Suora

  • Uinnin lyhyen radan MM
  • Uinnin MM
  • Alppihiihdon MC, Val Gardena
  • Uinnin MM

Kommentti: Robert Helenius otti tietoisen riskin suuren ottelupalkkion takia – viime vuosien nukkuminen näkyi tylysti

Tappio Dillian Whytelle oli iso kolhu Robert Heleniuksen itsetunnolle ja piste haaveille MM-ottelusta, kirjoittaa Yle Urheilun Christer Sarlin.

nyrkkeily
Robert Helenius ja Dillian Whyte.
Robert Helenius ja Dillian Whyte.Lehtikuva / AFP

Nyrkkeilijä kyllä kestää kivun, muttei tyrmätyksi tulemisen häpeää.

Robert Helenius

Robert Heleniuksen kivun sietokyky oli todella koetuksella ottelussa Dillian Whytea vastaan. Entinen kaksinkertainen Euroopan mestari sinnitteli sitkeästi pystyssä täydet 12 erää välttäen tyrmätyksi tulemisen häpeän.

Helenius poistui kehästä selvän tappion kärsineenä, mutta ehkä useampia satoja tuhansia euroja rikkaampana. Se oli hinta, jonka Helenius oli valmis maksamaan tappion myötä murentuneista haaveista päästä ottelemaan MM-tittelistä.

Helenius tiesi, mitä Cardiffin kehässä oli odotettavissa, mutta otti tietoisen riskin, kuten urheilijan välillä tuleekin tehdä. Olihan toisessa vaakakupissa mahdollisuus voitolla päästä ottelemaan vieläkin isommista rahasummista ja tietysti myös siitä Heleniuksen haaveilemasta maailmanmestarin vyöstä.

Nyrkkeilyn maailma on kiehtova ja värikäs, mutta samalla kova ja armoton. Se on voittajien maailma, jossa hyväkin hävinnyt unohtuu - ellei nouse uudelleen huipulle. Tällöin saavutus arvostetaan entistäkin korkeammalle.

Ilmo Lounasheimo vuonna 1987

Robert Heleniuksen nyrkkeilyura on yksi Suomen nyrkkeilyhistorian näyttävimmistä. Helenius on kaksinkertainen Euroopan mestari. Vuonna 2011 hän oli WBO-liiton arvolistalla raskaan sarjan maailmanmestari Wladimir Klitshkon toinen haastaja ja The Ring -lehden arvolistalla raskaassa sarjassa arvostettu sijalle viisi.

Helenius oli myös legendaarisen Gunnar ”GeeBee” Bärlundin jälkeen ensimmäinen suomalainen nyrkkeilijä, joka kohtasi arvostetun The Ring -lehden raskaan sarjan listalla kymmenen parhaan joukossa olleen nyrkkeilijän.

Helenius tyrmäsi parhaimmillaan Ringin listalla raskaassa sarjassa neljäntenä olleen Lamon Brewsterin. Brewsterin lisäksi kaksi muuta entistä raskaan sarjan maailmanmestaria Samuel Peter ja Sergei Ljahovitsh konttasivat kehässä Heleniuksen tyrmäysiskujen seurauksena.

Amatöörinäkin EM-hopeaa voittaneen Heleniuksen lopullinen läpilyönti raskaan sarjan arvostetuimpien nyrkkeilijöiden joukkoon tyssäsi kuitenkin loukkaantumisiin.

Heleniuksen alamäki raskaan sarjan hierarkiassa alkoi joulukuussa 2011.

Robert Helenius
Robert HeleniusLehtikuva

Suomalainen voitti Euroopan mestaruuden lopputuloksensa osalta kohua herättäneessä EM-ottelussa britti Derek Chisoraa vastaan. Kyseisessä ottelussa Helenius loukkaantui eikä sen jälkeen enää pystynyt nousemaan sille tasolle, jolla hän nyrkkeili vuoteen 2011 saakka.

Toki Helenius voitti vielä raskaan sarjan avoimen Euroopan mestaruuden joulukuussa 2015, mutta jostain syystä sitä ei ole kovin korkealle arvostettu.

Kahden viime vuoden aikana Helenius on otellut vain heppoisia vastustajia vastaan. Sekaan mahtuu myös ammattilaisuran ensimmäinen tyrmäystappio, jonka Helenius kärsi keskenkuntoisena ranskalaiselle Johann Duhaupasille.

Nimenomaan kovien vastustajien kohtaamisen puute on monien arvostettujen nyrkkeilyasiantuntijoiden mielestä suurin syy Heleniuksen uran laskusuuntaan. Mies on päässyt liian helpolla eikä ole joutunut moneen vuoteen haastamaan itseään fyysisesti eikä myöskään nyrkkeilytaidollisesti riittävän korkealla tasolla. Cardiffissa Helenius sai tuntea tämän puutteen nahoissaan.

Helenius on nukkunut viimeiset viisi vuotta Ruususen unta ja havahtunut nyt muistelemaan, että hänellä on joskus ollut komea nyrkkeilyura.

Scott Gilfoid

Arvostettu britti asiantuntija Scott Gilfoid puki ajatuksensa sanoiksi Heleniuksen viime vuosien alamäestä:

"Helenius on nukkunut viimeiset viisi vuotta Ruususen unta ja havahtunut nyt muistelemaan, että hänellä on joskus ollut komea nyrkkeilyura. Vain Helenius itse tietää, miksi hän odotti näin kauan Chisora-ottelun jälkeen, ennen kuin uskalsi otella kunnon vastustajaa vastaan. Hänen olisi pitänyt viiden viime vuoden aikana otella tasokkaita haastajia vastaan nostaakseen rankingsijoitustaan ja sitä tietä raivata paikka MM-otteluun. Viivyttely on ollut Heleniukselta iso virhe."

Ura jatkuu tappiosta huolimatta, mutta paluutie raskaan sarjan huipulle on kivinen

Robert Helenius ilmoitti tappion jälkeen olevansa sinut Whyte-ottelun lopputuloksen kanssa ja myös sen, että tappiosta huolimatta nyrkkeilyura jatkuu. Helenius tietää nyt tarkasti paikkansa raskaan sarjan hierarkiassa.

Nykyisellä menolla ei menestystä raskaan sarjan huipulla ole luvassa. Edessä on "kyinen pelto kynnettävänä” ja käärmeen pistoja tulee varmasti, mutta niihin on olemassa lääkkeet. Eri asia on suostuuko Helenius niitä ottamaan.

Jos Helenius vielä tästä montusta huipulle palaa, toteutuu Ilmo Lounasheimon toteamuksen osa: hyväkin häviäjä unohtuu, ellei nouse uudelleen huipulle. Tällöin saavutus arvostetaan entistä korkeammalle.

Lue lisää:

Robert Helenius jyrättiin 70 000 katsojan edessä – nouseva britti voitti selvästi

Suosittelemme

Tuoreimmat