Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ESP - USA
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - CAN
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Huippulupaus Arvi Savolainen on painin suuri suomalaistoivo – "Voi voittaa vaikka olympiakultaa"

Junioreissa menestystä niittänyt Arvi Savolainen tähtää määrätietoisesti kohti olympialaisia. Rahkeet siellä voittamiseenkin ovat olemassa.

paini
Arvi Savolainen
Arvi Savolainen. (Arkistokuva)Vesa-Matti Savinen

Lahtelainen 18-vuotias Arvi Savolainen voitti kesällä junioreiden EM-kultaa ja MM-pronssia kreikkalais-roomalaisessa painissa. Nuori lupaus on väistämättä yksi tärkeimmistä toivoista suomalaisessa painissa.

Suomalaisen painin tilanne on jo vuosia ollut vaisua, eikä uusia tähtinimiä ole Petra Ollin lisäksi noussut. Rion olympialaisissa uransa päättänyt Tero Välimäki ja edelleen kilpaileva Rami Hietaniemi ovat pääasiassa edustaneet Suomea. Painimatoilla riittää runsaasti tilaa uusille nimille.

Toivon kipinää tilanteeseen toivat kesäkuun lopussa järjestetyt junioreiden EM-kilpailut sekä elokuussa käydyt junioreiden MM-kilpailut, joista lahtelainen Arvi Savolainen toi MM-pronssia ja EM-kultaa.

Savolainen kokee painin katovuosien päättyneen.

- Painin tilanne on vähän ollut laskusuhdanteinen 80-luvulta. Silloin oli painin kulta-aika. Meitä hyviä nuoria lupauksia on Suomessa paljon. Siitä saadaan tulevaisuudessa hyvä joukko, Savolainen sanoo.

Sisarusten perässä painisalille

Arvi Savolainen on 18-vuotias Lahden Ahkeran painija, joka on nuoresta iästään huolimatta merkittävä lupaus suomalaiselle painille. Savolainen kilpailee 96 kilon sarjassa kreikkalais-roomalaista painia. Lahtelainen on nuoruudessaan harrastanut muitakin lajeja kuten jääkiekkoa, näytelmäkerhoa ja ratsastusta. Painin pariin lahtelainen ajautui sisarustensa kautta.

- Kaikki isommat sisarukseni olivat käyneet kokeilemassa painia ja minäkin menin niiden perässä painisalille kokeilemaan. Siitä se jäi ja vei täysin mukanaan, kertoo Savolainen.

Savolainen pitää kuluneita MM- ja EM-kilpailuja suurina välietappeina, mutta tavoittelee silti uraa ammattilaispainijana.

- Ne olivat toki iso välitavoite, mutta lopulliset tavoitteet ovat aikuisten sarjassa ja olympialaisissa, Savolainen sanoo.

Nuorta lahtelaislupausta pidetään hyvin määrätietoisena ja tunnollisena urheilijana. Vuoden tärkeimpien kilpailuiden jälkeen Savolainen kääntää katseensa jo kohti tulevia otteluita.

- Siinä oli sellainen reilu viikon huili ja sitten jatkui työnteko.

Arvi Savolainen heittää Kreikan Leon Kessidistä / Arkistokuvaa
Arvi Savolainen heittää vastustajaa / ArkistokuvaaAOP

Tavoitteet aivan maailman kärjessä

Nuori lupaus kokee, ettei Lahdesta löydy samanpainoista harjoitusseuraa. Iltaisin Savolaisen salilla käy vanhempia painijoita, jotka ovat lopettaneet kilpailemisen jo vuosia sitten. Toisinaan lahtelainen matkustaa Helsinkiin harjoittelemaan samankokoisten painijoiden kanssa, joista hän kokee saavansa sopivaa tasoa harjoittelulle.

Yleisesti Savolainen pitää Suomen harjoittelupuitteita hyvinä. Tasokkaita urheilijoita riittää, mutta se vaatii kaikkien harjoittelua samassa paikassa. Savolaiselle kertyy vuodessa runsaasti leiriviikkoja.

- Kesälomalta laskin, että olin yli 40 päivää leirillä ja vähän reilu 20 päivää kotona. Siihen se kesäloma kului. Ei kuitenkaan yhteensä ihan puolta vuodesta.

Savolaisen tavoitteet ovat aivan huipulle ja hän tietää, mitä se vaatii. Nuoren lupauksen mielestä kaikkia osa-alueita tulisi kehittää tasaisesti, mutta päällimmäisenä tekniikkaa.

Arvilla on täysi keskittyminen painiin sekä selkeät rutiinit.

Jarkko Ala-Huikku

Savolaisen henkilökohtaisena valmentajana toimiva Tapio Lattu kuvailee nuorta painijaa tunnollisena ja jopa vaativana. Latun mielestä Savolainen on aina tehnyt kaikkensa, usein jopa enemmän kuin mitä on vaadittu. Pienenä Savolainen oli Latun mielestä hieman hankala valmentaa.

-Välillä Arvi luuli tietävänsä asioista paremmin kuin valmentaja. Onneksi ikä on kasvattanut ja näistä ollaan päästy pois, toteaa Lattu.

“Arvilla on täydet mahdollisuudet huippu-uraan”

Lattu pitää valmennussuhdetta toimivana ja uskoo jopa yhteiseen projektiin nimeltä Tokio 2020.

Savolainen käy abivuotta Lahdessa Lyseon urheilulukiossa ja aikoo valmistua keväällä. Lahtelaisen ajatukset pyörivät väistämättä Tokion vuoden 2020 olympialaisissa. Hän tietää mahdollisuutensa päästä arvokilpailuihin.

- Fiilikseni olympialaisista ovat itsevarmat, enkä ota mitään paineita niistä. Se olisi tosi suuri mahdollisuus ja ihan realistinen tavoite, jos kaikki menee nappiin. Tässä on muutama vuosi hyvää aikaa kehittyä ennen sitä.

Nuorten painin maajoukkuevalmentaja Jarkko Ala-Huikku ennustaa Savolaiselle jopa olympiakultaa.

- Arvilla on täysi keskittyminen painiin sekä selkeät rutiinit. Käyttäytyminen leireillä ja kilpailuissa on todella ammattimaista. Arvilla on täydet mahdollisuudet huippu-uraan ja ihan mihin vaan. Voi voittaa vaikka olympiakultaa, toteaa painin Euroopan mestari vuodelta 2008.

Ala-Huikku pitää painin tulevaisuutta kirkkaana. Kuluneen vuoden mitalisaldo oli nuorten osalta historiallinen. Yhteensä viisi arvokisamitalia, mikä on Ala-Huikun sanoin paras ikinä. Aikuisissa ei mitaleja kerääntynyt ja MM-kisat menivät suomalaisilta alle odotusten.

Suomalaispainin tulevaisuudessa katseet kääntyvät väistämättä lahtelaispainijaa kohti. Onko nuori Arvi Savolainen seuraava suomalainen olympiavoittaja?

*Aino Perttilä
*
Kirjoittaja on harjoittelussa Yle Urheilussa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat