Suora

  • Rytmisen MM, joukkueiden välinefinaalit
  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Painin MM, vapaapaini
  • Rytmisen MM, joukkueiden 5 pallon sekä 3 vanteen/2 keilojen loppukilpailut
  • Painin MM: Vapaapaini

Päävalmentajan tehtävät jättävä Jylhä haluaa huolehtia perinnöstään – "Seuraajan täytyy olla suomalainen"

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajan etsintä polkaistaan liikkeelle Hiihtoliitossa ennen talven hiihtokelejä. Nykyisen päävalmentajan Reijo Jylhän mielestä hänen seuraajansa täytyy olla suomalainen.

hiihto
Reijo Jylhä
Reijo JylhäTomi Hänninen

Maastohiihdon päävalmentaja Reijo Jylhä ilmoitti heti päävalmentajapestinsä alussa lähes neljä vuotta sitten, että olympiadi on sopiva aika kehittää toimintaa eteenpäin.

Pitääkö tuo päätös edelleen 100-prosenttisesti?

– Kyllä, se on ihan sama. Sitä ei ole mitään syytä muuttaa, se on ollut näin alun perin ja on edelleen. Näen asiat niin, että jaksamisen taso ei ole enää hyvä neljän vuoden jälkeen. Sitä alkaa toistaa itseään, ideoita ei löydy enää, päävalmentaja Jylhä perustelee päätöstään.

Maastohiihtomaajoukkueen päävalmentajapesti on Reijo Jylhälle uran toinen, hän valmensi hiihtäjiä myös keväästä 2001 kevääseen 2006. Nykyisen tehtävän Jylhä otti vastaan Magnar Dalenin seuraajana 2014 olympiakisojen jälkeen.

Valinta ajankohtainen jo muutaman kuukauden päästä

Jylhä muutti maajoukkueen toimintakulttuuria isolla kädellä heti alkumetreillä. Siinä missä Dalen piti maajoukkuetoiminnan tiukasti näpeissään, on Jylhä ripotellut vastuuta eri valmentajille ja sidosryhmille.

– Meillä on maajoukkuehenkilöt mukana tässä. Henkilökohtaiset valmentajat, ryhmävalmentajat, ja lisäksi asiantuntijat sekä fysioterapia on tullut tähän valmennuksen lähelle. Kehittämällä järjestelmää tuohon suuntaan pystytään haastamaan myös Norja esimerkiksi leirivalmennuksen tasossa, laskee Jylhä.

Nykyinen päävalmentaja haluaa lyödä lusikkansa soppaan, kun Hiihtoliitto valitsee uutta vastuunkantajaa. Jylhä uskoo, että maajoukkueen päävalmentajan valinta on ajankohtainen loppuvuoden tai alkuvuoden aikana.

– Toivoisin, että tämä työ saa jatkua ja uusi henkilö sitoutuu linjan mukaiseen suomalaisen hiihdon valmennusjärjestelmän kehittämiseen ja tuo uutena valmentajana oman säväyksensä leirityspaikkoihin ja harjoituspainotuksiin. Ne ovat positiivisia asioita, jotka vievät urheilijoita eteenpäin.

Kenestä Jylhän seuraaja?

Hiihtoliitto aloittaa uuden päävalmentajan etsinnän jo ennen talven hiihtokelejä. Hakuaikataulu lyödään lukkoon, kun Hiihtoliiton uusi puheenjohtaja on valittu liittovaltuuston kokouksessa lauantaina.

– Tässä vaiheessa ei ole tarpeen spekuloida nimillä, mutta sen verran haluan sanoa, että uuden päävalmentajan täytyy olla suomalainen, lataa Jylhä Yle Urheilun haastattelussa Val Senalesin korkeanpaikan leirillä.

Kokeneista nimistä päävalmentajien ehdokaslistalla ovat ainakin Ismo Hämäläinen ja Jarmo Riski, joista jälkimmäisen menneisyyttä himmentää Lahden dopingskandaalista langennut toimintakielto. Hiihtoliitto vapautti Riskin elinikäisestä toimintakiellosta 2004 ja FIS myönsi hänelle akkreditointioikeuden kansainvälisiin hiihtotapahtumiin vuonna 2015.

Toni Roponen ja Harri Kirvesniemi eivät iltapäivälehtien mukaan ole kiinnostuneet päävalmentajan tehtävästä. Roponen keskittynee todennäköisesti TV-kommentaattorin tehtävään ja hiihtäjävaimonsa Riitta-Liisa Roposen valmentamiseen, Kirvesniemi suksitehtaansa johtamiseen.

Nuoresta valmentajasukupolvesta spekulaatioissa vilahtavat nimet Teemu Pasanen ja Olli Ohtonen. Kaksikosta Ohtonen tunnetaan miesten sprinttijoukkueen vastuuvalmentajana. Entinen kilpahiihtäjä Ohtonen valmentaa myös useita normaalimatkan mieshiihtäjiä, muun muassa Lahden maailmanmestaria Iivo Niskasta.

Teemu Pasanen puolestaan vastaa maajoukkueessa miesten normaalimatkan hiihtäjistä ja on Lari Lehtosen sekä Laura Monosen henkilökohtainen valmentaja.

– Tämä kausi täytyy hoitaa kunnialla loppuun, en ole vielä ajatellut päävalmentajahakuun liittyviä asioita. Tehdään tämän talven työt ensin ja mietitään niitä sitten, toteaa Teemu Pasanen Yle Urheilulle.

Nuoresta valmentajakaartista Jussi Piirainen ei hae toistaiseksi päävalmentajan tehtävään perhesyiden vuoksi. Piirainen on tällä hetkellä nuorten maajoukkuevalmentaja.

Lue myös:

Yhdistetyn päävalmentaja haluaa nauttia työnsä hedelmistä - "Kiinnostusta olisi jatkaa"

Mitter haluaa jatkaa ja uskoo parempaan tulevaisuuteen – "Mäkijoukkueessa on paljon potentiaalia"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat