Koe uusi yle.fi

Boltin valmentaja Suomessa - paljastaa Jamaikan pikajuoksun menestyksen taustan

Vuodesta 2012 asti jamaikalaisten pikajuoksutähtien Usain Boltin ja Yohan Blaken valmennustiimissä mukana ollut Jermaine Shand opettaa Suomessa viikon ajan suomalaissprinttereitä. Jamaikalaissprinttereitä puskee eteenpäin vahva pikajuoksuperinne ja hyvä kehitysohjelma.

yleisurheilu
Jermaine Shand.
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Usain Boltin valmentajana tunnetun Glen Millisin valmennusryhmässä työskentelevä Shand keskittyy tällä viikolla neljässä eri kaupungissa järjestettävillä valmennusklinikoillaan erityisesti pikajuoksun perustekniikan opettamiseen. Jamaikalaisvalmentajan ensi kontakti suomalaisjuoksijoihin on ollut positiivinen.

- Olen hyvin tyytyväinen osallistujien esityksiin. He ovat nopeita ja halukkaita oppimaan. Heidän ruumiinkielestään näkyy, että he ovat täysillä mukana. Juoksuleirin jälkeen pitäisi jo pystyä näkemään joitakin eroja urheilijoiden liikkeissä.

Ensimmäistä kertaa Suomessa olevan Shandin mielestä juoksemisen perusasioiden korostaminen ja opettaminen ovat kaikista tärkeintä.

- Keskitymme paljon tekniikkaan, joka on tärkeää kun haluaa hyväksi sprintteriksi. Heidän on tärkeää oppia miten käyttää kehoa pikajuoksussa. Perustekniikan oppiminen on siis elintärkeää ja haluamme auttaa heitä sen oppimiseksi, korostaa useita Boltinkin tekniikkaharjoituksia läheltä seurannut Shand.

Lahjakkuudet puskevat toisia lahjakkuuksia eteenpäin

Jamaika on rohmunnut arvokisoista mitaleita pikajuoksumatkoilta erityisesti 2000-luvulla. Pikajuoksu on ollut Jamaikalla arvostettu laji jo pitkään ja nuorisoidoleita on ollut jo ennen Boltin aikakautta mm. naisissa lukuisia arvokisamitaleita saavuttanut Merlene Ottey. Itse 17-vuotiaana 100 metriä aikaan 10,95 pinkonut Shand korostaa lajiperinteen merkitystä, mutta kertoo myös valmennuskulttuurin parantuneen Jamaikalla paljon viime vuosina.

- Jamaikalla on todella vahva perinne pikajuoksussa ja äärimmäisen rikas menestyshistoria. Tottakai myös lahjakkuus ruokkii lahjakkuutta. Vähän niin kuin Suomessa on esikuvia nuorisolle keihäänheitossa niin meillä nuo esikuvat ovat pikajuoksun puolella. Pikajuoksu on se ykkösjuttu Jamaikalla ja moni lapsi haluaa olla tulevaisuudessa osa tuota historiaa. Meillä on myös erittäin hyvä kehitysohjelma, joka vie aina ruohonjuuritasolta huipulle asti. Koulut ovat myös vahvasti mukana juoksutoiminnassa. Myös tasokkaita valmentajia on ympäri Jamaikaa paljon ja kilpailu on kovaa. Uskon, että suuri syy menestykseemme on se, että olemme osanneet kuljettaa nuoret lahjakkuudet huipulle saakka, sanoo Shand.

Suomestakin voi ponnistaa maailmanhuipulle

Jamaikalla pikajuoksijoiden lihaksia hellii hyvät harjoituskelit ympäri vuoden. Shand myöntää lämpimien kelien olevan eduksi sprintterin harjoittelulle ulkona, mutta hän kuitenkin näkee suomalaiset sisäharjoitteluolosuhteet erinomaisina.

- Tottakai kylmissä oloissa on vaikea harjoitella, mutta teillä on täällä erittäin hyvät olosuhteet kuitenkin sisällä. Kyllä Suomestakin on siis aivan mahdollista tulla maailmanluokan huippusprintteriksi, Shand toteaa.

Suosittelemme

Tuoreimmat