1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Verotiedot

Yllätys! Kontiselle ja Potkoselle nollatulot – Vuoden urheilija Leo-Pekka Tähden tulot putosivat roimasti

Vuoden urhelija -äänestyksen kärkikolmikosta eniten rahaa todennäköisesti vuonna 2016 sai Henri Kontinen. Hänen tulotietojansa ei ole saatavilla, sillä asuinpaikka on ulkomailla. Palkintorahat ovat kuitenkin paljon suuremmat kuin Tähden ja Potkosen tulot.

Leo-Pekka Tähti Kuva: Tomi Hänninen

Rion paralympiavoittaja ja Vuoden urheilija Leo-Pekka Tähti tienasi 9958 euroa vuonna 2016. Lisäksi hän sai Rion kisavuodelle 20 000 euron urheilija-apurahan. Vuonna 2015 Tähti tienasi 16 272 euroa, joten hänen tulonsa laskivat. Valtion urheilija-apuraha oli yhtä suuri.

Tähti kertoi jo tänä kesänä, että Rion menestys ja vuoden urhelija -titteli eivät näy rahapussissa.

– Valmennustuki on ollut hyvää ja urheilija-apuraha pyörii edelleen, mikä nyt on kaikista tärkein asia meikäläisen kohdalla. Jos urheilija-apurahaa ei olisi, niin olisin vaikeuksissa, Tähti paljasti kesäkuussa Yle Urheilulle.

Tähdelle Vuoden urheilija -äänestyksessä toiseksi taipunut Mira Potkonen **ansaitsi viime vuonna 0 euroa. **Ansiotulojen päälle Suomen ainoa Rion olympiamitalisti sai valtiolta 10 000 euron apurahan. Vuonna 2015 Potkosen ansiotulot olivat vain **443 **euroa. Lisäksi hän sai vuodelle 2015 myös 10 000 euron urheilija-apurahan.

Kuva: AOP

Potkosen valmentaja Maarit Teuronen kertoi vuosi sitten, että Teurosen työnantaja Fimlab Laboratoriot Oy on ollut tärkeä taustatuki.

– Työnantaja on ollut myös suurin sponsorimme. Olen saanut osan kisa- ja treenireissuista palkallisena lomana ja osan palkattomana. Miraa sponsoroiva työnantaja on ollut todella joustava. Yhteistyöllä on ollut Rion kannalta suuri merkitys, sillä olen pystynyt kulkeman kaikilla Miran reissuilla mukana, Teuronen kertoi Yle Urheilulle vuosi sitten.

Toiseksi Vuoden urheilija -äänestyksessä sijoittunut Henri Kontisella ei ollut Suomessa verotettavaa tuloa. Kontinen tienasi kuitenkin vuonna 2016 palkintorahoja 739 793 Yhdysvaltain dollaria eli hieman vajaat 700 000 euroa. (siirryt toiseen palveluun)

Kuva: EPA

Kontinen voitti vuonna 2016 yhdessä parinsa australialaisen John Peersin kanssa ATP:n finaaliturnauksen. Lisäksi hän juhli Wimbledonin Grand Slam -turnauksessa sekanelinpelin mestaruutta yhdessä britti Heather Watsonin kanssa.

Tänä vuonna Kontinen voitti jo esimerkiksi Australian avoimet ja on noussut nelinpelin maailmanlistan ykköseksi. Hän on ATP:n mukaan saanut palkintorahoina tänä vuonna jo 915 983 Yhdysvaltain dollaria eli noin 787 000 euroa. Pelkästään Australian avointen voitosta Kontinen sai 229 000 euroa. (siirryt toiseen palveluun)

_Päivitetty kello 8.41. _Kontinen oli vuoden urheilija -äänestyksessä toinen.

Lue lisää:

Suosio, menestys ja Vuoden urheilijan titteli eivät näy Leo-Pekka Tähden rahapussissa – "Vähän omituinen juttu"

Tähti, joka ei ole koskaan kelvannut Vuoden urheilijaksi

Suomen ainoalla olympiamitalistilla lähes nollatulot

Nollatuloilla Rioon valmistautunut Potkonen: Mies tekee kahta työtä, olemme eläneet kädestä suuhun

Suomalaiset huippu-urheilijat elävät köyhyysrajalla – laskut maksamatta, rahaa ruokaan toimeentulotuesta tai isän kukkarosta

Kateelliset taivastelevat taas huomenna jääkiekkoilijoiden jättipalkkoja – suomalaistähti Teemu Ramstedt: "Totta kai palkka on ansaittu"