Koe uusi yle.fi

Suora

  • Urheiluruutu

Vakava onnettomuus vei suomalaisen huippu-urhelijan kuoleman porteille: "Ostoskeskuksen korkeimmassa kohdassa mietin vain hyppäämistä alas"

Suomen menestynein alamäkipyöräilijä Matti Lehikoinen haluaa nykyään puhua avoimesti henkisistä ongelmistaan.

pyöräily
Akuutti: Kun kipu ei mene pois
Akuutti: Kun kipu ei mene pois

Suomen menestynein alamäkipyöräilijä Matti Lehikoinen avaa tarinaansa Ylen Akuutti-ohjelmassa.

Lehikoinen kertoo lajin raakuudesta hurjin yksityiskohdin. 33-vuotiaan Lehikoisen mukaan alamäkipyöräilijöille erilaiset loukkaantumiset ovat arkipäivää. Esimerkiksi Lehikoisen ranteet olivat menneet aikanaan pahasti tohjoksi, mutta vammat korjattiin leikkauksella ja myös keinoluun avulla.

Kuusi vuotta sitten Pohjoismaiden mestaruuskilpailussa sattui kuitenkin erittäin pahasti. Lehikoinen oli ajanut kisalaskua tarkasti, kunnes ajolinja oli mennyt sivuun. Pieni osuma heitti takarenkaan ilmaan. Lehikoinen osui kovaa vauhtia päin mäntyä.

Lehikoisen leuka hajosi kahteen osaan ja avomurtuma meni kasvojen halki. Nenä meni sisään, kieli oli poikki, silmänpohja murtui ja poskiontelot menivät säpäleiksi.

Pari päivää suuren leikkauksen jälkeen Lehikoinen heräsi sairaalassa suurissa kivuissa.

– Se oli ihan yhtä helvettiä, kun kivut alkoivat leikkauksen jälkeen. Minulla oli paperipaloja, joissa luki PAIN PAIN PAIN. Kipulääkkeet olivat tosi vahvoja ja näin pahoja hallusinaatioita, joissa hoitajilla oli liskon pää ja sairaalan katto kuhisi hämähäkkejä ja käärmeitä, Lehikoinen kertoo Akuutille.

Onnettomuuden jälkeen Lehikoinen sai masennusdiagnoosin. Totaalinen romahdus tuli seuraavana jouluna Yhdysvalloissa kaverin luona.

– En yrittänyt tappaa itseäni, mutta en nähnyt muutakaan vaihtoehtoa. Jos moottoritiellä tuli rekka vastaan, ainoa ajatus oli, että käännän auton sen alle. Tai ostoskeskuksen korkeimmassa kohdassa mietin vain hyppäämistä alas. Sellaisia tosi pelottavia ajatuksia, Lehikoinen sanoo.

Suomeen palattuaan Lehikoinen pääsi puhumaan psykologille heti.

– Meni lähemmäs kolme vuotta, että olin oikeasti toipunut. Kolme vuotta seilasin tuolla vapaana ilman kurssia, ihan sekasin päästäni. Psyykkiset ongelmat on iso juttu. En halua edes ajatella, mikä on lopputulos, jos jollakin on ongelmia, mutta hän ei pääse hoitoon.

Juhannuksena isäksi tullut Lehikoinen puhuu nykyään avoimesti ongelmistaan. Alamäkiajot ovat vaihtuneet myös maastopyörillä ajettavaan enduroon.

Lue koko Lehikoisen tarina täältä (Yle Akuutti).

Matti Lehikoisen tarina Ylen Akuutti -ohjelmassa ke 11.10 kello 20.00 TV1:ssä. Ja nyt jo katsottavissa Yle Areenassa.

Lue myös:

Mänty pysäytti alamäkipyöräilijän uran - Matti Lehikoinen kertoi onnettomuudestaan Urheiluruudussa

Suosittelemme

Tuoreimmat