Hyppää sisältöön

Suomen korisnaisille löylytys – 16-vuotias Awak Kuier Suomen valopilkkuna

Suomi kärsi murskatappion EM-kisojen hallitsevalle pronssimitalistille Ranskalle koripallon naisten EM-karsintojen avauksessa Helsingissä.

16-vuotias Awak Kuier teki vahvan maajoukkuedebyytin Ranskaa vastaan. Kuva: Lehtikuva

Suomi sai katsella aitiopaikalta huipputason koripallonäytöstä, kun Ranska nujersi naisten koripallomaajoukkueen EM-karsintojen ensimmäisessä pelissä Helsingissä 103–44. Suomen valopilkku oli maajoukkuedebyyttinsä tehnyt 16-vuotias Awak Kuier, joka piti pintansa edellisten EM-kisojen hopeamitalistimaan isokokoista eturiviä vastaan ja keräsi viisi pistettä sekä kuusi levypalloa.

– Aluksi jännitti, mutta nyt se ensimmäinen peli on alta pois. Ihan hyvin pärjäsin isoja pelaajia vastaan väännössä, ennen ei ole tullut vastaan pidempiä tyttöjä. Seuraavaan peliin kovempaa vaan, 194-senttinen Kuier sanoi Yle Urheilulle.

Suomi menetti ensimmäisellä minuutilla pallon kaksi kertaa, ja 91 sekunnin pelin jälkeen Ranska johti 9-0. Ensimmäisen korinsa Suomi sai vajaan kolmen minuutin pelin jälkeen, kun Lotta-Maj Lahtinen onnistui korilleajossa ja kuittasi vielä päälle vapaaheitosta tilanteeksi 3-14. Alun shokkihoidosta toivuttuaan Suomi pystyi korintekoon ja ensimmäisen neljänneksen jälkeen tilanne oli Ranskalle 29-15.

– Alkuun olimme vähän hermostuneita ja meillä oli vaikeuksia päästä mukaan kansainväliseen tempoon. Sitten aloimme liikkua paremmin ja liikuttamaan palloa, kahdeksalla pisteellään Suomen parhaan pistesaldon kerännyt Annika Holopainen totesi.

Suomen naisten maajoukkueen ensimmäinen donkkiin pystyvä pelaaja Awak Kuier tuli maaotteludebyytissään kentälle, kun ensimmäistä neljännestä oli pelattu runsaat kuusi minuuttia. Kuier näytti nopeasti, miksi hänestä puhutaan suomalaisen naiskoripalloilun vuosisadan lahjakkuutena. Kuier keräsi neljänneksen loppuun mennessä kaksi pistettä, kolme levypalloa ja yhden torjunnan Ranskan 197-senttistä Helena Ciakia vastaan.

Jo käsiohjelmasta saattoi lukea, että Ranska oli huomattavasti pitempi joukkue kuin Suomi. Kentällä selvisi, että viime EM-kisojen hopeamaa Ranska oli joukkueista myös urheilullisempi ja että sen ulottuvuusylivoima oli vielä paljon suurempi kuin pelkistä pituuksista saattoi päätellä. Ranska heitti vähemmän kolmosia kuin Suomi, mutta sen ei tarvinnut: Ranskan isojen pelaajien tarkkuus kakkosissa oli ensimmäisellä puoliajalla murhaava 73,3 prosenttia.

Puoliajalla Ranska johti 61-23, ja ottelun jo ratkettua vaihtopelaajat saivat runsaasti peliaikaa.

– Olisimme pystyneet paljon parempaankin, mutta kaikki kunnia Ranskalle. He ovat huipputason joukkue, jonka tempo oli ihan eri tasolla kuin meillä tässä matsissa. He saivat aivan liikaa levypalloja ja pelasivat paljon kovempaa, Annika Holopainen sanoi.

Suomi kohtaa EM-karsinnan toisessa ottelussa ensi keskiviikkona vieraskentällä Slovenian.

– Nämä karsinnat ovat vasta alussa. Slovenia on täysin erilainen vastus kuin Ranska. Meidän on pidettävä pää pystyssä ja lähteä Sloveniaa hyvällä energialla toteuttamaan omaa juttuamme. Kyllä siitä hyvä tulee, Holopainen uskoi.

Slovenia-pelin jälkeen karsinnat taukoavat helmikuuhun asti, jolloin Suomi pelaa kotikentällä Romaniaa ja vieraissa Ranskaa vastaan.

.
.