Suora

  • Käsipalloliiga, miesten 4. loppuottelu Dicken - Cocks

Peetu Piiroinen hakee mallia Roger Federeristä

Lumilautailija Peetu Piiroinen tähtää Pyeongchangin olympialaisiin.

PyeongChang 2018
Peetu Piiroinen.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Lumilautailija Peetu Piiroinen pitää tennistähti Roger Federeriä idolinaan ja seuraa tarkasti tämän tekemisiä. Esikuva on Piiroiselle tuttu muutenkin kuin television tennislähetyksistä, sillä olympiamitalisti Piiroinen on nähnyt Federerin pelaavan Wimbledonissa ja Dubaissa.

- Federerin persoona on sellainen, että hänestä voi ottaa mallia. Paljon parempaa urheilijaa ei voisi löytyä, Piiroinen sanoi olympiajoukkueen tilaisuudessa Vantaalla.

Federer on 36-vuotiaana lajinsa konkareita, ja 30-vuotias Piiroinen on hänkin lumilautailijoista kokeneemmasta päästä. Suomen edustuslaskijoista Piiroista vanhempi on vain 31-vuotias Janne Korpi.

Piiroisen tavoitteet ovat yhä korkealla, ja hän voi ottaa mallia tennisidolistaan. Federer arvioitiin jo muutama vuosi sitten menneen ajan tähdeksi, mutta niin vain sveitsiläinen kampesi takaisin maailman terävimmälle huipulle. Viimeksi hän voitti turnauksen Baselissa viime viikolla.

- Itsekin pystyy vanhemmalla iällä vielä pärjäämään, kunhan jaksaa treenata ja pysyy terveenä, Piiroinen totesi.

Tenniksessä nuoren kaartin nousua terävimmälle huipulle on uumoiltu, mutta lumilautailussa nuoret ovat oikeasti ottaneet paikkansa kisojen kärkisijoilla.

- Lumilautailussa 80-85 prosenttia laskijoista on alle 25-vuotiaita. Osa jopa alle kaksikymppisiä, Piiroinen kertoi.

Kolme kisaa olympiaohjelmaan

Piiroinen voitti olympiahopeaa Vancouverin 2010 lumikourussa, mutta Pyeongchangissa helmikuussa hän toivoo kilpailevansa "paipin" lisäksi slopestylessä ja olympiadebyytin tekevissä big air -hypyissä.

- Kahdeksan vuotta sitten Vancouverissa oli laskijoita, jotka kilpailivat kaikissa olympialaisten lumilautakisoissa. Nyt porukka on erikoistunut, mutta olisi hienoa olla mukana kolmessa lajissa, Piiroinen sanoi keskiviikkona, jolloin Etelä-Korean kisojen avajaisiin oli sata päivää.

Hänen mukaansa lumilautailu on muuttunut teknisemmäksi ja loukkaantumisalttiimmaksi. Vaativat voltit ja muut temput laittavat kehon entistä rajumpaan rääkkiin. Nuorempana Piiroinen saattoi selvitä kaatumisesta lähes olankohautuksella, mutta nykyään kaatuminen voi tarkoittaa viikon toipumisaikaa.

- Hyppyreissä helposti lentää liian pitkälle, tai hyppy voi jäädä vajaaksi. Kouru on vielä riskialttiimpaa kuin hypyt, Piiroinen arvioi. Kourussa temppu on saatava laskeutumaan täsmälleen oikeaan kohtaan, ettei lauta lipeä alta.

Olympiatalvena lumilautailijoiden kisojen pääpaino on Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kilpailuissa, koska niissä hankitaan maapaikkoja olympialaisiin.

- Olympialaiset ovat jo niin lähellä, ettei tässä paljon muuta ole kuin FIS:n kisoja, joulukuussa kisakauden avaava Piiroinen kertoi.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat