanko Suomen joukkueessa menty eteenpäin viime vuosien aikana. Mäkäräinen miettii pitkään ja miettii selvästi diplomaattista vastausta:

- Varmaan joissain asioissa, mutta kyllä vielä on kehittämisen kohteita. Tämä oli aika poliittinen vastaus! hän nauroi.

Kaisa Mäkäräinen ja Mari Eder
Kaisa Mäkäräinen ja Mari Eder. AOP

Ensi kaudella tilanne Suomen maajoukkueessa on erilainen kuin aikaisempina vuosina, sillä Mari Laukkanen nousi viime kevättalvena vihdoin voittajien joukkoon. Laukkanen voitti viimeisenä viimeisenä maailmancup-viikonloppuna Holmenkollenilla sekä pikakilpailun että takaa-ajon.

Mäkäräinen ei ollut Laukkasen menestyksestä yllättynyt, sillä hän on tiennyt kilpasiskonsa potentiaalin.

- Minun silmissäni Mari on ollut kovan luokan urheilija jo kauan. Oli kiva, että se näkyi nyt myös ihan konkreettisissa tuloksissa. Hänen oikea tasonsa mielestäni on ollut jo pidemmän aikaa paljon lähempänä kärkeä kuin mitä kisatulokset ovat näyttäneet.

Mäkäräinen toivoo, että Laukkasen viime kauden kovat tulokset veisivät pois ennakko-odotuksia hänen harteiltaan ja jakaisi menestyspaineita tasaisemmin. Samalla Mäkäräinen toivoo, ettei hänen ja Laukkasen välille rakennettaisi kilpailutilannetta.

- Me olemme samassa joukkueessa ja se on aina hyvä, jos joku suomalaisista pärjää. Mielestäni esimerkiksi maastohiihdossa on onnistuttu siinä, että siellä ei koko ajan vertailla urheilijoita, “tänään Krista oli parempi kuin Kerttu tai Kerttu parempi kuin Krista” -tyyppisesti, Mäkäräinen sanoi.

- Viime vuonna näkyi juttuja, että taas Kaisa hävisi Marille. Silloin kun Mari on kunnossa, niin silloin moni muukin häviää hänelle!

Kaisa Mäkäräinen
EPA

Ampumahiihdon kilpailukauden alkuun on enää kaksi kuukautta aikaa, ja se aika tuntuu urheilijasta varsin lyhyeltä. Mäkäräinen myöntää, että juuri tällä hetkellä pienimuotoinen paniikki hiipii selkäpiitä pitkin, sillä tekemistä riittää vielä paljon.

Mäkäräinen on keskittynyt kesän fysiikkaharjoittelussaan paljon jalkojen lihaskestävyyteen ja voimaan, ja nyt hän voi keskittyä ampuma-ajan parantamiseen ja sekuntien poispuristamiseen. Se ei onnistu kuin toistojen kautta.

- Ryhmäharjoitukset ovat olleet siihen hyviä. Kun ampuu koko ajan itseään nopeampien kanssa, niin siinä vain yrittää rimpuilla mukana, ettei olisi aina se viimeinen.

Mäkäräinen pyrkii aina tekemään sellaisen ampumaharjoituksen, joka on verrattavissa kilpailutilanteeseen. Miten nopeasti pystyy ottamaan asennon tai vaihtamaan lippaan tai aloittamaan ampumisen. Kaikki kertyy pienistä asioista.

- Se on yksi, kaksi, kolme sekuntia. Ei yksittäisesti isoja asioita, mutta kun on neljä ampumapaikkaa ja jos pystyy puristamaan pari sekuntia joka paikalta, niin se on yhteensä jo kahdeksan sekuntia. Kun taistellaan niistä kärkisijoista, niin se voi olla tosi ratkaisevaa.

Mäkäräinen ei mieti kesän harjoittelussaan tulevan kauden kisoja tai mahdollisia kuntohuippuja. Hän sanoo vain toivovansa, että helmikuun olympialaisiin osuisi kauden parasta kulkua eikä maailmancupin ensimmäisissä kisoissa olisi sitä talven parasta menoa.

Mäkäräinen toivoo ennen kaikkea ehjää kautta ja sitä, että hän pystyisi terveenä. Tuolloin hän pystyisi tekemään juuri sitä mitä haluaa ja mitä on tarve tehdä. Hän sanoo olevansa tavoitteissaan realisti. Joka vuosi ampumahiihdon maailmancupiin tulee uusia, nuoria urheilijoita, jotka pystyvät ottamaan suurempia kehitysaskelia kuin 34-vuotias Mäkäräinen.

- Silloin kauteen on pakko olla tavallaan tyytyväinen, jos tietää, että olen tehnyt kaikki asiat niin hyvin kuin on mahdollista ja olen itse tyytyväinen tulokseen. Jos minusta tuntuu, että minulla oli hyvä hiihto ja ammun nollat pikakisassa, mutta olen silti neljäs vaikka Koreassa [olympialaisissa], niin mitä olisin voinut tehdä enemmän? Mutta jos minusta tuntuu, että olisin voinut tehdä jotain vielä paremmin, niin kyllä se silloin jää kaivelemaan ihan varmasti.

Kaisa Mäkäräistä haastatteli Magnus Eklöv.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat