Egypti 15:ntenä maana jalkapallon MM-kisoihin

Egypti selvitti sunnuntaina tiensä jalkapallon MM-lopputurnaukseen ensi kertaa 28 vuoteen.

Mohamed Salah, Egyptin kärkipelaaja Kuva: EPA

Egypti varmisti Afrikan karsintojen E-lohkon voiton ja MM-kisapaikan voittamalla Kongon tasavallan kotonaan Aleksandriassa dramaattisessa ottelussa 2-1.

Egypti tarvitsi voittoa varmistaakseen MM-paikkansa, ja Liverpool-hyökkääjä Mohamed Salah teki elintärkeän avausmaalin 63. minuutilla. Johtoaan puolustamaan keskittyneitten egyptiläisten maailma kuitenkin romahti vain muutamaa minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Arnold Bouka Moutou toi Kongon tasoihin.

Ottelu ei kuitenkaan ollut ohi: Egyptille vihellettiin pilkku lisäajan neljännellä minuutilla ja Mohamed Salah toimitti sen sisään sinetöiden kisalipun MM-Venäjälle.

Voitto venytti Egyptin johdon lohkokakkosena olevaan Ugandaan neljään pisteeseen, kun enää yksi ottelukierros on pelaamatta. Se merkitsee samalla sitä, että lohkossa kolmantena oleva Ghana jää MM-turnauksen ulkopuolelle. Kolmissa edellisissä MM-kisoissa esiintynyt Ghana kuuluu Afrikan parhaimpiin jalkapallomaihin.

Myös seitsenkertainen Afrikan mestari Egypti on kuulunut viime vuosina maanosan voimanpesiin. Faaraoina tunnettu maajoukkue voitti kolme perättäistä Afrikan mestaruutta 2006, 2008 ja 2010 ja käväisi peräti yhdeksäntenä Fifan maailmanrankingissa vuonna 2010. MM-karsinnoissa Egypti on kuitenkin kerran toisensa jälkeen epäonnistunut.

Egypti pelasi MM-lopputurnauksessa viimeksi Italiassa 1990. Se ylsi silloin tasapeleihin Hollantia ja Irlantia vastaan, mutta jäi alkulohkoon. Egypti pelasi MM-kisoissa myös 1934.

Jalkapallon ensi kesän MM-lopputurnaukseen paikkansa ovat varmistaneet isäntämaa Venäjä, Belgia, Saksa, Englanti, Espanja, Puola, Brasilia, Meksiko, Costa Rica, Nigeria, Egypti sekä Aasiasta Iran, Etelä-Korea, Japani ja Saudi-Arabia. Euroopasta yhdeksän lohkovoittajan lisäksi MM-kisoihin yltää neljä maata jatkokarsinnoista.