Koe uusi yle.fi

Suora

  • Sportmagasinet
  • Pararatsastus
  • Esteratsastus
  • Ratsastuksen MM: Esteratsastus 2. päivä
  • Ratsastuksen MM: Pararatsastus 3. päivä
  • CS:GO Major: Lontoo

Piskula, vaan ei piskuinen – NHL:n porteille yltänyttä Ilves-vahvistusta on luultu suomalaiseksi

Joe Piskula tahkosi kymmenen kautta NHL:n kynnyksellä, mutta pelit kirkkaimmissa valoissa jäivät 13 kappaleeseen.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Joe Piskula
Joe Piskula pelasi viime kaudella Ruotsin SHL:ää Leksands IF:n riveissä.AOP

Yle Puheen Jääkiekkokierroksella käsitellään perjantaina klo 18.03 alkaen ulkomaalaisvahvistuksia. Kuka on jäänyt sinulle parhaiten mieleen? Kerro muistosi tätä kautta.

Pudotuspelit mukaan luettuna on yli 600 AHL-ottelua, pituutta 191 senttimetriä ja pelipaikkana puolustaja. Joe Piskulaa voisi pitää stereotypisenä kankeana ja kovaluisena ulkomaalaisvahvistuksena – päättyihän jo ensimmäinen liigapeli ulosajoon.

Kovan luun Ilves onkin puolustukseensa värvännyt. Vasta toista kauttaan Pohjois-Amerikan ulkopuolella pelaava 33-vuotias yhdysvaltalainen ei ole silti tehnyt uraansa jäähypenkiltä. Perusvarman luutijan roolissa rangaistusminuutteja on kertynyt kautta kohden "pahimmillaankin" 73 minuuttia.

Ilvekseen Joe Piskula saapui nuoren puolustuksen selkänojaksi. Peluri haluaa kuitenkin auttaa joukkuettaan myös hyökkäyssuuntaan.

– Uskon, että pystyn pelaamaan molempiin suuntiin. Osaan hyödyntää luisteluani tilanteiden luomiseen, mies sanailee.

– En varmasti kerää paljon pisteitä, mutta toivottavasti saan napattua yhden sieltä ja toisen täältä, hän jatkaa.

Pistenikkari Piskula ei ole koskaan ollutkaan. Edellinen kausi Ruotsin SHL:n Leksandissa tuotti 51 ottelussa yhden maalin ja yhteensä yhdeksän tehopistettä. Tehokkaimmalla kaudellaan AHL:ssä puolustaja tehtaili 73 ottelussa lukemat 3+17=20.

Kymmenen kautta NHL:n takaovella

Tilastojen takana Piskula teki rapakon takana kunnioitettavan uran. Varaamattomana pelaajana wisconsilainen tahkosi NHL:n porteilla kaikkiaan kymmenen kautta. Pelejä auringossa kertyi neljällä eri kaudella yhteensä kolmetoista Los Angelesin, Nashvillen ja Calgaryn organisaatioissa.

AHL-joukkueissaan Piskula kantoi suurta vastuuta, mutta varamiestä suurempaa roolia ei NHL:stä avautunut. Kohtaloaan konkari ei kuitenkaan surkuttele.

– Sain muutaman pelin ylhäällä, mikä oli upea kokemus. Tulin kuitenkin innoissani Eurooppaan. Tiesin, että täällä pelataan hienoa kiekkoa, Piskula kertoo.

Eurooppalaiseen pelityyliin amerikkalainen on mielestään sopeutunut hyvin.

– Suomessa peli lähempänä sitä, mitä Pohjois-Amerikassa pelataan. Ruotsissa pääpaino oli enemmän kiekonhallinnassa.

– Ero ei ole lopulta niin suuren suuri, mutta kaukalon suurempi koko tekee paljon. Silloin on pelattava hivenen eri tavalla, puolustaja pohtii.

Sukunimi herättänyt hetkittäin hupia

Kuun lopussa Suomeen saapunut Piskula ei ole juuri kokenut kulttuurishokkia länsinaapuriin verrattuna.

– Kaikki näyttää hyvin samalta, ainakin amerikkalaiseen silmään. Siirtyminen tänne on ollut varsin helppoa. Ihmiset ja elämäntyylit ovat Ruotsissa ja Suomessa niin lähellä toisiaan, Piskula kuvailee hymyillen.

– Kieli on tosin paljon vaikeampi. Olen muutaman sanonnan jo oppinut, mutta tästä eteenpäin on odotettavissa haasteita. Suomi on kuulemma maailman vaikeimpia kieliä, hän hymähtää.

Kieliasioista mieleen tulee yhdysvaltalaisen erikoinen sukunimi. Piskula on nimenä puolalaista alkuperää, mutta Pohjois-Amerikassa peluri sekoitettiin hetkittäin kuin enteleivästi ruotsalaiseksi tai suomalaiseksi.

– Vastustajat luulivat toisinaan näin, se oli aika hauskaa, Piskula naurahtaa.

Micke Suopuro, Tampere

*Lue myös: *

Michael Parks saapui SM-liigaan NHL:n kiilto silmissään – huippuyliopiston epäonninen kasvatti on vasta pääsemässä vauhtiin

Suosittelemme

Tuoreimmat