1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. triathlon

Suomen kaikkien aikojen Ironman-kisaaja uskoo Kaisa Salin jymypottiin tulevaisuudessa

36-vuotiaalla Salilla on vielä hyviä kilpailuvuosia edessään.

Kuva: Lehtikuva

Aikoinaan kolme palkintokorokesijaa Havaijin Ironman-kisasta saalistanut Pauli Kiuru uskoo, että Kaisa Salilla on hyvät mahdollisuudet Havaijin kisan kolmen parhaan joukkoon. Tänä vuonna Salin sijoitus legendaarisessa triathlon-kisassa oli viides.

- Se oli hyvä suoritus. Jos vertaa viime vuoteen, niin jokainen osa-alue parani: uinti, pyöräily, juoksu ja kokonaisaika 11 minuuttia. Se on hyvä parannus. Tietysti se, jos tulee toisen kerran viidenneksi, on pettymys. Tiedän sen omasta kokemuksesta, mutta positiivista oli se, että eteenpäin on menty, kommentoi nykyään kansanedustajana toimiva Kiuru Ylen haastattelussa.

Kaisa Sali on satsannut harjoitteluun. Kolmas sija jäi tällä kertaa vain kolmen minuutin päähän. Salin uraa seurannut ex-triathlonisti ja nykyinen kansanedustaja Kiuru luottaa Salin valitsemaan uuteen harjoituslinjaan.

- Siinä on nyt aika paljon muutettu, vuoristoharjoittelua, valmentajaa vaihdettu, pyöräilyasentoa muutettu ja kaikkea tällaista. Se, että loppuaika paranee 11 minuuttia kertoo, että oikealla tiellä ollaan. Luulen, että kannattaa pysyä sillä linjalla, mitä nyt on tehty. Jos vuoden jaksaa painaa lisää, niin se voi sieltä tulla, uskoo Kiuru.

- Uskon, että se sieltä tulee, mutta tietysti sillä varauksella, että hän pysyy terveenä. Jos harjotusta on muutettu ja kovennettu, niin palaute ei välttämättä tule ihan heti. Se menee pankkiin ja voi tulla vuoden viiveellä, tietää yhdeksän kertaa Havaijilla kisannut Kiuru.

Kaisa Sali on nyt 36-vuotias, mutta ei ole suinkaan vielä ikäloppu.

- Kannattaa jatkaa tiukasti tekemistä ja pitää tavoite kirkkaana mielessä, sillä ikä ei ole vielä este. Esimerkiksi Dave Scott oli miesten sarjassa nelikymppisenä toisena ja Mark Alllen oli 37-vuotias, kun hän voitti viimeisen kerran Hawajilla.

"Hyvän juniorin treenaamiseen menee pari olympiadia"

Kiuru veti aikoinaan kovaa treeniä legendarisen valmentajansa Seppo "Nitti" Nuuttilan kanssa.

- Harjoittelin noin tuhat tuntia vuodessa. Tiedän, että suurempiakin tuntimääriä käytetään nykyään, mutta sitten tehot laskee. Se oli aika tehopainotteista harjoittelua, mitä sillon Nitin kanssa tehtiin. Kyllä siinä aika rajoilla mentiin.

Kiuru oli parhaimmillaan Ironman-kisassa toinen. Hän johti kisaa pitkään, mutta joutui lopulta antautumaan yhdysvaltalaiselle Mark Allenille. Lisäksi Kiurulla on kaksi kolmatta sijaa, sekä sijat neljä ja viisi kovamaineisesta kisasta.

- Tässä kisassa kaikki parhaat ovat mukana ja paine on kova. Jos lajissa haluaa olla huipulla, niin tässä kisassa täytyy menestyä. Tietysti ne olosuhteet, kuumus kosteus ja tuuli tekevät kisasta tosi rajun, mutta se on kaikille sama ja sitä on osittain ylidramatisoitukin.

Kiuru teki Havaijin huipputuloksensa 90-luvulla. Sen jälkeen Mika Luoto ja Tom Söderdahl ovat olleet kymmenen parhaan joukossa, mutta jälkeen on miesten puolella ollut hiljaisempaa. Mistä saadaan Suomelle joku kovan luokan miespuolinen triathlonisti?

- Jos on juniorina ollut mukana urheilussa, niin sanoisin että pari olympiadia noin 8-10 vuotta kovaa kestävyysharjoittelua. Sitten ruvetaan olemaan lähellä sitä optimia. mitä elimistöstä saadaan irti.

Suurimmat vaikeudet tulevat eteen taloudellisissa asioissa ja siinä, että lajia on harjoiteltava ulkomailla lämpimässä.

- Sanoisin että suurin kynnys on siinä, että pitäisi päästä itseänsä kovempien kanssa harjoittelemaan hyviin olosuhteisiin, linjaa Kiuru lopuksi.

Lue myös:

Kaisa Sali selvitti mustat hetket – "Pommipäivänä voittokin olisi ollut mahdollinen"

Sali taisteli Ironmanin viidenneksi vatsaongelmien kanssa – "Ehkä säästän likaisilta yksityiskohdilta"

Kaisa Sali oli jälleen viides Havaijin Ironman-kisassa – loppukiri ei aivan riittänyt palkintopallille

16.10. klo 12:22: Tarkennettu miespuolen suomalaishistoriaa.