Hyppää sisältöön

Maalivahdin henkinen kasvutarina – "NHL on edelleen tavoitteeni"

Maalivahti Frans Tuohimaan henkinen kasvu on mahdollistanut hyvät otteet kaukalossa.

Yle Urheilu haastatteli Frans Tuohimaata metsän siimeksessä. Kuva: Kimmo Porttila / Yle

Lappeenrantalainen SaiPa käänsi katastrofialkunsa jääkiekon SM-liigassa seitsemän ottelun voittoputkeksi. Yksi käännöksen takuumiehistä oli loukkaantuneen Jussi Markkasen tilalle noussut maalivahti Frans Tuohimaa, joka kokee kehittyneensä etenkin henkisellä puolella.

– Jos urakäyrää katsoo, niin on tämä varmaan ollut poikkeuksellisen hyvä alkukausi. En ole tästä kuitenkaan yllättynyt, sillä viime vuonna, kun sain pelata, niin pelasin mielestäni hyvin. Olen lähtenyt hyvällä itseluottamuksella tähän kauteen. Olen nauttinut joka hetkestä, kun on mennyt hyvin, Tuohimaa kertoi Yle Urheilulle metsässä tehdyssä haastattelussa.    

Se, että 26-vuotiaasta maalivahdista on kasvanut henkisesti aikuinen, näkyy myös kaukalossa.

Frans Tuohimaa. Kuva: Tomi Hänninen

– Sanoin jo haastattelussa ennen kauden alkua, että olen kasvanut aikuiseksi mentaalipuolen asioiden kanssa. Ajattelen asioista vähän eri tavalla kuin ennen. Nuorempana olin varmaan sellainen mulle kaikki heti nyt -persoona. Ennen kuin meni yksi peli huonosti, niin siinä meni 2-3 peliä ennen kuin sai seuraavan hyvän pelin. Tasaisuus kärsi siitä paljon, että parhaana päivänä oli todella hyvä ja sitä odotti, että aina pitäisi pystyä olemaan törkeän hyvä. Nyt on löytynyt sellainen tasapaino, kun on kehittynyt ihmisenä, Tuohimaa selvitti. 

"Kun pitää jokapäiväisen työn priimana, niin ajan kanssa tulee hyviä asioita"

– Nyt sitä enemmän elää hetkessä. Nyt se ei enää vaikuta, jos edellinen peli meni huonosti. Sama asia on myös siinä, jos edellinen peli meni hyvin, niin ei siitä enää ole mitään hyötyä seuraavassa pelissä. Omaan tekemiseen on saatu tasaisuutta ja varmuutta.

Tuohimaan mukaan henkinen kasvu ei tapahdu kaukalossa.

– Aikuiseksi kasvetaan kaukalon ulkopuolella. Peli on sama, pelataan sitä sitten C-junnuissa tai ammatikseen. Taso on tietysti erilainen. Se miten asioita käsittelee oman pään sisällä, tulee kaukalon ulkopuolelta. Eihän pettymyksiäkään käsitellä kaukalossa. Pettymykset pitää käsitellä kaukalon ulkopuolella, jotta on valmis taas seuraavassa pelissä, Tuohimaa tiesi. 

– Nykyään ymmärtää, että jos pelit menevät hyvin tai huonosti, niin välipäivän treenit ja muut pitää hoitaa sataprosenttisesti. Kun pitää jokapäiväisen työn priimana, niin ajan kanssa tulee hyviä asioita.

Elämänkokemusta ulkomailta

Pohjois-Amerikan farmisarjoissa ja Ruotsin Allsvenskanissa uransa aikana pelanneen Tuohimaan mukaan ulkomaan kokemukset ovat auttaneet häntä kasvamaan henkisesti.

Kuva: AOP

– Olen ollut ulkomailla ja pelannut kahdessa eri maassa. Sitä kautta on tullut elämänkokemusta. Sieltä on tullut ihan erilaisena ihmisenä takaisin Suomeen. Sitä on nähnyt muita kulttuureja ja paljon erilaisia pelaajia. Varmaan tuollainen kehittää enemmän alitajuntalisesti. Jälkikäteen sitä ymmärtää, että sieltä sitä ihmisenä kehittymistä on tullut.

26-vuotias Tuohimaa haluaa edelleen pelata NHL:ssä. Vaikka lajista on tullut yhä nuorempien miesten peli, maalivahdit ovat poikkeus.

– NHL on edelleen tavoitteeni. Niin kauan kuin pelaan, haluan tavoitella parastani. Haluan pitää päämäärän mahdollisimman korkealla. Nykyään ymmärtää, että unelmat toteutuvat, jos on tullakseen. Fyysisesti olen ollut jo monta vuotta valmis.

– NHL:ssä ykkösveskariksi kasvetaan. Ei voi olettaa, että nuori veskari saa ensimmäisellä kaudella kaiken kiinni. Kasvussa voi mennä 2-3 vuotta. Jos kolmosketjun hyökkääjä pelaa huonon pelin, ei se välttämättä näy tuloksessa, mutta jos nuori maalivahti pelaa huonosti, niin se näkyy heti tulostaululla, Tuohimaa valaisi.

– NHL:ään kasvatetaan paljon maalivahteja farmisarjojen kautta. Farmisarjoissa ei ehkä ole niin väliä, jos tulee huonoja pelejä. Varmuus tulee kokemuksen kautta.

Koira ja metsä

Lappeenrannassa Tuohimaa asuu keskustan ulkopuolella.

– Tämä on hyvä paikka olla. Helsinkiläisenä olen tottunut vähän erilaiseen miljööseen. Asun Taipalsaaren puolella, mikä on ehkä enemmän mökkialuetta. Sitä osaa arvostaa, että täältä löytyy erilaisia paikkoja. Olen viihtynyt täällä todella hyvin. Tykkään siitä todella paljon, että näen aamupalapöydästä järven.

Tuohimaa ulkoilee paljon koiransa kanssa.

– En miellä itseäni kuitenkaan erityisen luonnonläheiseksi ihmiseksi. Koiran kanssa tulee kyllä käytyä ulkona todella paljon. Tykkään todella paljon, kun Taipalsaaressa koiran kanssa saa kävellä todella rauhassa metsässä. Helsingissä, kun lähtee koiran kanssa ulos, niin siinä on paljon kaikenlaista. Täällä uskaltaa pitää koiraa vapaana ja heitellä keppiä ihan rauhassa.

.
.