Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Kuninkaallisten ja julkkisten korut

Emil Ruusuvuori oli vielä vaippaiässä, kun Jarkko Nieminen aloitti ammattilaisuransa – nyt on hänen vuoronsa aloittaa tennisammattilaisena

Yli 15-vuotisen uran pelannut Jarkko Nieminen kertoo Yle Urheilun haastattelussa, mitä tennisammattilaiseksi hyppääminen vaatii.

tennis
Jarkko Nieminen lyö tennispalloa
Jarkko Nieminen.EPA/MAJA HITIJ

Emil Ruusuvuori on murtautunut suuren yleisön tietoisuuteen saavutuksillaan tenniksen junioriturnauksissa. Syyskuussa hän oli hilkulla päästä Yhdysvaltain avointen poikien loppuotteluun. Viimeinen kausi junioreissa huipentui ITF Junior Masters -turnauksen mestaruuteen.

Kovan turnauksen voitto nosti 18-vuotiaan Ruusuvuoren juniorien maailmanlistan sijalle kuusi. Nyt edessä on ammattilaisura.

Suomen kaikkien aikojen tennispelaaja Jarkko Nieminen aloitteli omaa ammattilaisuraansa vuonna 2000, kun Ruusuvuori oli vielä vaippaiässä. Nieminen on seurannut Ruusuvuoren kehitystä läheltä.

- Tunnen Emilin hyvin. Hän on todella fiksu kaveri. Voitto varmasti motivoi tekemään entistä enemmän töitä uran eteen. Uskon hänen tiedostavan, että matka ammattilaisuuteen on vasta alussa, Nieminen kommentoi Yle Urheilulle.

Nieminen oli ammattilaiseksi lähtiessään hieman samanlaisessa tilanteessa kuin Ruusuvuori. Hän voitti vuonna 1999 Yhdysvaltain avointen poikien kaksinpelin ja sai junioriuransa loppuun ison turnausvoiton. Samana vuonna kuin Ruusuvuori syntyi. Nieminen painottaa, että hyppäys ammattilaiseksi on iso kenelle tahansa.

- Minun onnekseni se tapahtui aika nopeasti. En jäänyt rämpimään pienempiin kisoihin kovin pitkäksi aikaa, Nieminen muistelee.

- Peli miehissä on fyysisempää ja mitä korkeammalle tasolle mennään, sen kovempia urheilijat ovat henkisesti. Tappioasemasta on vaikeampi nousta ja johdettaessa otteluita on vaikeampi lopettaa. Junioreissa sellainen on vielä paljon helpompaa.

Nieminen nousi ensimmäisen ammattilaisvuotensa aikana lähelle maailmanlistan 300 parhaan joukkoa. Seuraava vuosi toi läpimurron: syksyllä Tukholman avoimissa hän ylsi finaaliin ja päätti vuoden 2001 maailmanlistan sijalla 61.

Emil Ruusuvuori
Emil Ruusuvuori päätti junioriuransa isoon voittoon ja aloittaa nyt ammattilaisena.Heidi Koivunen/STL

Oman idolin kohtaaminen tuntui absurdilta

Niemisen mukaan miesten peleissä taitotaso ei välttämättä eroa kovinkaan paljon juniorien huipuista. Tietty rutiini, fyysisyys ja henkiset ominaisuudet sen sijaan korostuvat.

- Emil on hyvin valmis paketti. En usko, että taidollisella tai henkisellä puolella tulee mitään ongelmia. Tärkeintä olisi pysyä terveenä.

Nieminen painottaa, että etenkin ammattilaisuran alkuvaiheessa kilpailukalenteri on suunniteltava huolellisesti.

- Myös muut rytmitykset, kuten kovien fysiikkatreenijaksojen ajoittaminen on tärkeää. Emilillä on hyvä tiimi ympärillä ja he varmasti pystyvät sen tekemään. Kokemus näyttää sitten, millainen rytmi kenellekin sopii.

Vuonna 2002 Nieminen vakiinnutti paikkansa ATP-turnausten pääsarjoissa. Heti alkuvuodesta uransa ensimmäisessä Grand Slam -turnauksessa hän sai vastaansa idolinsa Pete Samprasin.

- Oli siinä absurdi olo, kun kävelin hänen perässään kentälle. Kaikki tapahtui niin nopeasti. Vaikka tiesin ansainneeni paikkani siellä, se tuli nopeasti, Nieminen muistelee.

Ottelu tennislegenda Samprasia vastaan päättyi tappioon. Siitä saatu kokemus oli kuitenkin tärkeä.

- Kyllä siihen ensimmäisen vartin jälkeen tottui. Yritin vain miettiä, että siellä oli kasvoton pelaaja vastassa. Keskityin siihen, mitä teen hyvin ja mitä huonosti. Kohtasimme maaliskuussa uudelleen ja se oli jo ihan toinen juttu. Se oli paljon helpompaa, Nieminen myhäilee.

Jarkko Nieminen tervehtii yleisöä.
Jarkko Nieminen päätti uransa Helsingissä pelatussa näytösottelussa Roger Federeriä vastaan.Tomi Hänninen

"Ei kannata maalailla pilvilinnoja, kun on tuhansia muitakin yrittäjiä"

Tennisammattilaisen arki mielletään usein yksinäiseksi reissaamiseksi. Nieminen sanoo kuitenkin, ettei hänellä ollut koskaan tylsää ATP-kiertueella. Hän viihtyi kilpakumppaniensa seurassa ja välillä yksin.

- Kävimme yhdessä syömässä, vaikka verisesti kilpailimmekin. Olin tosi hyvää pataa monen pelaajan kanssa ja harjoittelin todella monien kanssa. Ei minulla rehellisesti sanottuna ollut yksinäistä oloa kertaakaan.

Mitä ammattilaisena menestyminen sitten vaatii lajissa, jossa on niin paljon harrastajia ympäri maailman? Parhaimmillaan maailmanlistan 13:ntena ollut Nieminen korostaa kehittymisen nälkää.

- Tuli hyvä tai huono jakso, niin joka päivä pitäisi yrittää olla parempi. Tenniksessä on neljä pääosa-aluetta: henkinen, fyysinen, tekninen ja taktinen. Aina pitää yrittää viedä itseään eteenpäin jokaisella niistä.

Ruusuvuori ei ole yksin projektinsa kanssa. Nieminen aloittaa ensi vuonna Suomen Davis Cup -joukkueen kapteenina ja on entistä tiiviimmin tekemisissä huippupelaajien kanssa.

- Silloin, kun Emil on kotona, koitan sparrata häntä. Vaihdamme ajatuksia ja annan hänelle vinkkejä. Autan mielelläni, kokenut Nieminen avaa.

Toivon poikien ja tyttöjen kokeilevan tennistä ja pitävän siitä.

Nieminen näkee Suomen tenniksen tulevaisuuden valoisana. Aivan lähivuosina suomalaisia ei kannata kuitenkaan odottaa ATP-kiertueen kaksinpelin kärkikahinoihin.

- Nuorissa on potentiaalia. Juniorimenestys luo tilanteeseen totta kai toivoa. Menestyminen vaatii kuitenkin paljon työtä koko tennisyhteisöltä. Valmentajien on kehitettävä itseään ja sitä kautta saadaan lisää harrastajia lajin pariin.

Nelinpelissä tilanne on toinen. Nieminen näkee Henri Kontisen saavutukset erittäin tärkeinä tenniksen tulevaisuutta ajatellen.

- Henkka on maailman paras nelinpelissä tällä hetkellä. Toivon, että tennikselle tulee laajemminkin positiivista nostetta. Lajin pariin saisi tulla vielä isompia massoja. Toivon poikien ja tyttöjen kokeilevan tennistä ja pitävän siitä.

Nieminen uskoo, että suomalaisia naisia ja miehiä nähdään vielä isoissa turnauksissa, vaikka Suomi on pieni tennismaa.

- Lähitulevaisuudessa odotan menestystä kuitenkin maltilla. Ei kannata lähteä maalailemaan mitään pilvilinnoja, kun siellä on tuhansia muitakin yrittäjiä, 36-vuotias Nieminen päättää.

Lue myös:

Kommentti: Pienestä Suomesta on ponnistanut hämmästyttävän monta huippulupausta tennikseen – pää täytyy pitää kylmänä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat