Paul Kariyalla uusi ammatti Teemu Selänteen palveluksessa: "Teemu palkkasi minut henkilökohtaiseksi agentikseen"

Paul Kariya ja Teemu Selänne muodostivat huipputehokkaan tutkaparin.

Paul Kariya ja Teemu Selänne vuonna 2003. Kuva: EPA

TORONTO. Jääkiekon arvostettuun kunniagalleriaan, Hockey Hall of Fameen aateloitava Teemu Selänne sai nauttia urallaan loistavien ketjukavereiden läsnäolosta ja osaamisesta. Selänteen aktiiviuran ketjukavereista yksi on ylitse muiden: Paul Kariya.

Selänteen ja Kariyan harmoninen yhteispeli, taitotaso ja kemia oli aikanaan Anaheimin vuosina häikäisevällä tasolla. Kaksikko muodosti monella kaudella NHL:n vaarallisimman tutkaparin. Tilastot kertovat olennaisen: Selänne-Kariya - duo tehtaili Anaheimissa huimat 783 tehopistettä.

Paul Kariya muistelee aikaansa Selänteen kanssa samassa hyökkäysketjussa suurella lämmöllä.

- On niin paljon upeita muistoja hänen kanssaan pelaamisesta, että on vaikea nimetä yhtä hienointa muistoa. Jokainen pelattu ottelu yhdessä oli upea kokemus, Paul Kariya toteaa Yle Urheilulle Torontossa.

- Muistelimme juuri lentokoneessa matkalla Torontoon sitä, kun jokaisen harjoituksen jälkeen meillä oli aina kova maalintekokilpailu: kumpi tekee enemmän maaleja rangaistuslaukauksista. Se on yksi hienoimmista muistoista hänen kanssaan pelaamisesta. Siinä oli kovaa keskinäistä kilpailua ja paljon naurua, Kariya muistelee.

Teemu Selänteen jättämä perintö NHL-jääkiekolle on Kariyan helppo pukea sanoiksi.

- Hän on yksi jääkiekon kaikkien aikojen parhaista pelaajista. Piste. Teemu on yksi kaikkien aikojen parhaista jääkiekkolähettiläistä maailmassa, toki Suomessakin mutta maailmanlaajuisestikin, hän hehkuttaa.

- Teemu oli yksi tärkeimmistä hahmoista, kun jääkiekko alkoi kasvaa isoksi lajiksi Etelä-Kaliforniassa. Teemua on rakastettu ja kunnioitettu henkilö Kaliforniassa ja hän ansaitsee kaiken kunnioituksen. Upea pelaaja ja upea persoona.

Surffaus vaarassa jäädä taka-alalle

Kahden huippupelaajan ystävyys on säilynyt edelleen tiiviinä, vaikka yhteiset ajat jääkiekossa ovat takana.

- Kahden viime kuukauden aikana olemme olleet yhteyksissä lähes päivittäin. Hän palkkasi minut henkilökohtaiseksi "agentikseen" ja nyt hoidan hänen asioitaan. Se on virallinen työni nykyään. Siinä on paljon hommaa, Kariya vitsailee Yle Urheilulle.

- Joudun varmaan lopettamaan surffaamisen, koska hänellä on niin monta rautaa tulessa samanaikaisesti kuten varmaan tiedätte, Kariya nauraa makeasti.

Paul Kariya pelasi NHL:ssä lähes tuhat ottelua (989) ja ylitti sadan tehopisteen rajan runkosarjassa kahdesti. Hän joutui lopettamaan uransa kesällä 2011 vaikeiden aivotärähdysten aiheuttamiin jälkiseuraamuksiin.

- Oloni on nykyään erinomainen. Oloni on vain parantunut vuosien myötä. Nyt tuntuu kerrassaan fantastiselta, Paul Kariya vakuuttaa.