Norjan Hiihtoliiton lakimies vaikeni maansa dopingkohuista ihmettelevän suomalaisyleisön edessä

Anne-Lise H. Rolland esiintyi Helsingissä seminaarissa, muttei halunnut puhua lainkaan maansa dopingtapauksista.

doping
Norjan Hiihtoliiton lakimies Anne-Lise H. Rolland
Anne-Lise H. Rolland.Yle

Norjan Hiihtoliiton lakimies Anne-Lise H. Rolland osallistui Urheiluoikeuden yhdistyksen seminaariin Helsingissä, mutta ei suostunut vastaamaan median kysymyksiin, jotka koskivat Therese Johaugin ja Martin Johnsrud Sundbyn dopingtapauksisia.

Hän osallistui seminaarin paneeliin, jossa häneltä kysyttiin muun muassa maksoiko Norjan Hiihtoliitto Johaugin ja Sundbyn lakimiesten kulukorvauksia, ja jos maksoi, niin miksi?

- En halua vastata Hiihtoliittomme osalta kysymyksiin, jotka koskevat Therese Johaugin ja Martin Johnsrud Sundbyn tapauksia, totesi Rolland lyhyesti seminaariyleisölle.

Suomalaisten urheiluoikeuden asiantuntijoiden keskuudessa norjalaislakimiehen vaikenemista ihmeteltiin.

- Hän ei suostunut edes kertomaan asiaa, joka on ollut julkisuudessa jo moneen kertaan. Onhan ollut Norjan median kautta tiedossa, että Hiihtoliitto maksoi siellä näiden urheilijoidensa oikeudenkäyntikulut, ihmetteli urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste.

Urheiluoikeusseminaari, Helsinki
Yle

”Dopingtapaus olosuhteista riippumatta”

Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon jäätyään kiinni klostebol-nimisestä anabolisesta steroidista ja Sundby kahden kuukauden kilpailukiellon, kun hänen elimistössään oli astmalääkettä moninkertainen määrä yli sallitun rajan. Johaug selitti käryään huulirasvalla ja Sundby lääkärin kömmähdyksellä. Norjassa kumpaakaan tapausta ei ole pidetty alun alkaenkaan dopingtapauksina, vaan vahinkoina.

- Norjassa on ajateltu WADA:n koodien (sääntöjen) vastaisesti, että dopingtapaus on kyseessä vain silloin, kun urheilijan suorituskykyä on voitu jollakin aineella parantaa. Mutta järjestelmä on se, että jos on käytetty kiellettyä ainetta tai menetelmää, on kyseessä silloin dopingtapaus olosuhteista riippumatta. Tässä on ollut kyse siitä, kuinka tahallista menettely on ollut, totesi Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Heikki Halila Yle Urheilulle seminaarin tauolla.

Suomessa on viisi lakimiestä, jotka istuvat aika-ajoin Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CAS:n välimiehinä. Asianajaja Markus Manninen oli yksi kolmesta henkilöstä, joka oli käsittelemässä Therese Johaugin dopingtapausta. Hän ei kuitenkaan CAS:n sääntöjen takia voinut seminaarissa antaa kommentteja yksittäisistä tapauksista.

Norja ja Suomi eri linjoilla avoimmuudesta

Lakimies Ross Wenzel työskentelee yksityisessä asianajotoimistossa Sveitsissä. Maailman antidopingtoimisto WADA käyttää lakitoimiston palveluja säännöllisesti. Wenzel on ollut usein päättämässä, millaisiin toimenpiteisiin WADA:n täytyisi ryhtyä dopingtapauksissa, viedäänkö tapaus CAS:n käsittelyyn vai ei.

Esimerkiksi Martin Johnsrud Sundbyn astmalääkekäryn WADA vei CAS:iin ja uskoi kahta kuukautta korkeampaan rangaistukseen.

- Siinä tapauksessa vaadittiin huomattavasti kovempaa rangaistusta, se jäi lyhyemmäksi kuin odotimme, totesi Ross Wenzel käytäväkeskustelussa Yle Urheilulle.

WADA ei vienyt Therese Johaugin dopingtapausta Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin, vaan Kansainvälinen Hiihtoliitto FIS.

- Siinäkin tapauksessa WADA käytti päätöksenteossa ulkopuolista asianajajaa Wenzeliä. Hän on korkeassa asemassa päättämässä näissä asioissa, kertoi urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste.

Norjassa halutaan, että dopingtapausten käsittelyt olisivat julkisia ja avoimia, jos urheilija niin haluaa. Anne-Lise H. Rolland otti julkisen käsittelyn puheeksi seminaarin alustuksessaan. Suomessa asiantuntijat eivät lämpene asialle. Norjassa käytiin julkinen kuuleminen viime talvena Therese Johaugin dopingtapauksessa.

- Norjassahan näin tehtiin, mutta sitä pidettiin hieman julkisuustemppuna esimerkiksi Suomen näkökannalta. Luulen, että tämä ei niin vaan etene, että urheilija itse voisi sellaista vaatia, laski professori Heikki Halila.

Suosittelemme

Tuoreimmat