Suora

  • PUBG Europe League karsintojen finaalit

Jari Litmanen: Saako Islanti seuraa?

YLE Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen pohtii, saako Islanti MM-lopputurnaukseen seurakseen muita Pohjoismaita. Ruotsilla ja Tanskalla on vielä mahdollisuus Venäjälle selviytyä.

urheilu
Jari Litmanen
Tomi Hänninen

Kaikkien mittareiden mukaan pitäisi olla selvää, ettei ainakaan Ruotsi ole mukana ensi kesän MM-kisoissa. Mutta asia ei ole niin yksinkertainen, kun kyseessä on nimenomaan Ruotsi. Maa on näyttänyt niin monta kertaa jalkapallossa, ettei heitä kannata koskaan laskea ulos. Tuntuu vielä siltä, että mitä isompi haaste, sitä paremmin Sinikeltaiset pelaavat. Edes vahva Italia ei joukkuetta pelota.

Viimeisten vuosien aikana yksi nimi on noussut näissä suuren panoksien peleissä esiin: Zlatan. Nyt hän ei ole enää mukana. Ruotsille povattiin suuria vaikeuksia ”zlatanittomaan” kauteen jo karsinnoissa, mutta toisin kävi: Ruotsi meni lohkokakkosena jatkokarsintoihin. Yksittäisissä otteluissa ja tilanteissa Zlatanin poissaolo näkyi, mutta isommassa kuvassa yllättävän vähän. Ruotsi pelasi yhä vain paremmin joukkueena ja venyi tarvittavalle tasolle.

Viimeiseen asti viety joukkuepelaaminen on Ruotsin ase nytkin. He pystyvät pelaamaan tasaisesti mitä joukkuetta vastaan tahansa ja tavallisesti pitämään maalimäärät alhaisina. Kärsivällisyys on myös aina ollut ruotsalaisille tyypillistä – ratkaisua ei lähdetä hakemaan hätiköidysti.

Kaikesta tästä huolimatta Italia on selkeä suosikki menemään kisoihin. Ruotsin on pakko ottaa ainakin pieniä riskejä kotonaan. Italia ei tule vieraskentällä sitä tekemään, sillä he pelaavat ratkaisua kotikentälleen. Italia olisi tyytyväinen vaikka maalittomaan tasapeliin. Ja aika usein, kun tuo tulos on Italialle riittänyt, he ovat sen myös napanneet.

Paljon on siis pelissä jo perjantaina Solnassa. Ruotsi on voitolla vielä unelmassaan kiinni. Tasapeli veisi etulyönnin todella vahvasti Italialle.

Tanska kovassa nousussa

Lauantaina Tanska kohtaa Irlannin kotonaan. Tanska on ollut viime aikoina vahva kotona, Irlanti puolestaan hyvä vierailija. Lähtökohdat ovat kohtuullisen selvät: Tanska haluaa hyödyntää pienellä riskilläkin kotikenttänsä, kun Irlanti lähtee tutusti omilla vahvuuksillaan, vahvalla joukkuepelaamisella, hakemaan ensisijaisesti tasapeliä.

Irlannin koneisto on hiottu. Joukkueen suoritustaso heittelee hyvin vähän, asenne on kunnossa ja puolustus toimii. Tässä mielessä Irlanti on hienoinen suosikki, sillä Tanskan uusi superjoukkue on vasta rakentumassa. Tanska on tuottanut useita lahjakkuuksia Euroopan eri seuroihin ja sama kehitys tuntuu jatkuvan. Omalla tavallaan Tanskasta on tulossa ”uusi Belgia”, jonka lahjakkaan materiaalin todellinen suorituskyky mitataan vasta tulevaisuudessa.

Onko Christian Eriksenin ja kumppaneiden paketti vielä valmis MM-kisoihin? Periaatteessa kyllä, mutta se vaatii onnistumisen lauantaina. Irlannin kokemus ja pelillinen tasaisuus nostaa joukkueen ilman muuta suosikiksi, jos joukkue pystyy pitämään Tanskan voitotta tai jopa maalin voitossa.

Jari Litmanen

Suosittelemme

Tuoreimmat