Urheilijoihin pumpataan kortisonia, puudutusaineita ja rajuja lääkkeitä, mutta loukkaantumisista vain vaietaan – Kiira Korpi: "Se oli lopettamiseni suurin syy, urheilu tekee hulluksi"

Keskiviikkona nähtävässä Urheilu-Suomi-dokumentissa kuullaan urheilijoiden tarinoita loukkaantumisista.

Urheilu-Suomi: ”Urheilu teki mut hulluksi” - Kiira Korpi sai tarpeekseen täydellisyyteen pyrkimisestä
Urheilu-Suomi: ”Urheilu teki mut hulluksi” - Kiira Korpi sai tarpeekseen täydellisyyteen pyrkimisestä

Kipu kuuluu jokaisen huippu-urheilijan elämään. Mutta onko kipu harjoittelukipua, anaerobista kipua ja maitohappoja vai sellaista, joka vaatisi lepoa? Usein urheilijoilla menevät kipurefleksit sekaisin, eivätkä he osaa toimia vaivan kanssa oikein.

Pika-aituri Arto Bryggare kertoo keskiviikkona Yle Teemalla nähtävässä, ja jo Areenasta löytyvässä Urheilu-Suomi-dokumentissa, että hän oppi harjoittelemaan kipujen kanssa. Hän ei enää aistinut kipurefleksejään selkeästi ja söi paljon kipulääkkeitä.

– Siihen aikaan urheilijat söivät liikaa rajuja kipulääkkeitä, hän kertoi.

– Minullakin oli sellaisia tilanteita, että aamulla en oikein voinut kävellä. Piti mennä suihkuun ja suihkussa vähän lämmittelin akilleksia, että pystyin kävelemään. Että pystyisin ottamaan kävelyaskelia. Ja sitten piti miettiä, että kahden tunnin kuluttua pitäisi juosta 106-senttisen aidan yli kovaa.

Myös pituushyppääjä Tommi Evilä kävi taistelua omien akillesjänteidensä kanssa. Pari viimeistä kilpailuvuotta Evilän akillesjänteisiin piikitettiin kortisonia ja puudutusaineita, jotta hän pystyisi hyppäämään piikkitossuilla.

– Treenasin sitä kautta, että opettelin tunnistamaan kiputiloja. Mitkä ovat sellaisia, joista saattaa aiheutua vammaa ja sellaisia, jotka ovat kroonisia ja joista ei seuraa mitään muuta kuin kipua, hän sanoo dokumentissa.

Suomalaiseen kulttuuriin sopii ihan helkkarin hyvin, että ei kasvua ilman kipua. Sehän tuli äidinmaidossakin.

Tommi Evilä

Vuonna 2015 Evilän selästä leikattiin välilevyn pullistuma. Leikkauksen onnistumisesta ei ollut mitään takuita, eikä MM-pronssimitalisti ole vieläkään siitä täysin toipunut.

– Akillesrefleksi lähti ja vieläkin on varpaita tunnottomana. Kun ponnistavasta jalasta kuolee lihassoluja pohkeesta, niin eihän se mikään ruusuinen tilanne ole, hän toteaa.

– Tietysti suomalaiseen kulttuuriin sopii ihan helkkarin hyvin, että ei kasvua ilman kipua. Sehän tuli äidinmaidossakin. Name of the game, tällä mennään.

Kuva: Tomi Hänninen

Loukkaantuminen jättää myös henkisiä arpia

Keihäänheittäjä Heli Rantanen myöntää, että suomalaisessa urheilussa loukkaantumiset ovat yhä tabuja. Niistä ei mielellään puhuta.

– Jos heittäjän olkapää joudutaan operoimaan, niin se ei yleensä ole pieni operaatio. Se yleensä jättää jäljet henkisestikin.

Alppihiihtäjä Kalle Palander pystyi laskemaan pitkään ilman pahoja loukkaantumisia, mutta ensimmäisen loukkaantumisen jälkeen hän oli leikkauspöydällä useampaankin otteeseen. Palanderille tehtiin viisi isoa jalkaleikkausta ja yksi vähän pienempi.

– Sitten on aina se paluu ja kuntouttaminen. Taistelee koko ajan itseään vastaan, että kerkeääkö päästä kuntoon ja jaksaako edes treenata. Sitä s*****an soutamista, kun välillä päivät ovat hyviä ja välillä huonoja. Siihen minä loppujen lopuksi väsyin.

Myös taitoluistelija Kiira Korpi kyllästyi lopulta siihen, että hänen olisi pitänyt rääkätä kroppaansa yhä kovempaa ja viedä sitä epäterveelle rajalle. Hänen mukaansa tämä päti myös mielenterveyteen.

– Huippu-urheilu ei ole välttämättä mitään kovin terveellistä. Se oli ehkä minun lopettamisen suurin syy – että se tekee minut hulluksi!

Urheilu-Suomi alkaa Yle Teemalla keskiviikkona 15.11. klo 21. 10-osaisen dokumenttisarjan uusi jakso aina keskiviikkoisin Yle Areenaan. Sarjan jaksot esitetään myös Yle TV2:lla aina torstaisin klo 19, Yle Teemalla lauantaisin klo 16.20 ja Yle TV2:lla sunnuntaisin klo 20.

Urheilu-Suomen keskusteluohjelma Yle Puheella torstaisin klo 15. Urheilijoiden henkilökuvia lauantaisin klo 12:n jälkeen Radio Suomessa.

Lue myös