Suora

  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Sprintterilahjakkuus Levo matkalla Koskelan ja Poutalan manttelinperijäksi

Hollannissa Heerenveenin Thialf-areenan jäällä on riittänyt vilinää. Jääovaalia on kiertänyt liki 300 pikaluistelijaa virittäen itseään huippuvauhtiin viikonloppuna luisteltavaan maailmancupin avauskisaan.

pikaluistelu
Harri Levo
Kuvaus ja editointi Jorma Vihtonen.

*HEERENVEEN. *Jäällä on viilettänyt maailman huippujen joukossa myös Suomen A-maajoukkueen tuorein kasvo Harri Levo. Oululaislähtöisellä Levolla on kaikki eväät nousta yli kymmenen vuotta Suomea pikaluistelun maailman kartalla pitäneiden Pekka Koskelan ja Mika Poutalan manttelinperijäksi.

– Harri on puhdas 500 metrin luistelija, jonka räjähtävyys on maailman luokkaa. Kestävyyden kanssa pitää vielä tehdä töitä. Jos suunta jatkuu yhtä hyvänä kuin tähän asti, on ennuste neljän vuoden syklillä hänen kohdallaan erinomainen, analysoi Levon tulevaisuuden kuvaa Luisteluliiton urheilutoimenjohtaja Janne Hänninen.

Levon potentiaalista kertoo se, että hän luisteli viime keväänä kolmantena suomalaisena 500 metrillä alle 35 sekunnin haamurajan. Levon lisäksi tähän ovat yltäneet vain Mika Poutala ja Pekka Koskela. Syksyn kilpailuissa Levo on pistänyt Pekka Koskelan lujille ja kauden kärkiaika Euroopan jäillä luisteluna 35,25 on vain kolme sadasosaa hitaampi kuin Koskelan kauden paras toistaiseksi luistelema aika 35,22.

– Tulosten taustalla on viimeisen neljän vuoden ajalta kaksi valmentajaa, Jason Andberg ja Vancouverin talvikisoissa Suomea edustanut Markus Puolakka, jonka valmennuksessa tällä hetkellä olen. Jason opetti minut harjoittelemaan kovaa ja Markus on sitten hionut taitopuolta niin, että luistimet ovat alkaneet kulkea kovaa. Viime kevät oli alkusoittoa, nyt on jo päästy vähän nauttimaan työn hedelmistä, Levo avasi taustojaan Yle Urheilulle Heerenveenissä.

Poutalalta henkistä tukea

Kun maajoukkuekonkareilla Koskelalla ja Poutalalla on maailmancupstartteja takana kummallakin jo reilusti päälle 200, on Levolla perjantaina edessään vasta uran kuudes maailmancupstartti. Syksyn neljä maailmancupin osakilpailua ovat myös olympiakarsinnat.

– Tavoitteeni oli ensin nousta A-maajoukkueeseen. Nyt kun se on toteutunut, pyrin kipuamaan maailmancupissa B-ryhmästä A-ryhmään. Ehkä sitä kautta myös portti olympialaisiin avautuu, Levo summasi syksyn kilpailuruletin tavoitteensa.

Heerenveenissä Levon kämppäkaverina on Suomen tämän hetken ykkösluistelija Mika Poutala. Levo kiittelee Poutalaa henkisestä tuesta, sillä ei ole helppo paikka näin vähäisellä kokemuksella lähteä taistelemaan noususta A-ryhmään ja sitä kautta olympiapaikoista. Kilpailijoita on noin 40 ja A-ryhmään pääsy vaatii sijoittumista kolmen parhaan joukkoon.

– Juttelemme Mikan kanssa hyvin vähän luistelusta. Kaikesta muusta sitäkin enemmän. Se on minulle parasta terapiaa, jolla saan ajatukset pois kilpailuja edeltävästä jännityksestä.

"Suunta on oikea"

Viimeistä kauttaan kilpaileva ja 14 maailmancupin osakilpailua voittanut Koskela on tyytyväisenä seurannut uuden suomalaisen pikaluistelupolven nousua kohti kansainvälistä huippua. Levon lisäksi tulossa on muitakin lupaavia sprinttereitä, jotka eivät vielä päässeet näyttämään kynsiään Heerenveenissä, koska Suomella ei ollut kisoihin enempää kiintiöpaikkoja.

– Tosi hieno juttu Suomen pikaluistelulle. Ei muuta kuin pojille vaan vauhtia lisää. Suunta on oikea. Olen omalta osaltani pyrkinyt auttamaan kavereita ja antamaan valtikkaa eteenpäin. Ei voi kuin olla iloinen siitä, että pojilla ovat profiilit oikean suuntaiset, Koskela sanoi Levon kanssa vedetyn harjoitusrupeaman jälkeen.

*Pikaluistelun maailmancupia voi seurata perjantaista alkaen Yle Areenassa ja lauantaina sekä sunnuntaina myös TV2:ssa. *

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat