Kommentti: Pienestä Suomesta on ponnistanut hämmästyttävän monta huippulupausta tennikseen – pää täytyy pitää kylmänä

Emil Ruusuvuori on huippulupaus, mutta kilpailu ammattilaiskentillä on äärimmäisen kovaa, kirjoittaa Yle Urheilun Sakari Lund.

urheilu
Emil Ruusuvuori
Lehtikuva

Suomea pidetään pienenä tennismaana. Siihen nähden täältä on löytynyt jopa hämmästyttävän paljon huippujunioreita viimeisten kymmenen vuoden aikana, siis reilusti Jarkko Niemisen junioriaikojen jälkeen.

Harri Heliövaara voitti Australian avointen poikien nelinpelin vuonna 2007. Seuraavana vuonna Henri Kontinen pelasi Wimbledonin poikien kaksinpelin finaalissa ja voitti Ranskan avointen nelinpelin. Seuraavaksi nousi esiin Henri Laaksonen, joka eteni Ranskan avoimissa poikien välieriin ja voitti alle 16-vuotiaiden Euroopan mestaruuden. Myös Henri Kontisen veljellä Mickellä oli lupaava junioriura.

Vuonna 2015 Patrik Niklas-Salminen eteni Wimbledonin poikien sarjan välieriin. Ja nyt vahvaa tulosta on tehnyt Emil Ruusuvuori, joka pelasi US Openin välierissä ja huipensi junioriuransa upeasti ITF Junior Mastersin voittoon.

Tästä ryhmästä on saatu jalostettua maailman paras nelinpelaaja sekä melko hyvä kaksinpelaaja Sveitsille. Tulos ei ole huono, mutta se kuitenkin osoittaa, että juniorimenestys ei takaa vielä mitään.

Kontinen olisi voinut päästä kaksinpelissäkin vaikka kuinka pitkälle, mutta polvet eivät kestäneet. Nelinpeliura sujuukin sitten aivan uskomattoman hyvin. Laaksonen siirtyi edustamaan isänsä kotimaata Sveitsiä ja pelaa nyt 25-vuotiaana uransa toistaiseksi parasta tennistä. Se on vienyt hänet jo 100 parhaan joukkoon maailmanlistalla. Heliövaara pääsi parhaimmillaan 200 parhaan joukkoon ja yrittää nyt paluuta nelinpeliin keskittyen. Micke Kontinen joutui lopettamaan nuorena loukkaantumisten vuoksi. Myös Niklas-Salmisen uraa loukkaantumiset ovat kiusanneet, mutta hän on vasta 20-vuotias, joten aikaa on.

Lahjakkaita yksilöitä Suomesta on siis löytynyt. Harjoittelun suhteen polkuja on ollut erilaisia. Kontinen harjoitteli nuorena paljon ulkomailla, Ruotsissa ja Tshekissä. Laaksosella oli vahvat yhteydet Sveitsiin. Niklas-Salminen ja Ruusuvuori ovat päässeet harjoittelemaan Jarkko Niemisen Tennisakatemiassa, jonka toiminta tosin päättyy vuoden lopussa. Ruusuvuoren valmentajana jatkaa Jarkko Niemisen Akatemian päävalmentajana toiminut Federico Ricci, mikä on varmasti jatkuvuuden kannalta hyvä ratkaisu. Mutta mitä Akatemian toiminnan loppuminen tarkoittaa muuten Suomen tenniksen kannalta?

Emil Ruusuvuorenkin kohdalla kannattaa pitää pää kylmänä niin pelaajan omassa leirissä, mediassa kuin fanien keskuudessakin. Puheet "uudesta Jarkko Niemisestä" ovat täysin ennenaikaisia. Ruusuvuori on huippulupaus ja hänellä on kaikki pelilliset edellytykset hyvään ammattilaisuraan, mutta mikään ei ole tässä vaiheessa varmaa. Kilpailu on äärimmäisen kovaa ja jo nousu Futures-turnauksista haastajatasolle on kovan työn takana. Kaikki on toki mahdollista. Nyt tarvitaan kovaa, mutta järkevää työntekoa ja sopivasti onnea, jotta esimerkiksi loukkaantumiset eivät tule sotkemaan Ruusuvuoren uraa.

Lue myös:

Emil Ruusuvuori oli vielä vaippaiässä, kun Jarkko Nieminen aloitti ammattilaisuransa – nyt on hänen vuoronsa aloittaa tennisammattilaisena

Emil Ruusuvuori taisteli kuilun partaalta suuryllätykseen - "Ihan varmasti isoin voittoni"

Tennislupaus Ruusuvuori voitti maailman kovimman junioriturnauksen!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat