Suora

  • Urheiluruutu
  • EIF sydämessä - Peter Haglund ystävyydestä, kritiikistä ja hukatusta perhe-elämästä
  • Urheiluruutu

Pärmäkoski saa valita matkansa olympialaduilla – "Kovasti teen ajatustyötä, että pystyisin olemaan voittaja"

Viime talvena Suomen naishiihdon ykköseksi noussut Krista Pärmäkoski on valmis hiihtämään kaikki kuusi matkaa ensi talven olympialaisissa.

hiihto
Krista Pärmäkoski
Krista PärmäkoskiLehtikuva

Pärmäkosken päämatka voi olla jo kisarupeaman ensimmäinen, naisten olympiakilpailut avaava yhdistelmäkilpailu kahdella hiihtotavalla.

- Jos yhdistelmäkisa on viimeistä kertaa olympiamatkana, olisi hienoa olla sen viimeinen olympiavoittaja, Pärmäkoski naurahti mediapäivässään Lahdessa.

Viime talven MM-hiihdoissa Salpausselällä Pärmäkoski avasi henkilökohtaisen mitalitilinsä juuri yhdistelmäkisassa, jossa hän oli Norjan Marit Björgenin takana toinen.

MM-Lahdessa Pärmäkoski, 26, hiihti kilpaa neljässä startissa. Pyeongchangin olympialaisissa kisatahti on verkkaisempi, sillä naiset kilpailevat kuusi matkaa 16 päivässä. Kisoista neljä on henkilökohtaisia ja kaksi viestejä.

- Päävalmentaja (Reijo Jylhä) on sanonut, että voin hiihtää vaikka kaikki kuusi matkaa.

- Vaikea niitä matkoja on ennakoida, sillä jos esimerkiksi vapaa hiihtotapa ei kulje talven aikana, voi olla, etten hiihdä vapaan kymppiä. Tai jos voitan Rukalla marraskuussa perinteisen sprintin, sprintti voisi olla päämatkani olympialaisissa, Pärmäkoski pyöritteli.

Lähes parin kuukauden mittainen reissu

Moni muukin asia kirkastuu kauden mittaan sen mukaan, pysyykö hiihtäjä terveenä, kestääkö kroppa kisojen ja matkustelun rasituksia vai tuleeko talvella tunne, että olisi viisaampi levätä.

Alun perin Pärmäkoski suunnittelee aloittavansa kilpailukautensa marraskuun alussa Oloksella ja jatkavansa Rovaniemen Suomen cupin kautta maailmancupin avaukseen Rukalle. Ensi viikon keskiviikkona alkavasta leiri- ja kisareissusta tulee lähes parin kuukauden mittainen, sillä Pärmäkoski aikoo jäädä joulukuun maailmancupien jälkeen leirille Keski-Eurooppaan ja suunnata sieltä tammikuun alkuun venyvälle Tour de Ski -kiertueelle.

- On siinä sentään Rukan jälkeen kolme päivää aikaa olla kotona, Pärmäkoski tarkensi.

Olympialaisiin valmistavan leirin Suomen maajoukkue pitää tammikuussa Italian Seiser Almin vuoristo-oloissa.

- Matkaamme sieltä olympiakisoihin Helsingin kautta. Matkustus on suunniteltu niin, että ehdimme olla perillä kymmenen päivää ennen ensimmäistä starttia, Pärmäkoski kertoi.

Aasiaan matkatessa aikaeroon tottuminen on tärkeää. Talvella Suomen ja Etelä-Korean aikaero on seitsemän tuntia.

Tasaisuus tuo myös valinnanvaikeutta

Pärmäkosken viime talven tilasto MM-kisoista ja maailmancupista on komeaa luettavaa. Hiihtäjä itse oli jo ehtinyt unohtaa, että hän jäi cupissa vain kahdesti kymmenen parhaan sijoituksen ulkopuolelle. Ne sijat tulivat vapaan hiihtotavan sprintistä, joka on Pärmäkosken matkavalikoiman heikoin lenkki.

- Kokonaiscupin kannalta on hyvä, että olen tasainen. Voi toki tulla myös valinnanvaikeus, mitä hiihtää, Pärmäkoski sanoi perjantaina.

Viime talvena hän napsi toistakymmentä palkintosijaa maailmancupissa, ja MM-kotikisoista lohkesivat sijat 2, 7, 3 ja 6. Entä se viimeinen askel voittajaksi?

- Kovasti teen ajatustyötä, että pystyisin olemaan voittaja, Pärmäkoski korosti.

Marit Björgen hallitsi Lahden MM-hiihtoja, ja cupin ykköseksi Pärmäkosken edelle hiihti Norjan Heidi Weng.

- Norjalaiset ovat tietysti kovia. Ingvildillä (Norjan Ingvild Flugstad Östberg) oli viime vuonna huonompi vuosi, mutta hän nostaa tasoaan.

Pärmäkoski uskoo, että ruotsalaiset Charlotte Kalla ja Stina Nilsson ovat nyt parempia kuin vuosi sitten jo kauden alusta.

- Toivottavasti meistä suomalaisista mahdollisimman moni on kärjessä. Venäläiset ovat arvoituksia, mutta en usko, että sieltä tulee jatkuvaa menestyjää, Pärmäkoski puntaroi.

Tour de Ski ohjelmassa

Pärmäkoski avaa kilpailukautensa Muoniossa 11. marraskuuta. Hänen aikomuksenaan on kilpailla tiiviisti marras-joulukuussa, pitää korkean paikan leiri jouluna Keski-Euroopassa ja jatkaa sieltä suoraan Tour de Ski -kiertueelle.

- Lähtökohta on, että hiihdän Tourin loppuun. Jos on elimistössä kuormaa tai kunto on huono, hiihdän vain osan kiertueen kisoista. Mitä valmentaja (Matti Haavisto) sitten päättääkin, Pärmäkoski ennakoi.

Olympialaisiin valmistavan leirin maajoukkue pitää tammikuun lopussa Italian Seiser Almissa. Etelä-Koreaan hiihtäjien tie vie 1. helmikuuta, jolloin heillä on kymmenen päivää aikaa tottua seitsemän tunnin aikaeroon ja toipua pitkästä matkustuksesta.

Lue myös:

Mielikuvissa Pärmäkoski karkaa peikoltaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat