Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NGA - FRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: KOR - NOR
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kertoo, mitä voittamiseen vaaditaan
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Suomalainen MM-mitalisti ahdistui kotikaupunkinsa ilmapiiriin – "Minulle sanottiin suoraan, etten saa olla julkisesti lesbo"

Nyrkkeilyn MM-pronssimitalisti Elina Gustafsson olisi itse kaivannut roolimallia nuorena seksuaalivähemmistön urheilijana.

nyrkkeily
Elina Gustafsson lähikuvassa
Alexandra Kral-Leszczynski

TAMPERE. Vaikka Elina Gustafsson on nyrkkeilijänä tottunut saamaan kirjaimellisesti turpiinsa, ei mikään fyysinen lyönti vedä vertoja niille henkisille iskuille, joita hän kokee saaneensa seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi osakseen.

Avoimuus asiassa on ollut Gustafssonille itselleen aina itsestäänselvyys, mutta hän kokee vahvasti, etteivät kaikki hänen lähipiirissään ole lesboutta hyväksyneet.

– Minulle sanottiin suoraan, etten saa olla julkisesti lesbo. Sponsorit kuulemma lähtevät. Ura oli siinä. Olisi pitänyt heittää hanskat tiskiin, muistelee nyrkkeilyn MM-pronssimitalisti Gustafsson, joka kruunattiin vuonna 2015 Miss Gay Finland -kisassa perintöprinsessaksi.

– En voinut käsittää, miten asia voi yhtäkkiä ollakin este koko uralleni, vaikka se ei vaikuta nyrkkeilyyni millään tavalla.

Elina Gustafsson lähikuvassa
Alexandra Kral-Leszczynski

Tietysti jännitti jättää kaikki taakse ja rakentaa uutta elämää toisella paikkakunnalla, mutten kadu sitä hetkeäkään

Elina Gustafsson

Lopulta Gustafsson koki tilanteen kotiseudullaan Porissa niin tukalaksi, että päätti vaihtaa maisemaa.

– Menin aivan shokkiin, kun minulle sanottiin, etten saa olla sellainen kuin olen. Miten pystyisin harjoittelemaan täysillä, jos en saa olla oma itseni siellä, missä vietän eniten aikaa päivässä, hän hämmästelee.

– Muistan juosseeni metsään ja soittaneeni itkien äidilleni. Ei hänkään voinut tajuta asiaa.

Myös äiti Tuula Gustafsson muistaa tilanteen hyvin.

– Asia tuli minullekin täytenä yllätyksenä. Minulle nousi suojeluvaisto ja pelko, että omaa lastani ei hyväksytä ja että häntä kohdellaan huonosti. Asiahan on kuitenkin niin, että Ellu on Ellu, eivät toisten mielipiteet sitä miksikään muuta, äiti toteaa.

– Suru, pettymys ja kiukku olivat päällimmäisinä tunteina, jos vähänkin huomasin, että asiaan oli kielteinen suhtautuminen.

Nyrkkeilijän ei ollut helppo puhua ahdistuksestaan muille, mutta tilanteesta kertominen lähipiirille auttoi Elinaa lopulta valtavasti.

– Kun olit kertonut minulle asian, sinussa tapahtui suuri muutos. Vapauduit ja olit jälleen iloinen. Ahdistus oli poissa ja sen huomasivat myös muut ihmiset ympärillämme, Tuula Gustafsson sanoo tyttärelleen.

– Aiemmin olen jotenkin liikaakin ajatellut, että olet niin vahva, ettet välitä kaikista sanomisista.

Nyt uusi koti, seura ja valmentaja ovat löytyneet Tampereelta. Henkinen tuska sekä fyysiset terveysongelmat ovat vaihtuneet elämäniloon ja treeni-intoon. Tuloksia syntyy ja voittoja satelee.

– Tietysti jännitti jättää kaikki taakse ja rakentaa uutta elämää toisella paikkakunnalla, mutten kadu sitä hetkeäkään, Gustafsson kiteyttää.

– Tampere on nyrkkeilyn mekka. Täällä ovat niin olosuhteet kuin valmentaminen huippuluokkaa. Lopulta muutto oli uralleni onnenpotku.

Elina Gustafsson istuu sohvalla
Alexandra Kral-Leszczynski

Syömishäiriöstä säästöliekkiin

Vaikka seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät haasteet ovat olleet Elina Gustafssonin elämässä viime vuosina suuressa roolissa, on 20-vuotiaana nyrkkeilyn löytäneen MM-mitalistin viisivuotiselle uralle mahtunut myös muita vaikeuksia.

– Minua painostettiin siirtymään alempaan sarjaan ilman, että sain mitään ohjeita, miten painoa voisi järkevästi pudottaa. Aloin syömään yliterveellisesti ja lopulta söin melkein pelkästään superfoodeja, hän muistelee muutaman vuoden takaista elämäänsä.

Lopulta syömishäiriö äityi tilaan, jossa 3-4 tuntia päivässä treenannut Gustafsson salli itselleen vain 1200 kaloria vuorokaudessa.

– Säästöliekki pamahti päälle keväällä 2015 Espanjan turnauksen jälkeen. Paino nousi yhtäkkiä noin 8 kg ja kroppa oli aivan pöhöttynyt nesteestä. Kroppa sai todella vähäisestä syömisestä tarpeekseen ja sekosi, kertoo Gustafsson, joka on otellut urallaan 64 kilon, 69 kilon sekä 75 kilon sarjoissa.

Säästöliekki aiheutti monenlaisia fyysisiä oireita.

– Minulla oli silloin muun muassa kilpirauhasen vajaatoiminta, kuukautiset olivat kaksi vuotta poissa ja kehoon tuli rasitusmurtumia.

Edelleenkään en pysty syömään vielä niin paljon kuin tarvitsisi.

Elina Gustafsson

Oireista huolimatta Elina Gustafsson jatkoi ankaraa harjoittelua yhdistettynä äärimmäiseen diettiin. MM-pronssinkin hän voitti jalkapöytä murtuneena.

Gustafsson yritti ensin korjata tilannetta itse ja myöhemmin usean eri ravintoneuvojan avulla. Ongelmiin ei kuitenkaan saatu toivottua muutosta.

– Tämän vuoden alussa otin yhteyttä Jani Sukevaan, ja hänen kanssa saatiin hommat vihdoin toimimaan. Lähdettiin pikkuhiljaa nostamaan kaloreita, mikä oli mielelle haastavaa, kertoo Gustafsson.

– Jani sanoi, että painon kyttäys on nyt unohdettava, jos haluan saada kehoni kuntoon ja jatkaa kilpailemista voimissani. Joka viikko lisättiin hieman kaloreita.

Elina Gustafsson harjoittelee
Alexandra Kral-Leszczynski

Gustafsson kertoo, että hänellä kesti kuukausia uskaltaa syödä se määrä, joka ravintovalmentajan kanssa oli sovittu.

– Edelleenkään en pysty syömään vielä niin paljon kuin tarvitsisi. Olemme nyt kokeilemassa pitkää dieettiä niin, että olisin jo ensi vuoden alussa takaisin omassa rakkaassa painoluokassani, 69-kiloisissa, kertoo tällä hetkellä 75-kiloisten sarjassa otteleva Gustafsson.

Hän toteaa toipumisen olevan edelleen kesken, mutta on onnellinen saatuaan kehon toiminnot vihdoin suurimmaksi osaksi balanssiin.

– Pahin mokani oli hiilihydraattien karttaminen. Vinkkinä sanoisin, että jos liikkuu paljon, pitää myös syödä paljon. Hiilihydraatti ei ole vihollinen vaan päinvastoin, hän toteaa.

Maailma kaipaa sellaisia ihmisiä, jotka uskaltavat tuoda asioita esille ja seistä ylpeänä selkä suorana juuri sellaisena kuin he ovat.

Elina Gustafsson

Ravinto- ja painohuolet alkavat olla voitetut, mutta tasa-arvoasioissa riittää Elina Gustafssonin mukaan vielä paljon työnsarkaa.

Vaikka Gustafsson kokee kohdanneensa oman seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi nyrkkeilyurallaan monia haasteita, pitää hän avoimuutta silti erittäin tärkeänä.

– Urheilumaailmassa on tosi vähän roolimalleja ja esimerkkejä seksuaalivähemmistöille. Haluan olla ylpeästi yksi niistä. Olisin itsekin niitä kaivannut nuorempana, Gustafsson sanoo päättäväisenä.

Elina Gustafsson pyöräilee harjoituksiin
Alexandra Kral-Leszczynski

Hän kokee tärkeänä, että myös urheilun piirissä on avoimesti monenlaisia ihmisiä.

– Maailma kaipaa sellaisia ihmisiä, jotka uskaltavat tuoda asioita esille ja seistä ylpeänä selkä suorana juuri sellaisena kuin he ovat, kiteyttää Gustafsson.

– Oli paikka tai tilanne mikä hyvänsä, ei mikään tule elämässä ilmaiseksi. Kun tekee kovasti töitä unelmiensa ja tavoitteidensa eteen, voi toiveet myös saavuttaa. Olivat ne sitten millaisia tahansa.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat