Suora

  • Digital Racing eSM 2020 -karsintasarja, 5. osakilpailu
  • "Uskalla olla oma itsesi!" - lukihäiriö ja ADHD eivät ole estäneet Ronja Savolaista matkalla olympia- ja MM-menestykseen
  • Urheiluruutu

Urheilutukien kiivain pudotuspelijakso alkoi – raha keskitetään kärkiurheilijoille

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö julkistaa kesälajien tuen saajat marraskuun lopussa.

Muu urheilu
Seteleitä
YLE

Marraskuun lopussa selviää, mitkä kesälajien lajiliitot ja urheilijat läpäisevät olympiakomitean huippu-urheiluyksikön uudistaman tukiseulan.

Tukijärjestelmä uudistuu, sillä huippu-urheiluyksikkö haluaa jakaa entistä enemmän rahaa nykyistä pienemmälle porukalle. Nyt tukea saa 45 lajia.

Huippu-urheiluyksikön huippu-urheilujohtaja Mika Lehtimäki ei vielä osaa sanoa, miten paljon tukea saavien joukko pienenee. Hänen mielestään kyse ei ole lukumäärästä, vaan tärkeintä on nostaa tukea saavien rimaa.

Riman asettamiseksi huippu-urheiluyksikkö lähetti lajiliitoille kyselyn urheilijoiden menestysnäkymistä ja sekä toiminnan laadusta ja tavoitteista. Vastausten viimeinen palautuspäivä oli tiistaina.

– Joukkueiden tai urheilijoiden materiaali on ensisijaisen ratkaiseva asia. Siihen laadukas huippu-urheilutoiminta ja laadukkaat valmennusprosessit, niin se on se yhtälö, mitä tässä haetaan, Lehtimäki taustoittaa.

En usko, että tämä on ulostullessaan sisäpiirille minkäänlainen jytky. Miten media sen sitten kokee, se on eri asia.

Mika Lehtimäki

Nyt siis alkaa rahanjaon kiivain jakso, kun lajeja aletaan kahlata läpi. Käytännössä lajiryhmävastaavat ja yhteyshenkilöt jatkavat keskusteluita liittojen kanssa. Rajatapaukset päätetään lajipaneeleissa.

– Siellä laji vielä kerran esittelee toimintaansa ja me sparraamme. Yritämme sitä kautta löytää yhteistä ymmärrystä, Lehtimäki kertoo.

Käytännössä rahaa siirretään vähiten tukea saaneilta kärkipään urheilijoille ja lajiliitoille, jotta he, joilla on mahdollisuus menestyä, voivat harjoitella parhaassa mahdollisessa valmennuksessa ja olosuhteissa.

– Kuinka paljon porukka pienenee, sitä on vaikea ennakoida. Toivottavasti siinä määrin, että se on näkyvää ja tehokasta.

Lehtimäki korostaa, että yhdenkään lajin kärkiurheilija ei jää ilman tukea. Jos lajiliiton toiminta on vähäistä, mutta lajissa on menestyvä urheilija, huippu-urheiluyksikkö tukee suoraan urheilijaa.

Tukipäätökset aiheuttavat joka vuosi pettymyksiä. Tänä vuonna niitä on varmuudella luvassa entistä enemmän. Tuleeko iso jytky?

– Meidän jytky ei tule pilven takaa eikä nurkan takaa kenellekään yllätyksenä. Tässä kommunikoidaan matkalla ja keskustellaan lajien suuntaan, joten en usko, että tämä on ulostullessaan sisäpiirille minkäänlainen jytky. Miten media sen sitten kokee, se on eri asia, Lehtimäki sanoo.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat