Suora

  • Jääkiekkokierros
  • Challenge Cup: Savo Volley - Kamnik
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Jere Karalahti, ole hiljaa ja kuuntele tätä NHL:n huippupelaajaa

Jääkiekon onneksi yhä useampi nykypelaaja on valmis keskustelemaan päävammoista ja niiden aiheuttamista vaaroista. Valitettavasti mukaan mahtuu edelleen paitsi typeriä, myös vaarallisia kannanottoja, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

urheilu
Marc-Edouard Vlasic.
Marc-Edouard Vlasic.AOP

Jääkiekko ei pääse yhtä mörköä karkuun. NHL-kautta ei ole pelattu edes kahta kuukautta, kun päähän kohdistuneet taklaukset ovat jälleen otsikoissa. Sama ralli on jatkunut Pohjois-Amerikassa vuosia. Laji joutuu vastaamaan toistuvasti kysymyksiin pelaajien turvallisuudesta.

NHL:n suhtautuminen asiaan on ollut yhtä huonoa vitsiä vuosikymmenet. Mikään ei ole muuttunut.

Lajille lohtua tuo kuitenkin se tosiasia, että yhä useampi pelaaja on valmis puhumaan päähän kohdistuneista taklauksista, niistä syntyneistä vammoista tai vaikkapa NHL:n aivotärähdystesteistä.

San Jose Sharksin Marc-Edouard Vlasic sai marraskuun alussa aivotärähdyksen ja puhui suunsa puhtaaksi paikallisen The Mercury Newsin haastattelussa tiistaina. Vlasic antoi täyden laidallisen etenkin NHL:n aivotärähdysprotokollalle.

Kun NHL-pelaaja saa aivotärähdyksen, häntä testataan Vlasicin mukaan kirjallisella testillä. Testi on sama, jonka pelaajat ovat tehneet terveinä ennen kauden alkua. Tuloksia vertaamalla arvioidaan, onko pelaajan toimintakyvyssä tapahtunut muutoksia.

Vlasic ei antanut testille mitään arvoa.

– Epäonnistuakseni tuossa testissä, minun pitäisi olla koomassa, Vlasic latasi.

– Voisin helposti tehdä tuon testin, vaikka olisin saanut aivotärähdyksen, maailman parhaiden puolustajien joukkoon lukeutuva Vlasic jatkoi.

Vlasic, joka testien perusteella voisi todennäköisesti palata kaukaloon jo keskiviikkona, korostaa pelaajan omaa arviointikykyä.

– Kyse on siitä, haluatko olla rehellinen itsellesi. Kaikki haluavat pelata, mutta jos saat uuden iskun, voi olla, ettet pelaa enää koskaan. Kyse ei ole murtuneesta luusta, joka paranee tietyssä ajassa. Tämä voi kestää kaksi päivää tai kaksi vuotta. Osa jätkistä ei pelaa tällaisen vuoksi enää ollenkaan.

Kun Vlasicilta kysyttiin NHL:n aivotärähdysprotokollasta, vastaus oli lähinnä humoristinen.

– Se on erinomainen. Sellaisen NHL halusi, joten sen täytyy olla erinomainen.

Voisin ojentaa jo nyt Vlasicille jonkinlaisen palkinnon kaudesta 2017-18. Tällaiset avaukset ovat jääkiekolle kultaakin arvokkaampia. Jääkiekon machokulttuuria - sikäli, kun siihen liittyy turvallisuusriskejä - on alettava rikkoa sisältä päin.

NHL:lle pelaajat ovat edelleen pelkästään ravihevosia, joiden on oltava juoksukunnossa jokaisena iltana. Organisaatio ei välitä pelaajien turvallisuudesta tuon taivaallista. Rikkoutunut hevonen korjataan pikaisesti uudella, koska show’n on jatkuttava ja kassakoneen laulettava. Mitäänsanomattomat testit ovat tästä ajattelumallista oiva osoitus.

Siksi yhä useamman pelaajan on aukaistava Vlasicin tavoin suunsa. Vain siten paine NHL:ää kohtaan kasvaa ja pakottaa liigan kehittämään testejä ja turvallisuutta uudelle tasolle. Ja mitä useammin asialla on ison profiilin pelaaja, kuten nyt, sitä parempi.

Tällaiseen asennemaailmaan ei silti voi suhtautua itsestäänselvyytenä. Siitä saatiin esimerkki tällä viikolla, kun aiemmin syksyllä kirjan julkaissut Jere Karalahti kommentoi aihetta Tampereella. Kirjaansa markkinoinut Karalahti kutsui Aamulehden haastattelussa aivotärähdyksiä ”päänsäryiksi”.

Karalahti lisäsi, että: ”Vähän enemmän kiviä taskuun, jengi.”

Karalahden kommentit eivät ole vain idioottimaisia, vaan myös äärimmäisen vaarallisia. Juuri tästä hyssyttelyn kulttuurista jääkiekon pitää päästä eroon. Yhdenkään jääkiekkoilijan - varsinkaan lasten tai nuorten - ei pitäisi koskaan vaieta päävammoista turhamaisen machokulttuurin vuoksi.

Karalahden kommentit ovat yhtä etovia kuin hänen kirjansa, jossa tarkoituksena on leuhkia toinen toistaan typerimmillä tempuilla. Samassa haastattelussa Karalahti nimittäin totesi, että hän pystyisi tälläkin hetkellä valmentamaan mitä tahansa SM-liigajoukkuetta. Suomalainen jääkiekko ei ainakaan tarvitse yhtäkään Karalahden arvomaailmalla varustettua ihmistä leiriinsä.

Muutos lähtee huipulta

Onkin surullista, että Karalahden rötösretostelukirjaa on luettu lokakuussa enemmän kuin mitään muuta kirjaa Suomessa. On masentavaa, että Karalahden idioottimaiset seikkailut kiinnostavat ja herättävät monin paikoin laajempaa yhteiskunnallista keskustelua kuin esimerkiksi Tommi Kovasen Kuolemanlaakso-teos.

Itse asiassa Jenny Rostainin Kovasesta kirjoittama kirja pitäisi iskeä jokaisen jääkiekossa mukana olevan käteen.

Jääkiekko tarvitsee Kovasen ja Vlasicin kaltaisia ulostuloja enemmän kuin koskaan ennen. Jääkiekko – NHL etunenässä – ei vieläkään suhtaudu päävammoihin ja niiden seurauksiin vakavasti. NHL kiistää edelleen esimerkiksi CTE:n (kroonisen traumaattisen enkefalopatian) ja toistuvien päähän tulleiden iskujen yhteyden, vaikka aiheesta on tarjolla paljon tutkimustuloksia.

Turvallisuusongelmaa, jonka kanssa jääkiekko painii, ei ole helppo ratkaista, mutta rakenteita täytyy ravistella yhä lujemmin. Niin on pakko tehdä, jotta laji alkaa paneutua pelaajien turvallisuuteen oikeanlaisella pieteetillä. Jokainen Tommi Kovanen helvetillisine oireineen on lajille liikaa. Jokainen.

Siksi lajiväen on pian iskettävä lääketieteen huippuosaajien kanssa päät yhteen pohtiakseen, miten jääkiekko voisi kehittyä turvallisempaan suuntaan ilman, että se menettää fyysistä identiteettiään. Vastuu on ennen kaikkea liigoilla, seurojen omistajilla ja tahoilla, jotka sirkusta pyörittävät.

Jos asennemaailma ei muutu pyramidin huipulla, jään tasolla tulee jatkossakin rumaa jälkeä.

Varmaa on kuitenkin vain se, että näin ei voida loputtomiin jatkaa.

Lue myös:

Kaukalossa saatu aivovamma ajoi entisen liigapakin yrittämään itsemurhaa - ystävä pelasti kuolemalta

Suosittelemme

Tuoreimmat