Suomi-futiksen 17-vuotias timantti lähti maailmalle ilman äitiä ja pelaa jo Mestarien liigaa supertähtien rinnalla – "Poikkeuksellinen suomalaispelaaja"

Emmaliina Tulkissa on paljon samaa kuin Patrik Laineessa tai Lauri Markkasessa. Tulkki päätti jo 10-vuotiaana nousta maailmanluokan pelaajaksi, ja on saavuttanut huipputason jo teini-ikäisenä. Ensimmäinen kausi ulkomailla on päättymässä Ruotsin mestaruuteen.

jalkapallo
Emmaliina Tulkki Linköping FC
Katso Urheiluruudun juttu Emmaliina Tulkista kuvaa klikkaamalla.

Emmaliina Tulkki on jalkapalloilija, joka taitaa unohtumattomat debyytit.

Juuri 17 vuotta täyttänyt suomalainen on ensimmäistä kertaa hallitsevan Ruotsin mestarin Linköpings FC:n avauskokoonpanossa vieraskentällä Örebrota vastaan. Tulkki ehtii olla kentällä vain puoli tuntia, kunnes hän tuikkaa maalin edustalta uransa ensimmäisen maalin Damallsvenskanissa. 2–0-osuma on ottelun voittomaali.

Matsin viimeisellä kymmenminuuttisella nuori suomalainen osuu vielä toistamiseen, taas irtopallosta maalin edustalta. Ruotsin, Tanskan ja Portugalin maajoukkuepelaajat säntäävät onnittelemaan kahdesti osunutta joukkuekaveriaan. Linköping voittaa pilvisenä toukokuun iltapäivänä ottelun 4–1 ja nappaa liigan kärkipaikan, josta joukkue ei suostu luopumaan kauden edetessä.

Suomalaisteini on matkalla kohti maailman huippua. Hän on kiistatta Suomi-futiksen suurimpia lahjakkuuksia, ellei suurin.

Keväällä 2015 vasta 15-vuotias Tulkki esiintyi ensimmäistä kertaa Naisten Liigassa. Tulkista tuli ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt pelaaja jalkapallon pääsarjassa Suomessa. Ilveksen debytantti uudisti ottelussa Pallokissoja vastaan historiankirjoja oikein kunnolla, sillä hän viimeisteli sarjanousijan 2–1-voittomaalin – irtopallosta lähietäisyydeltä. Näin hänestä tuli myös ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt maalintekijä pääsarjassa.

Pari viikkoa sitten Tulkki pelasi ensimmäisen pelinsä Ruotsin cupissa avauskokoonpanossa – ja viimeisteli pelissä Linköpingin 2–0-voittolukemat, kuinkas muuten.

Sensaatiomaiset debyytit kuvaavat Tulkin taitoa, mutta pelaajana ne antavat hänestä väärän kuvan. Irtopalloja kärkkyvän maalitykin sijaan Tulkki on parhaimmillaan pelintekijänä. Asiantuntijat kuvailevat teiniä poikkeukselliseksi suomalaispelaajaksi. Hänestä voi kasvaa hyökkäävä tähtipelaaja, jollaista Suomen naisten maajoukkue on pitkään kaivannut Laura Österberg Kalmarin jälkeen.

"Kan bli hur bra som helst"

Nyt 17-vuotias Tulkki on murtautumassa kansainväliselle tasolle hallitsevassa Ruotsin mestarissa Linköpingissä, joka etenee kohti toista peräkkäistä mestaruuttaan. Seura johtaa kovatasoista Damallsvenskania yhdeksän pisteen erolla Rosengårdiin, kun kolme kierrosta on pelaamatta. Se tarvitsee viimeisiltä kierroksilta vain yhden pisteen mestaruuden varmistamiseksi.

Vaikka Ruotsin pääsarja ei ole enää samanlainen maailman kärkiliiga kuin vielä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, vähintään yksi ruotsalaisjoukkue on edennyt vähintään puolivälieriin jokaisella 2000-luvulla pelatulla Mestarien liigan kaudella.

Vaila Barsley vas Emmaliina Tulkki (oik)
Emmaliina Tulkki (oik.) taistelee pallosta Eskilstunan Vaila Barsleyn kanssa.AOP

– Damallsvenskan lukeutuu yhä neljän tai viiden maailman parhaan sarjan joukkoon, arvioi nuorten maajoukkuevalmentaja Marianne Miettinen.

– Liiga on erittäin tasainen. Jos Ruotsin mestari laitetaan pelaamaan vaikka Lyonia vastaan, ranskalaiset todennäköisesti voittavat, mutta Ranskan sarjassa ei ole niin paljon hyviä joukkueita kuin Damallsvenskanissa.

Suomalainen solmi keväällä Linköpingin kanssa neljän vuoden sopimuksen. Päävalmentaja Kim Björkegren on ollut tyytyväinen Tulkin ensimmäiseen kauteen leijonapaidoissa.

– Hän on valtavan suuri lahjakkuus, josta voi tulla kuinka hyvä tahansa. Tässä vaiheessa vaaditaan kärsivällisyyttä paitsi häneltä, myös meiltä. Emme voi odottaa, että hän suoriutuu kaikesta täydellisesti 17-vuotiaana. Hän on jo hyvä, ja hänestä tulee erittäin hyvä.

Siirtyminen Suomesta huippuseuraan taistelemaan peliajasta eri maiden maajoukkuepelaajien kanssa on iso harppaus. Toisaalta Tulkki on joka päivä laatupelaajien ympäröimänä. Hänellä on mahdollisuus oppia heiltä valtavasti.

Yksi tärkeä opettaja on Linköpingiin kesällä palannut olympiahopeamitalisti, PSG:ssä ja Manchester Cityssä pelannut Kosovare Asllani. Ruotsin jalkapallon supertähti näkee uudessa pelikaverissaan kirkkaan tulevaisuuden.

– Hän on iso ja vahva pelaaja, jolla on kuitenkin hyvä tekniikka. Hän on target ja keskikenttäpelaaja, jolla on vielä paljon kehityspotentiaalia. Tämä on hänelle varmasti hyvä ympäristö kehittymiseen, Asllani sanoo.

Linköpingin lisäksi Tulkkia kosiskeltiin 2010-luvun menestyneimpään seuraan, Mestarien liigan hallitsevaan mestariin Lyoniin. Hän päätyi kuitenkin ruotsalaisseuraan, jossa murtautuminen pelaavaan kokoonpanoon oli todennäköisempää.

Kovempi kuin Laine ja Markkanen

Emmaliina Tulkilla on paljon yhteistä suomalaisen urheilun nuorten supertähtien Lauri Markkasen ja Patrik Laineen kanssa. Kaikki ovat pakkomielteisen kovia harjoittelijoita, jotka ovat jo nuorina analysoineet tekemisiään harvinaisen kypsästi. He ovat nousseet huipputasolle teini-ikäisinä ja saaneet Suomen parhailta asiantuntijoilta apua kehityksessään.

Yhdessä asiassa Tulkki eroaa koripallon ja jääkiekon nuorista kultapojista. Markkanen ja Laine ottivat äitinsä mukaan vaihtaessaan teini-iässä uuteen ympäristöön, Markkanen muuttaessaan Jyväskylästä Helsinkiin ja Laine saatuaan NHL-sopimuksen Winnipegiin. Tulkki päätti lähteä maailmalle yksin, vasta juuri ja juuri 17-vuotiaana.

– On aika siistiä, kun ei koko ajan tarvitse kuunnella äidin valitusta kotitöistä, Tulkki naurahtaa Yle Urheilulle Linköpingissä.

– Mutta onhan se välillä aika rankkaa, kun joutuu hoitamaan itse kaiken. Vanhemmat ovat tukeneet ja olleet ylpeitä, mutta on heillä ollut minua vähän ikäväkin. Paljon on ollut uutta, mutta olen mielestäni ihan hyvin handlannut tämän muutoksen.

Tulkkia nuorten maajoukkueissa kolme vuotta valmentanut Marianne Miettinen pitää häntä monella tavalla poikkeuksellisena yksilönä.

– Emmaliina on pallollisena ja teknisesti todella varma. Suomalaispelaajaksi poikkeuksellisen hänestä tekee pelinlukutaito. Hän osaa pelata ”shakkia” ja miettiä siirtoja eteenpäin. Kyky ennakoida ja miettiä peliä eteenpäin on tosi hyvä, Miettinen sanoo.

– Hän pystyy myös yllättäviin ratkaisuihin. Sen kaltaisia hyökkääviä keskikenttäpelaajia Suomessa ei liikaa ole.

Emmaliina Tulkki Linköping
Tulkki on sopeutunut hyvin Linköpingiin, vaikka yksinäinen ammattilaisarki tuntuukin välillä raskaalta.Esa Fills / Yle

Miettinen korostaa myös 17-vuotiaan pelaajan luonnetta. Tulkki oli valmis muuttamaan vieraaseen ympäristöön elämään ammattilaisurheilijan tavoin.

– On iso valinta muuttaa noin nuorena kauas ja ottaa vastuu omasta elämästään, kun perhe ja kaverit ovat kaukana. Se kertoo poikkeuksellisesta persoonasta, että kykenee noin nuorena näin isoon elämänmuutokseen. Ruotsin hallitsevassa mestarissa pelaaminen on kova maailma, jossa on tehtävä tulosta.

Teki vaikutuksen 10-vuotiaana

Tulkki on halunnut tehdä tulosta jo pienestä pitäen. Koripalloa muutaman vuoden harrastanut Tulkki ihastui jalkapalloon koulun pihalla. Pian kaikki välitunnit kuluivat poikien kanssa pelatessa, ja 9-vuotiaana hän aloitti harjoittelun Ylöjärven Ilveksessä. Tulkki sanoo päättäneensä 10-vuotiaana, että hänestä tulee ammattilainen.

– Olihan se edelleen hauskanpitoakin, mutta silloin aloin tosissani tekemään töitä sen eteen. Tähän pisteeseen pääseminen on vaatinut paljon toistoja ja laadukasta tekemistä, ehkä vähän lahjakkuuttakin, Tulkki sanoo.

Joukkueharjoittelu ja välituntipelit eivät määrätietoiselle lapselle riittäneet. Tulkki potki palloa ahkerasti itsekseen ja katsoi paljon pelejä oppia imien. Tulkki siirtyi pelaamaan Tampereelle ja kulki 20 kilometrin treenimatkat Ylöjärveltä pyöräillen.

Ilveksen valmennuspäällikkö Markus Paananen on nähnyt lähietäisyydeltä Tulkin kehityksen. Paananen valmensi nuorta jalkapalloilijaa monta vuotta. Jo ensimmäiset harjoitukset olivat mieleenpainuvia.

– Kun Emmaliina tuli kymmenen ikävuoden kieppeillä valmennusryhmääni muita vuotta nuorempana, meillä oli taitoon liittyvä harjoitus. Innostimme treeneissä, että tätä voisi harjoitella seuraavaa viikkoa varten omatoimisesti. Seuraavissa treeneissä Emmaliina oli tosi hyvä niissä. Huomasi selvästi, että hän oli harjoitellut sitä viikon aikana itse. Se jäi heti mieleeni, että nyt joku on todella kuunnellut ja tehnyt! Paananen muistelee.

– Hän on ollut erittäin kova harjoittelemaan ja tehnyt sen fiksusti. Emmaliina on tiedostanut omat heikkoutensa ja vahvuutensa ja tehnyt töitä niiden kehittämiseksi.

Ilveksen nettisivuilla neljäsluokkalainen ilmoitti haluavansa tulla paremmaksi kuin kaksinkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari Mia Hamm.

Monipuolinen keskikenttäpelaaja

Yhdysvaltalaisen saavutuksiin on vielä matkaa, mutta lupaus on hyvässä vauhdissa. Tulkki on pelannut Damallsvenskanissa 14 ottelua, joista kolme avauskokoonpanossa. Vaihtopenkiltä suomalainen on joutunut seuraamaan viisi ottelua. Vastuuta on tullut myös Mestarien liigassa ja Ruotsin cupissa. Peliaika on vähentynyt syksyn aikana, kun Linköping on hankkinut kovia vahvistuksia Mestarien liigaa varten.

– Peliaikaa on tullut ihan hyvin, viime aikoina vähemmän. En ole ehkä kaikista kärsivällisin ihminen, ja tavoitteeni ovat aika korkealla. Mutta ymmärrän, että kova työ palkitaan myöhemmin, Tulkki sanoo.

Emmaliina Tulkki Marija Banusic Linköpings FC
Esimmäinen kausi ulkomailla on tuonut 17-vuotiaalle paljon minuutteja vaihtopelaajan roolissa.AOP

– Olen kuitenkin huomannut, että minua arvostetaan paljon. Olen saanut hyvin peliaikaa siihen nähden, kuinka nuori olen. Treeneissä minua kehutaan ja minulle annetaan hyviä ohjeita.

Linköpingissä Tulkki on pelannut käytännössä kaikissa hyökkäävissä rooleissa. Linköpings FC pelaa 4–3–3-muodolla, jonka hyökkäyskolmikosta löytyvät leveällä pelaavat laidat ja yksi target-kärki. Kolmen keskikenttäpelaajan systeemissä ylempi kaksikko pelaa hyökkäävästi. Tulkki on pelannut Linköpingissä kaikissa keskikentän ja hyökkäyksen rooleissa.

– Jalkapallo kehittyy sellaiseen suuntaan, että joustavuus ja kyky sopeutua ovat korostuneet. Sekin on yksi syy, miksi Emmaliina on Linköpingissä. Pelipaikkarajat eivät ole selkeät, mutta itse näkisin hänen pelaavan keskellä, johon hänen ominaisuutensa pelaajana sopivat parhaiten, arvioi Markus Paananen, joka keskustelee edelleen säännöllisesti Tulkin kanssa.

– Hänen taitonsa ovat hyvät erityisesti hyökkäyksen murtautumisvaiheessa. Hän osaa antaa hyviä puolustuksen murtavia syöttöjä ja laukoa itse. Tempokuljetukset ja haastotkin onnistuvat.

Myös Tulkki näkee itsensä mieluiten ylempänä keskikenttäpelaajana.

– Se on minulle rooli, jossa viihdyn parhaiten.

Ei vielä naisten maajoukkueeseen

Tasonsa puolesta Tulkille voisi löytyä jo rooli naisten maajoukkueestakin, mutta kutsua Helmareihin ei ole tullut. Marianne Miettisellä on asialle looginen selitys.

– Hänellä on tullut tänä vuonna elämään niin paljon muutoksia, että hän saa välillä edetä myös rauhassa. Nuorten maajoukkueessa pelit ovat hänelle tällä hetkellä hyviä, erilaisia haasteita, Miettinen perustelee.

Emmaliina Tulkki
Tulkki on pelannut Linköpings FC:n paidassa Allsvenskanissa 17 ottelussa.AOP

– Alle 19-vuotiaiden joukkueessa hän on kantavassa roolissa ja kokeneimpia pelaajia, kun arjessaan hän on aina ollut se joukkueen nuorin pelaaja.

Tällaisen ympäristön merkitystä kehitykselle ei voi vähätellä. Kaikki tähtää siihen, että jossain vaiheessa Tulkki kantaa vastuuta niin seurajoukkueessaan kuin naisten maajoukkueessakin.

– Emmaliinalla ei ole missään tapauksessa kiire maajoukkueeseen. Päävalmentaja Anna Signeul tietää, missä hän menee, mutta toistaiseksi on päätetty edetä rauhassa Emmaliinan parasta ajatellen, jotta ei tule liian paljon liian lyhyessä ajassa.

17-vuotiaalla on vielä kolme vuotta sopimustaan jäljellä Linköpingissä. Seuraava tavoite on saada säännöllisesti minuutteja avauskokoonpanossa kovassa joukkueessa, joka on nyt edennyt Mestarien liigassa jo 16 parhaan joukkoon.

– Nyt on puhuttu seuraavista stepeistä, räjähtävyyden ja nopeuden kehittämisestä, jotta hän pärjäisi myös niillä osa-alueilla kovissa aikuisten sarjoissa, Miettinen sanoo.

Myös Linköpingin luotsin Kim Björkegrenin mukaan kehityskohteet löytyvät fyysiseltä puolelta.

– Hänen fysiikkansa on jo hyvä, mutta kun lihaksistoa vielä kehitetään, hänestä tulee entistä parempi pallorosvo. Tulevaisuudessa häntä vastaan on todella vaikea pelata.

Tulkkia itseään naurattavat lapsuuden puheet Mia Hammin päihittämisestä, mutta tavoitteet eivät ole miksikään muuttuneet.

– Haluan olla tulevaisuudessa maailmanluokan pelaaja. Hamm oli huipputasollaan minua parempi, mutta minulla on aikaa kehittyä. Katsotaan muutaman vuoden päästä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat