Suora

  • Uinnin lyhyen radan MM

Islanti tekee jälleen historiaa – saako hurmos jatkoa MM-viheriöillä?

Islanti tekee ensi vuonna historiaa olemalla asukasluvultaan kaikkien aikojen pienin maa jalkapallon MM-lopputurnauksessa.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Islannin kannattajia kuvassa
Islannin kannattajat riemuitsivat jalkapallon MM-kisapaikkaa. EPA

Islanti on kansakuntana pieni, mutta jalkapalloilussa "Satujen saarta" ei voi enää pahalla tahdollakaan kutsua lilliputiksi.

Islanti jatkoi jalkapalloilussa mainetekojensa sarjaa, kun se varmisti myöhään maanantaina Euroopan karsintalohko I:n voiton ja MM-kisapaikan ensi vuonna Venäjällä pelattavaan lopputurnaukseen. Karsintalohkon voitto varmistui 2-0-kotivoitolla Kosovosta.

Islannin maaliseppoina Reykjavikissa kunnostautuivat Gylfi Sigurdsson ja Johann Gudmundsson. Islanti ei ole aiemmin pelannut MM-lopputurnauksessa. Viime vuonna se hämmästytti jalkapallomaailmaa pudottamalla Ranskan EM-kisoissa Englannin jatkosta neljännesvälierissä.

Islanti tekee ensi vuonna historiaa olemalla asukasluvultaan kaikkien aikojen pienin maa MM-lopputurnauksessa. Siellä on hieman yli 330 000 asukasta. Aiempi pienuusennätys oli noin 1,3 miljoonan asukkaan Trinidad ja Tobagolla vuodelta 2006.

- Ei menestys itsessään ole ykkösjuttu, vaan pitkä matka määränpäähän, Islannin päävalmentaja Heimir Hallgrimsson kuvaili urheilujargonilla uutistoimisto AFP:n mukaan.

Esimerkkiä pikkumaille

Islannin MM-paikkaa tervehtivät kansainväliset jalkapallopiirit ilolla. Islannin kannattajat jättivät EM-lopputurnauksessa rytmikkäine sotahuutoineen jalkapallon fanikulttuuriin lähtemättömän jäljen.

Ilotulitus maanantaina Islannin Kosovo-voiton jälkeen oli Reykjavikin Laugardalsvöllur-stadionilla hulppea.

- Ensimmäinen olut juhlan jälkeen ei ole se paras, Islannin päävalmentaja Hallgrimsson muotoili filosofisesti.

Kosovon päävalmentaja Albert Bunjaki osasi arvostaa Islannin saavutuksen arvoa. Hänen mukaansa Islannin esimerkki antaa uskoa muille pienille maille, että unelmat voivat toteutua.

- Onnittelut koko Islannin joukkueelle ja islantilaisille, Bunjaki sanoi.

Islannin MM-kisakynnystä madalsi osaltaan Suomi, joka perjantaina nipisti 1-1-tasapelillään Kroatialta tärkeitä karsintapisteitä.

MM-kisapaikan on maanantain karsintapelien jälkeen varmistanut 17 maata.

Lue lisää:

Näin Islannissa juhlittiin historiallista MM-kisapaikkaa – katso video!

Islanti ja Serbia kotivoitoilla MM-lopputurnaukseen

Suosittelemme

Tuoreimmat