Palloliitto alkaa maksaa naisille yli 100 000 euroa kaudessa - tähtipelaaja Korpela: “Vielä on varaa parantaa”

Naisten saamat palkkiot jalkapalloliitoilta puhuttavat Pohjoismaissa. Suomen naisten maajoukkueen uusi sopimus on aiempaa parempi, mutta ero miehiin on yhä selvä.

Tinja-Riikka Korpela Kuva: AOP

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue juhli viime sunnuntaina voitettuaan MM-karsintojen avauksessaan Serbian. Maajoukkuepelaajille voitto merkitsi myös ottelukohtaisesti maksettavia bonuksia, jotka nousivat hieman Palloliiton kanssa tehdyssä uudessa sopimuksessa, josta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

– Saimme tehtyä sopimuksen viime viikolla maajoukkueleirin aikana Palloliiton kanssa. Olemme tyytyväisiä ja kiitollisia, sillä parannusta tuli edelliseen, kertoo kapteeni Tinja-Riikka Korpela.

– Toki jos liitolta kysyy, niin he varmasti sanovat, että tuli todella paljon parannusta. Mutta vielä siinä olisi varaa parantaa. Jätetään se seuraaville kapteeneille tehtäväksi.

Joukkue kävi Korpelan johdolla sopimusneuvotteluita viikkojen ajan Palloliiton pääsihteerin Marco Casagranden kanssa. Bayern Münchenissä pelaavan Korpelan mukaan neuvottelut sujuivat hyvässä hengessä, toisin kuin esimerkiksi Tanskassa, jossa maan naisten jalkapallomaajoukkue on paraikaa lakossa. Myös Ruotsin naisten maajoukkue suunnitteli SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) lakkoa.

– Meidän ei tarvinnut ottaa mitään Tanskan mallia käyttöön. Kyllä me siitä puhuimme pelaajien kanssa, mutta sitä ei missään vaiheessa harkittu toden teolla. Siitä olisi tullut myös niin paljon negatiivista. Emme olleet siihen ollenkaan halukkaita, Korpela sanoo.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue harjoituksissa. Kuva: Lehtikuva

Helmareille jopa 100 000 kaudessa

Miesten ja naisten maajoukkuepalkkiot ovat tällä hetkellä polttava aihe Euroopassa. Jalkapallon kansainvälisen pelaajayhdistyksen mukaan sopimusneuvotteluita käydään Tanskan ja Ruotsin lisäksi Hollannissa ja Uudessa-Seelannissa.

Norjassa tehtiin vastikään historiallinen päätös, sillä maan lajiliitto maksaa ensi vuoden alusta naisille ja miehille yhtä suuret korvaukset maajoukkuetoiminnasta. Päätös syntyi maan pelaajayhdistyksen aloitteesta, jonka jälkeen miesten maajoukkuepelaajat laskivat palkkioitaan naisten hyväksi. NRK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) naiset saivat liitolta aiemmin noin 3,1 miljoonaa kruunua (330 000 euroa) vuodessa, joka oli alle puolet miehille maksetusta summasta. 

Tuore sopimus kaventaa eroa ainakin jonkin verran Suomen naisten ja miesten maajoukkueille maksettujen summien välillä. Palloliitto ja pelaajat eivät kerro julkisuuteen tarkkoja eurolukuja, mutta mittakaavat ovat tiedossa.

Liiton pääsihteerin Marco Casagranden mukaan naisille voidaan uuden sopimuksen myötä maksaa vuodessa yhteensä kuusinumeroinen summa menestysbonuksia, siis yli 100 000 euroa. Aiemmassa sopimuksessa niitä maksettiin keskimäärin viisinumeroinen summa, eli joitakin kymmeniä tuhansia euroja.

– Kokonaissumma riippuu tietenkin tuloksista, mutta uskoakseni näin jatkossa käy. Pääasia on, että molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä uuteen sopimukseen ja voimme keskittyä maaotteluihin, Casagrande sanoo.

Uudessa sopimuksessa naiset saavat nyt miesten tapaan kokoontumisrahaa, kun pelaaja valitaan ja osallistuu leireille ja peleihin. Ero miehiin on kuitenkin vielä iso, sillä Helmareille maksetaan yhä yksittäisistä otteluista menestyksen mukaan kolminumeroinen summa eli satoja euroja, kun miehille maksetaan nelinumeroinen summa.

Miesten bonuksiin käytetään vuodessa keskimäärin vähintään 150 000 euroa, menestyksestä riippuen enemmänkin.

– Parempaan suuntaan ollaan menty kovasti, mutta kyllähän se vähän tuntuu väärältä ja epäreilulta, kun 12 vuoden aikana naisten maajoukkue on ollut kolme kertaa arvokisoissa ja miehet eivät kertaakaan, Korpela sanoo.

Naisten maajoukkuetoiminta liitolle tappiollista

Pääsihteeri Casagranden mukaan miesten A-maajoukkueen toiminta on vuositasolla useamman miljoonan plussalla ja naisten maajoukkue lähes 500 000 – 1 000 000 euroa tappiollinen. Miesten tuloja käytetään naisten toiminnan kehittämiseen. 

– Siihen on vähän vaikea sanoa mitään vastaan. Totta kai me ymmärrämme, että siellä pyörivät vähän eri rahat, tv-tulot, sponsorit ja niin edelleen. Mutta onko se meidän yksittäisten pelaajien vika tai yksittäisten miespelaajien ansiota, että miesfutis tuottaa tällä hetkellä enemmän? Toivomme, että tasa-arvokysymystä vähän päivitetään tälle vuosituhannelle, Korpela pohtii.

Casagranden mielestä pelaajat eivät odota rahastavansa otteluilla, vaan tärkeämpää on se, että olosuhteet ja tausta-asiat on hoidettu viimeisen päälle.

Korpela sanoo, että maajoukkuepelaajat tulisivat leireille, vaikka he eivät saisi niistä yhtään mitään, sillä Suomen edustaminen on kunnia-asia. Kyse kuitenkin myös siitä, että maajoukkuekorvauksilla on suuri merkitys naisille, jotka saavat seurajoukkueistaan pienempää palkkaa kuin miehet.

– Ne pienetkin bonukset liitolta ovat tosi tärkeitä. Meillä on pelaajia, jotka joutuvat ostamaan jalkapallokengät tai muita varusteita itse, mikä voi kuulostaa aika uskomattomalta. Kaikki pienikin apu on todella tarpeen. Muutosta on tapahtunut, ja toivottavasti tulevaisuudessa se ero kaventuu vielä, Korpela sanoo.

Miesten maajoukkueen sopimus päättyy tähän vuoteen, ja liitto neuvottelee pelaajien kanssa uuden sopimuksen seuraavien kuukausien aikana. Esimerkiksi miesten kapteenistoon kuuluva Tim Sparv on kertonut HS:lle (siirryt toiseen palveluun) aikovansa avata keskustelua tasa-arvosta.

Lue lisää: