Koe uusi yle.fi

Suora

  • Pararatsastus
  • Esteratsastus
  • Ratsastuksen MM: Pararatsastuksen 4. päivä
  • CS GO: Major: Lontoo, Pelipäivä 2
  • Jääkiekkokierros, jalkapalloa ja Lentopallon MM: Hollanti - Suomi

Sprinttihiihtäjän isot ongelmat voiton puolella ja uran tärkein kilpailu lähestyy - "Pahimmillaan sohvalla hengittäminen oli vaikeaa"

Toni Ketelän viime kauden ongelmien syy on selvinnyt. Edessä on uran tärkein kilpailu.

hiihto
Toni Ketelä
Toni KeteläTomi Hänninen

Sprinttihiihtäjä Toni Ketelän viime kausi oli todella vaikea. Mystiset oireet kiusasivat Ketelää ja kausi täytyi lopettaa välillä jo kesken.

- Viime kauden alussa kolmessa ensimmäisessä sprintissä jokaisen aika-ajon jälkeen lensi oksennus. Se oli lähinnä selviytymistä, että pysyy tajuissaan ja pääsee maaliin. Keuhkot olivat niin huonossa kunnossa vatsahaposta. Aivan naama sinisenä painoin menemään. Rukan jälkeen vihellettiin peli poikki ja lähdettiin etsimään syytä. Pahimmillaan tilanne oli sellainen, että sohvalla hengittäminen oli vaikeaa.

Syy ongelmiin selvisi viime vuodenvaihteen tienoilla. Ongelmia aiheutti refluksi eli närästys.

- Harjoittelun yhteydessä nousee vatsahappoa ja keuhkoputket eivät kykene ottamaan sitä vastaan. Limakalvot paksuuntuvat ja tulehtuvat. Tasatyöntö ja punttitreenit ovat pahimmat, niissä tulee vatsaonteloon painetta, Ketelä kuvasi tilannetta.

Ketelän mukaan ongelmat eivät ole kokonaan taaksejäänyttä elämää, mutta tilanne on parantunut paljon.

- Nyt tiedetään mitä hoidetaan. Happosalpaajalääkitystä säännöllisesti harjoittelun yhteydessä ja säädetään harjoittelua sen mukaan, että se ei liikaa kuormita vatsaa. Ruokavalio uusittiin kokonaan keväällä. Maaliskuusta lähtien olen ollut täysin gluteenittomalla ja pääosin maidottomalla. Se on näkynyt kokonaiskuvassa hyvällä lailla, on terve olo.

Testien perusteella Ketelä onkin huippukunnossa.

- Toukokuusta elokuuhun meni todella hyvin ja elokuun testit Kihulla näyttivät erittäin positiivista tuloskäyrää.

Ketelän tasatyöntöä on sanottu jopa maailman parhaaksi. Sen suhteen on kuitenkin jouduttu antamaan hieman tasoitusta.

- Sen kanssa on vähän tekemistä viimevuotisten ongelmien jälkeen. Tasatyöntö on se herkin alue, jota ei pysty niin paljon tekemään. Se pumppaa niin paljon mahaosastoa, että sitä on jouduttu tekemään harkitusti.

Ketelä on parhaillaan leirillä Ramsaussa ja siellä olosuhteet ovat hyvät. Ketelä on viidettä kertaa Ramsaussa ja lumiolosuhteet ovat hänen mukaansa nyt ehkä parhaat sinä aikana.

Edessä on olympiatalvi ja Pyeongchangin olympialaiset ovat Ketelälläkin tiukasti mielessä. Siellä sprintti hiihdetään perinteisellä, jossa Ketelä on vahvimmillaan.

- Ehdottomasti oman uran tärkein kilpailu on tulossa Etelä-Koreassa. Tavoite on olla siellä mukana ja menestyä.

Rukan maailmancupissa on jo edessä tärkeä kilpailu. Sielläkin sprinttiä hiihdetään perinteisellä.

Suosittelemme

Tuoreimmat