Huippujalkapalloilija Petteri Forsellia on kiusattu ulkonäön takia 10-vuotiaasta lähtien – "Jos palkkaa läskin, ei viikon päästä saa laihaa"

Puolassa Petteri Forsellin sopimus jopa purettiin ylipainoon vedoten – todennäköisesti laittomasti. Forsellia eivät kommentit häiritse, mutta huonon tuurin takia suomalaisen nousukiidossa ollut ura on tyssännyt Örebron vaihtopenkille.

Kuva: AOP

**ÖREBRO. **Petteri Forsell ei näytä samalta kuin useimmat jalkapalloilijat. 168-senttisen kokkolalaisen ruumiinrakenne poikkeaa siitä, millaisena maailman suosituimman urheilulajin pelaajat on totuttu näkemään.

Ulkonäköön kohdistuvat ennakkoluulot ovat seuranneet Forsellia koko uran. Maajoukkueessa kahdeksan ottelua pelannut suomalainen on joutunut kuuntelemaan ilkeämielisiä kommentteja ulkomuodostaan jo 10-vuotiaasta lähtien.

– Ei se minua häiritse, vaan niitä jotka ottavat sen esille, Petteri Forsell sanoo.

Moni on asian nostanut esille. Niin kanssapelaajat, media kuin kannattajatkin ovat nälvineet keskikentän taituria ulkonäön vuoksi. Forsell itse on suhtautunut asiaan itseironisesti. Suomalaisen Instagram-käyttäjätunnus on @pullukka10 (siirryt toiseen palveluun).

– Siitä vaan asian esille ottavat laihat pojat kokeilemaan pelaamista tällä tasolla.

Forsellin tämän hetken taso on Ruotsin Allsvenskanin keskikastissa Örebro SK:ssa. Jos kohtalo ei olisi ollut oikukas, suomalaisen oikea taso olisi oikeastaan pykälää kovemmassa Puolan pääsarjassa. Kesällä keskikenttämiehen seura päätti kuitenkin väittää Forsellia ylipainoiseksi. Siitä alkoi tapahtumaketju, jonka seurauksena Forsell on jumittunut Ruotsissa vaihtopenkille.

Verkot pinkeinä Puolassa

Kokkolalainen Forsell etsi nuorena paikkaansa synnyinseudultaan Pohjanmaalta, mutta löysi lopulta kotinsa Ahvenanmaalta. KPV:n ja VPS:n pikavisiittien jälkeen Forsell nousi IFK Mariehamnissa tähtipelaajaksi.

Suomalainen on nyt uransa toisella ulkomaan kierroksella. Bursasporsissa Turkissa homma ei vielä toiminut, mutta viime kaudella Forsell teki Puolan ykkösdivisioonassa mitä tahtoi. Jo ensimmäinen kauden puolikas Miedź Legnicassa oli hyvä, ja viime talvena suomalainen iski peräti 13 maalia ja jakoi kahdeksan maaliin johtanutta syöttöä.

Petteri Forsellin ura oli keväällä kovassa nousukiidossa. Kokkolalainen pelasi Huuhkajissa MM-karsintaottelussa Turkkia vastaan. Kuva: AOP

–  Jostain syystä valmentaja luotti minuun alusta alkaen ja antoi saman roolin kuin IFK Mariehamnissa. Siinä roolissa minulta odotetaan paljon, mutta yleensä sitten tulee onnistumisiakin, Forsell pohtii.

– Koko joukkue ja fanit tuntuivat luottavan minuun. He myös odottivat, että maaleja tulee jatkuvasti.

"You're fired"

Niitä maaleja totisesti tuli, ja tehot toivat viime kesänä hyvän sopimuksen pääsarjan Cracoviaan. Forsell läpäisi seuran lääkärintarkastuksen ja allekirjoitti rahakkaan kolmen vuoden sopimuksen. Diilinteon jälkeen suomalainen piipahti kotona. Sen kahden viikon aikana kaikki muuttui.

–  Kun tulin takaisin, valmentaja oli vaihtunut. He sanoivat, että heido, ei mitään sopimusta koskaan ollutkaan. Tässä on käynyt niin, ettet ole läpäissyt lääkärintarkastustamme, jonka siis jo läpäisin, Forsell kertoo turhautuneena.

Cracoviassa Forsellin loman aikana pomon pallille hypännyt Michal Probierz tunnetaan vanhan koulukunnan jääränä, joka ei pidä ulkomaalaisvahvistuksia kovin suuressa arvossa. Probierz on aiemmin nöyryyttänyt Puolassa muun muassa Joel Perovuota ja ruotsalaista Sebastian Rajalaksoa.

Todennäköisesti uusi valmentaja halusi osoittaa auktoriteettinsa nöyryyttämällä toisen henkilön palkkaamaa Forsellia. Lehtitietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) seura väitti Forsellin olevan ylipainoinen ja reputtaneen lääkärintarkastuksen.

– Kaikki tietävät etten ole joukkueen laihin. Helppohan se on tuohon vedota. Jos en olisi halunnut itseäni joukkueeseen, olisin varmaan käyttänyt samaa syytä, Forsell tuhahtaa.

Forsell on vienyt asian agenttinsa kanssa Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan käsiteltäväksi. He yrittävät saada korvausta yksipuolisesti puretusta sopimuksesta. Puolan jalkapalloliiton kautta asia olisi voinut edetä nopeammin, mutta Forsell ei halunnut olla sinne yhteydessä, sillä Cracovian puheenjohtaja istuu myös maan jalkapalloliitossa.

Forsell hakee Fifan kautta korvauksia Cracovian purkamasta sopimuksesta. Kuva: AOP

– Eivät ne sieltä mitään maksa, ellei Fifa heitä pakota.

Kun pelaajalta kysyy, oliko ylipainoväitteissä minkäänlaista totuuspohjaa, Forsell vastaa tyylilleen uskollisesti.

– Mikä nyt on ylipainoa kenenkin mielestä… Jos palkkaa läskin, ei ne sinne saa viikon päästä laihaa takaisin.

"Läski" kovassa kunnossa

Arvokas kolmen vuoden sopimus laitettiin silppuriin Forsellilta asiasta sen kummempia kyselemättä. Cracovian väitteet ylipainosta eivät Forsellia hetkauttaneet.

– Muut ovat nostaneet ulkonäköni esille ensimmäistä kertaa 10-vuotiaana, ei se minua vaivaa. Mutta olen ollut kamppailutilanteissa aina joukkueen vahvimpia. Muutaman viime vuoden ajan olen ollut joukkueen kovimpia myös juoksutesteissä, Forsell tylyttää.

–Vain se jäi kaivelemaan, etten saanut vetää yksiäkään harjoituksia näyttääkseni, mitä osaan.

Kun suomalainen ei saanut tilaisuutta näyttää entiselle seuralleen kentällä, keskikenttäpelaaja todisteli kovaa kuntoaan sosiaalisessa mediassa (siirryt toiseen palveluun). Forsell jakoi statisiikkaa reiluun puoleentoista tuntiin juoksemastaan 20 kilometrin lenkistä ja kertoi juosseensa Cooperin testissä 3,5 kilometriä kahden tunnin pallonpotkimisen ja kuntosalikäynnin jälkeen.

Forsell sanoo panostaneensa kovasti kuntoonsa viime vuosina. Hän myöntää, että nuorempana pallon potkiminen oli juoksulenkkejä houkuttelevampaa.

– Ennen monesti odotin vain saavani pallon, siitä tuli monesti joku hyvä juttu. IFK:ssa valmentaja opetti, että kannattaa olla hyvässä kunnossa, niin jaksaa tehdä matsissa 90 minuuttia niitä hyviä juttuja.

Alkoholia absolutistina tunnettu Forsell ei ole koskaan nauttinut, mutta hän ei kiistä pitävänsä ruoan syömisestä. Olisiko suomalainen ammattimaisemmalla ruokavaliolla parempi pelaaja?

– Nelisen vuotta sitten paransin hieman ruokavaliotani, mutta olen kyllä nähnyt kuntoni juoksutesteistä, Forsell kuittaa.

– Olen kysynyt valmentajilta, teenkö tarpeeksi töitä. Jos en tee, juoksen itseni parempaan kuntoon. Juoksen joukkueessa nykyään kovimpia testituloksia ja kentällä kovia metrimääriä. En ole pitkään aikaan saanut valmentajilta valituksia siitä, että en tekisi tarpeeksi töitä.

Silti kova kuntokaan ei ole poistanut ulkonäköön liittyviä kommentteja.

– Itävallassa maajoukkueleirillä yksi pelaaja sanoi, ettei ymmärrä miten voin olla maajoukkueessa, vaikka näytän tältä. Sanoin, että olen tehnyt tätä koko elämäni. Jos se vaikuttaisi kuntooni, tekisin sille jotain. Mutta jos se vaan häiritsee jonkun silmää, en tee sille mitään.

Epäonni jatkui Örebrossa

Kun lento katkesi Puolassa, Forsellin oli etsittävä uusi seura. Se löytyi Örebrosta, jonka päävalmentaja Alexander Axén oli jo pitkään halunnut Forsellin joukkueeseensa.

– Meillä olivat aiemmin menneet vähän ajoitukset ristiin. Silloin kun he olisivat tarvinneet minua, olin kirjoittanut sopimuksen, ja kun minulla olisi ollut mahdollisuus tulla, he olivat hankkineet paikalleni pelaajan. Periaatteessa nytkin minun paikalla oli jo pelaaja, mutta Axén taisteli, että saatiin sopimus tehtyä.

Sitten Örebrossa kävi kuten Krakovassa aiemmin kesällä. Forsellin seuraan halunneelle Axénille näytettiin parin viikon päästä ovea. Hänet korvannut Axel Kjäll ei ole löytänyt Forsellille samalaista käyttöä kuin edeltäjänsä. Örebrossa kokkolalaista ei sentään ole väitetty ylipainoiseksi, mutta hän on jäänyt Ruotsin liigassa vähille peliminuuteille. Pelaaja itsekin uskoo, että surkea onni valmentajan vaihtumisessa vaikutti hänen asemaansa toistamiseen muutaman kuukauden sisällä.

Forsell on päässyt vaihdosta kentälle kahdeksassa Örebron liigaottelussa. Kuva: AOP

– Olisi kumma, jos se ei olisi vaikuttanut. Tiedän, että Axén joutui prässäämään johtokuntaa paljon, että sai minut hankittua tänne valmiiseen joukkueeseen, Forsell sanoo.

– Tilalle tullut Kjäll oli hänen kakkosvalmentajansa. Luulisi, ettei se kuitenkaan täysin peliaikaani ole ratkaissut.

Forsell sanoo olleensa treeneissä hyvässä iskussa alun kankeuden jälkeen. Silti hänelle on kertynyt Allsvenskanissa vain 41 peliminuuttia, yleensä muutama minuutti kerrallaan ottelun lopusta.

– Nyt on niin hyvä itseluottamus, etten näe syytä miksi pelit eivät menisi hyvin, jos vain pääsisin pelaamaan.

Syyskyyssa Forsell tuli kentälle mestaruuden voittanutta Malmö FF:aa vastaan lisäajalla ja syötti joukkueensa voittomaalin puolessa minuutissa. Peliaikaan esitys ei juuri vaikuttanut, ja mies on pelannut muutamassa pelissä puolustavassa roolissa.

Suunta uralle?

Uran noususuunta on ottanut viimeisen puolen vuoden aikana ikävän kolauksen. Sopimus ruotsalaisseuran kanssa jatkuu vuoden loppuun. Örebrohon jääminen kelpaisi Forsellille, mutta pelaamaan pitäisi päästä useammin.

– Tänne oli kiva tulla, on ollut hyviä jengikavereita ja kiva kaupunki. Luulin, että peliaikaa olisi tullut paljon enemmän.

Seuraava seuravalinta määrittelee uraa. Kaksi edellistä valintaa ovat olleet ennakkoon tarkasteltuna järkeviä, mutta kostautuneet yllättävien käänteiden jälkeen huonoiksi.

– Seuraavakin siirto on tärkeä, mutta ei tiedä tuleeko se olemaan siirto. Toivotaan, että talven aikana tulee joku hyvä juttu.

Keskikenttäpelaaja nousi tähdeksi IFK Mariehamnissa. Kuva: AOP

27-vuotiaan keskikenttäpelaajan itseluottamus on takaiskuista huolimatta korkealla. Forsell haluaisi päästä pelaamaan vielä Allsvenskania kovempiin sarjoihin. Hän ei ole enää nuori lupaus, mutta on aina tullut kehitysaskelissa hieman muita jäljessä.

– Siinä mielessä minulla on uran parhaat pelivuodet vielä jäljellä. Jos pääsee maajoukkueeseen, saa varmasti mahdollisuuksia vielä paremmissa sarjoissa. En tosin pitäisi sitäkään huonona, että jäisin tänne ja tekisin maaleja.

Maaleja ja näyttäviä syöttöjä kokkolalainen haluaa tehdä niin paljon kuin mahdollista. Iskussa olevan Forsellin pelistä paistaa vilpitön peli-ilo.

Ulkonäöstä huutelevien puheista Forsell ei ole kiinnostunut. Jokainen onnistuminen kuitenkin hiljentää törkyä suoltavia suita ainakin hetkeksi.

Örebro SK pelaa kauden viimeistä edeltävän ottelunsa maanantaina Norrköpingiä vastaan. Örebro on 16 joukkueen Allsvenskanissa sijalla 11 ja varmistanut jo sarjapaikkansa.

Lue myös