Parjattu “miltä nyt tuntuu?” on urheilun kiinnostavin kysymys – Uusi dokumenttisarja piirtää kokovartalokuvan urheiluhullusta Suomen kansasta

Urheilu-Suomi: Suurimmat tähdet, huimimmat hetket, karuimmat tappiot, tarina Suomesta – katso Urheilu-Suomen ennakkovideo!
Urheilu-Suomi: Suurimmat tähdet, huimimmat hetket, karuimmat tappiot, tarina Suomesta – katso Urheilu-Suomen ennakkovideo!

Urheilu-Suomi on palkittujen Rock-Suomi ja Iskelmä-Suomi tekijöiden 10-osainen dokumenttisarja. Urheilu-Suomi on suuri tarina suomalaisesta huippu-urheilusta. Sarjan pääosassa ovat suomalaisen urheilun tähdet, legendaariset voitot, karvaimmat tappiot ja tapahtumien taustat.

Idea Urheilu-Suomi -dokumenttisarjasta heräsi jo Rock-Suomen teon aikoihin seitsemän vuotta sitten.

- Urheilun kautta piirtyy laajempi kuva Suomesta. Urheilun kautta tulee vahva "tällaisiahan me ollaan" -fiilis, toimittaja Pekka Laine kertoo.

- Urheilu vaikuttaa suomalaisten elämäntapaan todella paljon ja herättää vahvoja puolesta ja vastaan fiiliksiä.

Laineen mielestä urheilussa kiinnostavaa ovat tunteet ja jännitteet, joita urheiluihmiset eivät välttämättä itse tiedosta.

– Jos joku asia vaatii kaiken, se ei voi olla vaaratonta. Urheilusta näkyy ihmisille vain jäävuoren huippu. Meitä kiinnosti elämäntavan totaalisuus, intohimo ja se, että urheilussa kaikki viedään aina vähän liian pitkälle, Laine toteaa.

– Totuus urheilusta löytyy kokonaisuudesta, ei mistään yksittäisestä mitalista tai saavutuksesta. Parjattu “Miltä nyt tuntuu?” on itse asiassa urheilun tärkein kysymys.

Tiesi heti kädenpuristuksesta, että he ovat kovia. Urheilullisuuden näki koko olemuksesta.

Pekka Laine

Ohjelmassa haastatellut urheilijat tekivät Laineeseen vaikutuksen. Sarjassa ovat mukana muun muassa Jari Litmanen, Valtteri Bottas, Patrik Laine, Jani Sievinen, Lasse Viren, Jarkko Nieminen, Matti Nykänen, Kiira Korpi, Tommi Mäkinen, Petra Olli.

– Oli hienoa kohdata ihmiset, jotka ovat olleet minulle etäisiä hahmoja. Jännitin lapsuuden jääkiekkoidolieni Juha Rantasilan ja Hexi Riihirannan tapaamisia, Laine naurahtaa.

– Mira Potkosesta ja Jani Tanskasesta tiesi heti kädenpuristuksesta, että he ovat kovia. Urheilullisuuden näki koko olemuksesta.

Urheilu-Suomen teko on kestänyt puolitoista vuotta. Materiaalia on ollut todella paljon, haastatteluitakin yli 130.

– Tekemisessä on oma haasteensa, kun tulee urheilun ulkopuolelta. Aiheen rajaaminen oli hankalaa ja osa tähdistä ei päässyt mukaan kiireisten aikataulujen ja kansainvälisten uriensa takia, Laine kertaa.

Dokumenttisarjan ensimmäinen osa kulkee teemalla "verta ja hikeä". Jatkossa nähdään muun muassa, millainen on lätkähullujen maa ja miltä näyttää keihäskansa. Luvassa ovat myös dramaattisimmat tappiot.

– Samalla kun kerromme suomalaisen urheilun tarinan, kerromme suomalaisesta intohimosta ja tunteesta. Me nimittäin olemme vahvasti fiiliskansaa, Laine päättää.

Urheilu-Suomi -sarjan ensimmäinen jakso nähdään keskiviikkona 15. marraskuuta Yle Teemalla klo 21.00 alkaen.