Taistelu pikaluistelun olympiapaikoista alkaa – Yle näyttää kaikki osakilpailut

Armoton kilpailu pikaluistelun maapaikoista Pyeongchangin talvikisoihin alkaa perjantaina Hollannin Heerenveenissä.

urheilu
Urheilujuttuja: Mika Poutala ja Pekka Koskela aloittavat taistelun olympiapaikoista
Urheilujuttuja: Mika Poutala ja Pekka Koskela aloittavat taistelun olympiapaikoista

Suomalaistoiveet olympiapaikoista nojaavat ensisijaisesti konkarikaksikkoon Mika Poutala – Pekka Koskela, mutta ei pidä unohtaa nuorisokaartia.

Sprintteri Harri Levo jo Sotsissa olympiakasteensa saanut kaksinkertainen junioreiden MM-hopeamitalisti Tommi Pulli ja toisen polven olympialuistelijaksi mielivä Elina Risku voivat vallan hyvin onnistuessaan myös saalistaa Suomelle maapaikkoja olympiajäälle.

Pikaluistelussa kaikki maat lähtevät tavoittelemaan olympiapaikkoja samalta viivalta, sillä ennakkoon ei ole jaettu yhtään maakiintiöpaikkaa.

Talvikisoissa pikaluistelussa on sekä naisilla että miehillä seitsemän lajia. Luistelijoiden maksimimäärä on 180. (miehiä 100 naisia 80) Maapaikkoja on sprintti- ja keskimatkoille jaossa maksimissaan kolme per maa ja pitkillä matkoilla kaksi paikkaa per maa. Suomalaisittain tietysti kiinnostavin karsinta kohdistuu 500:n ja 1000metrin maapaikkoihin. Näille matkoille pääsee 36 luistelijaa.

Maapaikat jaetaan syksyn neljän maailmancup-osakilpailun menestyksen mukaan. Kaksikymmentä (20) maapaikkaa menee maailmancupissa kerättyjen pisteiden perusteella ja loput kuusitoista (16) maapaikkaa maailmancupin osakilpailuissa luisteltujen aikojen perusteella.

Eniten maailmancup-pisteitä on jaossa A-ryhmän eli niin sanotun kuuman ryhmän luistelijoille. A-ryhmään pääsee vain 20 luistelijaa. A-ryhmän voittaja saa sata (100) pistettä. Kun taas B-ryhmän voittajan pistepussi karttuu vain 25:llä pisteellä, siksi pisteiden valossa on ensi sijaisen tärkeää päästä luistelemaan A-ryhmään. A-ryhmän luistelijoilla on usein myös paremmat olosuhteet, sillä B-ryhmä luistellaan usein aikaisin aamulla eikä yleisöä oli tuolloin tunnelmaa nostamassa eikä jää välttämättä ole yhtä nopea kuin iltakisoissa. Luistelijoiden määrä on myös suurempi kuin A-ryhmässä jopa yli kaksinkertainen.

Tällä hetkellä suomalaisista vain Mika Poutala luistelee sekä 500 että 1000m A-ryhmässä. B-ryhmän kolme parasta luistelijaa nousee aina seuraavassa kilpailussa A-ryhmään. Suomalaisista Heerenveenissä B-ryhmässä luistelevat Pekka Koskela ja Harri Levo 500m , Tommi Pulli 1000 ja 1500m sekä Elina Risku 500 ja 1000m.

Kahdessa ensimmäisessä maailmancupin osakilpailussa Hollannin Heerenveenissä ja Norjan Stavangerissa tuskin pystytään luistelemaan sellaisia aikoja, joilla maapaikka talvikisoihin irtoaa, sillä näiden hallien jäät eivät ole niin nopeita kuin Kanadan Calgaryssa ja Usan Salt Lake Cityn hallien jäät, joilla kaikki nykyisin voimassa olevat maailmanennätykset on luisteltu.

Suomalaisittain tietysti pyritään saalistamaan Euroopan osakilpailuista niin paljon pisteitä kuin mahdollista, mutta pääpaino on kuitenkin Luisteluliiton Urheilutoimenjohtaja Janne Hännisen mukaan Pohjois-Amerikan osakilpailuissa, joissa huippunopeilla jäillä tullaan takuuvarmasti luistelemaan maapaikkoihin oikeuttavat ajat.

Yle näyttää kaikki pikaluistelun kauden maailmancupin osakilpailut ja myös arvokisat.

Pikaluistelun maailmancup, Heerenveen

10.11. klo 17.10 Yle Areena (naisten 500 m selostettuna klo 17.10 ja miesten 500 m klo 19.25)
11.11. klo 14.55 Yle Areena ja TV2
klo 16.35 TV2
*12.11. *klo 14.55 Yle Areena
klo 16.20 TV2

Lue myös:

Koskela ja Poutala avaavat olympiakauden – "Kilpailu olympiamitaleista tulee olemaan äärimmäisen kireä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat