Suora

  • Urheiluruutu

900 tuntia kaudessa harjoitteleva Iivo Niskanen ei puolusta parisprintin olympiakultaansa Pyeongchangissa

Olympiavoittaja Iivo Niskanen lähtee vasta nyt kauden ensimäiselle pidemmälle ulkomaan harjoitusleirille Italiaan. Hän on panostanut kotimaan harjoitteluun.

urheilu
Iivo Niskanen
Tomi Hänninen

Iivo Niskanen keskittyy ensi talven olympiakisoissa pääasiassa viidellekympille. Hän ei ole vielä lyönyt lukkoon, mitä muita matkoja hän aikoo hiihtää olympialaisissa ennen viidenkympin kuninkuusmatkaa.

- Parisprintti on nyt vapaalla hiihtotavalla ja todennnäköisesti en puolusta siinä olympiakultaani. Keskittyminen on viidenkympin perinteiseen.

- Katsotaan mitä tulen hiihtämään ennen sitä, kertoo vuonna 2014 Sotshissa parisprintin olympiakultaa Sami Jauhojärven kanssa voittanut Niskanen Ylelle..

Jauhojärvi lopetti uransa viime kauden jälkeen, ja Niskanen aikoo jahdata mitaleja muilla matkoilla.

Niskanen on harjoitellut pääosin kotimaassa

Lukuunottamatta kahta viikon mittaista Norjassa vietettyä rullahiihtokisa-rupeamaa viime vuoden maailmanmestari Iivo Niskanen on tähän asti harjoitellut kotimaassa.

- Harjoitteluolosuhteet ovat hyvät kotona Kuopiossa. Olen käynyt myös Vuokatissa tekemässä sellaisia tehokkaampia leirejä oman valmentajani

- Olli Ohtosen silmien alla. Siellä on koitettu tehdä laadukasta työtä ja monesti valmentajan kanssa tekemisessä pystyy paneutumaan paremmin niihin puutteisiin ja kehityskohteisiin, sanoo Lahden 15 kilometrin maailmanmestari.

Alkukausi kotimaassa on säästänyt Niskasta myös raskaalta matkustamiselta.

- Pitkä kausi on edessä. Sitten saa kyllä matkustaa ihan tarpeeksi. Se oli ehkä sellainen oma valinta, perustelee Niskanen ratkaisuaan..

Myös puoliso on ollut tähän ratkaisuun tyytyväinen.

- Ainakin on ollut jälkiruoat kovalla käytöllä, kun meikäläinen on treenannut kotona. On leivokset maistunut, naureskelee jättimäärän hiilihydraatteja popsinut maailmanmestari.

Korkean paikan leirille Italiaan

Torstaina Niskanen starttaa kaksi viikkoa kestävälle vuoristoleirille Italian Val Senalesiin. Majoitus on noin kahden tuhannen metrin korkeudessa ja harjoitukset tehdään hieman yli kolmessa tuhannessa metrissä.

- Siellä on ilmeisesti ollut lunta aika hyvin, niin pääsee hiihtämään hyvissä olosuhteissa ja totuttelemaan suksiin. Vielä en ole lumella hiihtänyt ja kausi on kuitenkin kohta käsillä. Se on aina pieni totuttelu, kun pääset sinuiksi sen pitkän suksen kanssa, tietä 25-vuotias Niskanen.

- Nyt enemmänkin pidän tämän leirin sellaisena peruskestävyyspainotteisena, muutamalla kontrolloidulla tehoharjoituksella maustettuna. Tätä ennen vedin parin viikon tehoharjoittelupätkän ja palauttelin siitä. Nyt olen valmis lähtemään korkealle leirille ja tekemään hyvää laadukasta harjoittelua lumella sekä keskittymään siihen tekniikkaan.

Treenimäärät noin 900 tuntia

Niskasen harjoitustuntimäärät ovat samaa tasoa kun viime kaudella.

- Ne on aikalailla sitä samaa 900 tuntia mitä ne olivat viime vuonna. Siitä on hankala nostaa enää, jos matkustelu lisääntyy tossa talvella.

- Nyt en ollut korkealla, kun oli ne Norjan kisaviikot, mutta muuten mennään aika lailla samalla rytmityksellä kun viime vuonna.

Kesäkaudella Niskanen on tehnyt palljon erilaisia harjoitteita.

- Hiihtoa voi harjoitella niin monipuolisesti. On tullut tehtyä pitkiä vaelluksia, juoksua paljon ja totta kai sitten on rullilla pistetty menemään. Voimaharjoittelua kerran viikossa, muuten harjoittelu on ollut kestävyyspainotteista.

Tällä kaudella Niskanen on erityisesti keskittynyt hiomaan vapaan hiihtotyyliä.

- Tietysti vuosi vuodelta se lihaskestävyys kehittyy, mutta se vapaa hiihtotyyli on sellainen, ettei sitä tule tässä vaiheessa uraa vielä heivata pois.

- Siihen ollaan panostettu nyt enemmän ja toivottavasti se luistelutyyli toimii jatkossa yhtälailla kun perinteinenkin, toivoo Niskanen.

Petri Hänninen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat