Uskomaton ilotulitus alkaa helmikuussa – lähes tuhat tuntia olympialaisia Ylen kanavilla

Yle välittää Pyeongchangin helmi-maaliskuussa 2018 käytävät talviolympialaiset ja paralympialaiset laajasti televisiossa, radiossa ja verkossa.

Olympiatuli saapui Pyeongchangiin keskiviikkona 1. marraskuuta 2017 korealaisen taitoluistelijan Young Youn kantamana. Kuva: AOP

Talvikauden suurin tapahtuma Pyeongchangin olympialaiset näkyvät ja kuuluvat laajati Ylen kanavilla. Olympialaiset käynnistyvät virallisesti 9. helmikuuta ja päättäjäisiä juhlitaan 25. helmikuuta. Myös 9. maaliskuuta alkavat paralympialaiset tulevat Ylen kanavilta.

Olympialaisten pääkanavana toimii Yle TV2, mutta myös TV1:llä näytetään lähetyksiä. Yle Areenasta voi puolestaan seurata parhaimmillaan viittä samanaikaista olympialähetystä. Yhteensä televisiossa ja Areenassa lähetystä tulee olympialaisista yli 650 tuntia.

Radiossa olympiakanavana toimii Yle Puhe. Lähetystä on luvassa noin 215 tuntia, ja kisalähetyksiä kuullaan aamusta aina myöhäiseen iltapäivään. Radiossa välitetään myös kaikki Leijonien kiekko-ottelut.

- Korean kisat ovat Yle Urheilulle vuoden 2018 suurin ja tärkein hanke, jossa lupaamme tarjota suomalaisille unohtumattomia elämyksiä lähetyksissämme, sanoo olympialaisten päätuottaja Robert Portman.

Myös yle.fi/urheilu ja teksti-tv seuraavat kattavasti kisojen tapahtumia. Verkossa on luettavissa laaja kisaopas, tuoreimmat uutiset, tulokset ja taustat.

Aikaero ei haittaa: Korea tunnissa -lähetys kokoaa päivän huippuhetket

Olympiatuli vaihtoi seremoniallisesti soihtua Ateenassa tiistaina 31. lokakuuta, josta se lähti kohti Koreaa ja Pyeongchangia. Kuva: AOP

Aikaeroa Etelä-Koreaan on seitsemän tuntia. Ensimmäiset kisatapahtumat alkavat jo Suomen aikaa aamuyöllä, jolloin myös Ylen suorat lähetykset käynnistyvät. Suomalaisten suorituksia, kisatapahtumia ja lajeja seurataan tiukasti pitkin päivää niin suorissa lähetyksissä kuin näppärästi paketoiduissa koostelähetyksissäkin.

Ylen kisatiimissä katsojia ja kuuntelijoita pitää ajantasalla kivenkova joukko tuttuja ammattilaisia. TV2-kanavan kisalähetyksiä juontavat Inka Henelius, Petra Manner ja Antti-Jussi Sipilä. Asiantuntijoina tv-lähetyksissä nähdään ja kuullaan muun muassa Kalle Palanderia (alppihiihto), Sami Jauhojärveä ja Jussi Piiraista (maastohiihto). Myös tutut huippunimet Laura Lepistö (taitoluistelu), Sanna-Leena Perunka (ampumahiihto) ja Virpi Sarasvuo (maastohiihto) ovat mukana Ylen olympialähetyksissä.

Radiossa olympialaisten lähetyksiä juontavat Jere Pehkonen, Mari Pekkanen, Marko Miettinen ja Jouko Vuolle. Selostajina kuullaan radiosta tuttuja selostajaääniä.

Illalla kello 18.00 Korea tunnissa -ohjelmassa käydään läpi kisapäivän huippuhetket: suomalaisten suoritukset, kommentit ja analyysit unohtamatta parhaita tarinoita, eksoottista korealaista kulttuuria tai kurkistuksia kulissien takaiseen elämään niin paikan päällä kuin Suomessa. Kristiina Kekäläisen juontama suora urheilushow tehdään studioyleisön edessä Pasilan kisastudiolla, ja paikalle kutsutaan myös kiinnostavia nimiä urheilumaailmasta.

Paralympialaiset kanavilla maaliskuussa

Maastohiihtäjä Ilkka Tuomisto on jo varmistanut paikkansa Suomen PyeongChangin paralympiajoukkueessa. Kuva: AOP

Kaksi viikkoa olympialaisten jälkeen ovat vuorossa Pyeongchangin paralympialaiset. Talviparalympialaisissa kilpaillaan kuudessa eri lajissa: alppihiihdossa, ampumahiihdossa, maastohiihdossa, kelkkajääkiekossa, lumilautailussa sekä pyörätuolicurlingissa.

Suomen joukkueeseen on toistaiseksi valittu maastohiihtäjät Ilkka Tuomisto ja Sini Pyy, alppihiihtäjä Santeri Kiiveri ja ehkä suurin mitalitoivomme, lumilautailija Matti Suur-Hamari.

Yle välittää kisoista suoria lähetyksiä ja koosteita TV2:ssa ja Yle Areenassa. Yhteensä lähetyksiä paralympialaisista tulee yli 70 tuntia. Kisat kuuluvat tietysti myös Urheiluradioissa sekä näkyvät urheilun verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Lue lisää: